Stévia cukrová

01.11.2009 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Stevia rebaudiana
Ľudovo: Sladká tráva, sugar baby, medové lístky
Čeľaď: astrovité

Je to rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 – 50 cm. Táto viacročná rastlina, či skôr menší krík, a je 300 krát sladší než cukrová repa.

Výskyt

Pochádza z Južnej Ameriky z oblasti medzi Paraguajom a Brazíliou na stále vlhkých lúkach. Patrí medzi tropické rastliny. V našich zemepisných šírkach v zime zamŕza, preto je potrebné ju pestovať v nemrznúcich priestoroch.

Časti, ktoré sa zbierajú

Listy so stonkami najviac zberáme tesne pred kvitnutím, lebo vtedy má najvyšší obsah sladkých zlúčenín. Veľmi dobre znáša zrezávanie. Sušíme ju v tmavých priestoroch. Čerstvú stéviu môžeme používať ako prírodnú cukorničku, na osladenie jedného litra čaju postačia tri lístky. Používajú sa v čerstvom stave, ale môžeme si ich aj zamraziť alebo usušiť. Usušené sú dokonca sladšie ako čerstvé. Z jednej rastlinky získame až pol kilogramu sušených lístkov, ktoré nahradia viac ako sto kilogramov cukru!

Účinné látky

steviocid, chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K

Využitie

Stévia sa používa ako sladidlo, je tiež ideálna pre diabetikov či ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoju váhu. Okrem toho vďaka svojmu zloženiu pomáha urýchľovať hojenie rán, porezaní či uštipnutí hmyzom, stévia stabilizuje hladinu cukru v krvi i pečeni, stimuluje i činnosť pankreasu, zlepšuje trávenie, kožné problémy ako je akné, ekzém či dermatitída, má antibakteriálne účinky, čo pomáha najmä pri problémoch v ústnej dutine a zubnom kaze, ale pomáha aj zmierňovať migrénu.

Okrem toho znižuje chuť na alkohol a tabak.

Kontraindikácie

Nie sú známe, aj keď stévia bola v minulosti úradmi zakázaná. Faktom je, že v EÚ je stévia povolená len ako prídavná potravinárska látka. Nie je pokladaná za potravinu. Americkým úradom pre kontrolu potravín bola rastlina označená za kontrolovanú látku, ktorej samovoľné pestovanie bolo dokonca svojho času zakázané a kontrolované. Podľa viacerých zdrojov však len išlo o vplyv výrobcov syntetických sladidiel a domácich producentov sladidiel, ktorí sa báli o svoje zisky.

Zaujímavosť

Prví na svete (okrem juhoamerických indiánov) pochopili veľký význam steviozidov Japonci, ktorí už v roku 1973 v záujme ochrany zdravia obyvateľov obmedzili používanie chemických umelých sladidiel a odporučili potravinárskemu priemyslu používanie steviozidov. Svetové kartely ako sú Coca Cola a Pepsi Cola boli v Japonsku nútené prejsť z umelých sladidiel na steviozidy.

Recept

Horká čokoláda so stéviou

3 lyžice kakaa, 1 čajová lyžička prášku zo stévie (nasušenú vňať rozmixujeme alebo rozdrvíme v mažiari), 4 – 5 hrnčekov mlieka, 2 lyžice medu, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu.

Zmiešame kakao a stéviu, pridáme 1 hrnček mlieka a rozmiešame do hladka. Potom pridáme ďalší hrnček mlieka a varíme na miernom ohni. Keď sa začne mlieko variť, pridáme med, zvyšok mlieka, vanilku a povaríme ešte 2 až 3 minúty.

Pri servírovaní môžeme pridať trošku škorice alebo muškátový oriešok.

Motto

Účinná na prevenciu cukrovky.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *