8.4 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024

Vápnik

Vápnik je pre človeka základnou živinou a súčasne je aj najrozšírenejším minerálom v našom tele. 99% z tohto prvku je uložených v kostiach a zuboch, zvyšné 1% nájdeme v telesných tkanivách a tekutinách. Celkovo jeho obsah v tele je na úrovni 700-1400g.

Úlohy vápnika

  • je dôležitý pre nervosvalovú dráždivosť a pre vedenie nervových vzruchov,
  • stará sa o zachovanie dobrej kondície kostí a zubov,
  • je potrebný na zrážanlivosť krvi, hojenie a činnosť svalov,
  • koordinuje srdcové sťahy a pravidelný tep, znižuje krvný tlak,
  • znižuje toxické účinky olova a kadmia,
  • podieľa na významných biochemických reakciách,
  • tlmí alergické reakcie,
  • po náročnej fyzickej aktivite (športe) pomáha ľudskému telu vysporiadať sa s prebytkami kyseliny mliečnej,
  • zmierňuje dopad stresu a s ním súvisiacu nespavosť,
  • podporuje metabolizmus železa.

Odporúčaná denná dávka vápnika je u dospelých 800-1200mg, u detí od 1 roku 350-500mg, dospievajúcej mládeže 800-1000mg, u tehotných a dojčiacich žien 1200mg.

Dobrými zdrojmi vápnika v strave sú: mliečne výrobky, mak, pšeničné otruby, vývar z hovädzích kostí, orechy, tofu, sója, fazuľa, figy, hrozienka, mandle, pistácie, arašidy, syry, jogurty, ryby v konzerve, listová zelenina a cereálie.

Jeho nedostatok hlavne v období detstva môže viesť v staršom veku k deformáciám kostí a ich vyššej lámavosti. Nedostatok vápnika spôsobuje vypadávanie vlasov a prispieva k vzniku osteoporózy, zvýšenú kazivosť zubov, záchvaty úzkosti, kŕče a svalové bolesti a tiky, ťažkosti pri chôdzi, lámavosť nechtov, škrípanie zubami, búšenie srdca.

Nadbytok vápnika spôsobuje zvýšenú záťaž pre obličky, kalcifikáciu mäkkých tkanív, riziko vzniku srdcových chorôb, zrýchlenie starnutia a degenerácie organizmu.

Vedeli ste, že..

mak obsahuje 12x viac vápnika ako mlieko a 3x viac ako syry?

Upozornenie

  • kyselina šťavelová prítomná v špenáte, rebarbore, cvikle, mangolde, vytvára v kombinácii s vápnikom nerozpustné oxaláty
  • nadmerná konzumácia sladkostí, múčnych výrobkov, solených potravín, mäsa a vajec zvyšuje potrebu vápnika
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY