4.9 C
Bratislava
piatok, 29 marca, 2024

Vitamín C

iné názvy: kyselina askorbová, ascorbic acid, antiskorbutický faktor, askorbát

z histórie: Už v roku 1747 škótsky lekár James Lind testoval citrusové ovocie na britských námorníkoch a objavil liek proti skorbutu. Až v roku 1928 bola v citrónovej šťave identifikovaná aktívna zložka – vitamín C. Ako prvý dokázal kyselinu askorbovú laboratórne izolovať nositeľ Nobelovej ceny dr. Albert Szent-Gyorgyi, ktorý zomrel vo veku 93 rokov. Linus Pauling dokázal kyselinu askorbovú laboratórne syntetizovať a je nositeľom 2 Nobelových cien – jednu získal za chémiu a druhú za mier. Aj tento druhý vedec zomrel vo veku 93 rokov.

druh: rozpustný vo vode

funkcie:

  • je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny pred účinkom voľných radikálov a starnutím
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám
  • je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán
  • je prirodzeným antihistaminikom
  • blahodárne pôsobí na oči, uplatňuje sa v liečbe zeleného a sivého zákalu
  • pôsobí na kŕčové žily a hemoroidy
  • odburáva cholesterol v pečeni, chráni pred srdcovými chorobami
  • chráni pred rakovinou pankreasa, pažeráka, žalúdka, konečníka
  • lieči krvácajúce ďasná
  • stimuluje tvorbu bielych krviniek

denná dávka:
deti: 50 – 70µg
muži a ženy: 75µg

nedostatok spôsobuje:
skorbut
krvácanie ďasien
náchylnosť k infekciám
strata zubov, padanie vlasov
depresia
nespavosť
znížená výkonnosť
chudokrvnosť, tvorba modrín

zdroj: camu camu, acerola, pomaranče, petržlenová vňať, grepy, šípky, paradajky, jahody, papaya, brokolica, kiwi, kapusta, čierne ríbezle, jablká, zemiaky

zaujímavosti:

  • pacienti s infarktom myokardu majú dlhodobo nízku hladinu tohto vitamínu
  • podávanie vysokých dávok vitamínu C vnútrožilovo predlžuje život ľuďom s pokročilým štádiom rakoviny o 3-10x
  • vyfajčenie 1 cigarety dokáže spotrebovať 120mg vitamínu C, prežitie veľkej emócie až 2000mg

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY