Stévia sladká – alternatíva k cukru

27.01.2015 / Kategória: Bylinky v kuchyni

Stévia sladká alebo ľudovo nazývaná sladká tráva je považovaná za prírodné nekalorické sladidlo. Obsahuje steviozid – látku 300-krát sladšiu ako cukor, vitamíny A, C a z minerálnych látok vápnik, horčík, sodík, zinok a kálium. Jej liečivé účinky využívame na udržiavanie rovnováhy cukru v krvi a pečeni, podporuje dobré trávenie, znižuje pocit pálenia záhy, pomáha bojovať proti obezite a pomáha pri liečbe akné a ekzémov. Preukazateľne pomáha pri únave a pri únavovom syndróme. Pri jej pravidelnom užívaní potláča chuť na sladké a zároveň znižuje túžbu po tabaku a alkoholických nápojoch. V Japonsku je stévia uznaná ako oficiálne sladidlo už 30 rokov.

Pôvod

Stévia sladká pochádza z oblasti medzi Paraguajom a Brazíliou, nájdeme ju v nadmorskej výške zhruba 200 – 600m v blate alebo na brehoch riek. V minulosti ju využívali juhoamerickí indiáni kvôli jej sladkosti na sladenie čaju yerba maté alebo ňou sladili svoje jedlá. Neskôr vedci pri skúmaní liečivých účinkov stévie prišli na to, že indiáni z kmeňa Guarani skoro nemajú zubné kazy. Do Európy sa rozšírila v 16. storočí, dnes ju nájdeme v Japonsku, Kórei, Číne, na Filipínach, v Nemecku, Bulharsku, USA a ďalších krajinách. Ide o viacročnú teplomilnú rastlinu, ktorá vytvára krík pri teplote vyššej ako 9 C.

Rastlina dorastá do výšky 30 – 60cm. Pestujeme ju od jara do jesene na balkóne alebo v záhrade, tak, aby bola chránená pred vetrom. Obzvlášť táto odroda stévie má semená s vyššou klíčivosťou.

Sladkosť

Sladkosť jej listov ovplyvňuje dostatok slnka počas dlhých teplých letných dní, vtedy sú listy až o 50% sladšie ako inokedy. Stéviu prezimujeme na svetlom mieste v byte alebo v zimnej záhrade pri teplote medzi 8 – 14 C. Pri teplotách 15 – 20 C rastlinka ďalej rastie a pri teplotách nižších ako 5 C nadzemná časť rastliny odumrie a jej zbytok prezimuje v koreňoch. Keď sa rastlinka veľmi rozrastá, ostriháme ju do výšky zhruba 10 – 15cm. Obraté listy používa ako sladidlo v surovom, mrazenom alebo sušenom stave. Listy sušíme na suchom mieste. Najsilnejší sladiaci účinok majú sušené listy, keď sú nadrobno nasekané alebo pomleté.

Použitie

Používame ju ako sladidlo do rôznych nápojov, najčastejšie čajov. Do šálky s čajom pridáme 1 – 2 rozdrvené čerstvé listy stévie a necháme ich vylúhovať cca 15 minút. Má veľké uplatnenie v potravinárskom priemysle ako sladidlo, pri výrove žuvačiek, zubných past a kloktadiel.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *