7 C
Bratislava
sobota, 27 apríla, 2024

Fakty a mýty: Vlasy

Vlasy sú korunou krásy každej ženy. Farbenie, strihanie, kulma, žehlička, kondicionéry, rôzne šampóny a séra môžu dať vlasom niekedy poriadne zabrať. V snahe udržať ich zdravé dávame na rady známych, či odporúčaní starých mám. Aby boli vaše vlasy zdravé a lesklé musíte ich prečesať minimálne 100 krát denne, alebo strihanie vlasov podporuje ich rast…. koľko ďalších mýtov ste o vlasoch počuli?

Vlasy: zaujímavosti

Vlasy sú jedinou časťou tela, ktorá neustále rastie, ničí sa a znova rastie.

Všetky chlpy na tele rastú približne rovnako. Rozmýšľate, prečo sú chĺpky na nohách alebo mihalnice teda kratšie ako vaše vlasy?  Majú kratší životný cyklus – vypadnú po cca mesiaci. Vlas na hlave rastie 2 až 6 rokov kým vypadne. Potom vlasový folikul asi 3 mesiace odpočíva a potom prejde zas do fázy rastu.

Vo fáze rastu je v danom momente cca 85% vlasov. Zvyšných 15% je vo fáze odpočinku.

Každý deň vypadne do 100 vlasov. Viac vlasov vypadne ľuďom na jar a jeseň.

Ženské vlasy rastú rýchlejšie mužské.

Za prirodzenú farbu vlasov môže melanín. Áno, ide o pigment, ktorý je zodpovedný aj za sfarbenie očí a pokožky a zohráva aj úlohu pri opaľovaní. Vďaka tomu prirodzená farba vlasov najlepšie ladí s farbou pokožky.

Najviac vlasov na hlave majú blondínky, priemerne okolo 140 tisíc. Hnedovlásky majú o niečo menej, 110 tisíc. Za nimi nasledujú čiernovlásky, ktoré majú približne 108  tisíc vlasov a na konci sú osoby s ryšavými vlasmi, majú ich  len cca 90 tisícmi.

Vlasy. Kučeravé vlasy

Fakty a mýty

Tehotné ženy majú vlasy hustejšie

Áno, toto je pravda, aj keď hustejšie vlasy nemusí mať každá tehotná žena. Počas tehotenstva je hladina estrogénu vysoká a práve tento hormón zabraňuje vlasom dostať sa do fázy pokoja. Takže rastie viac ako 85% vlasov. Po pôrode, keď hladiny estrogénu klesnú dostane sa do fázy pokoja viac vlasov ako je bežné, čo sa prejaví výraznejším vypadávaním vlasov. Nemusíte sa ale obávať. Behom pár mesiacov sa ich rast znova obnoví.

Kučeravé vlasy môžem kedykoľvek vyrovnať (alebo opačne)

Faktom je, že tvar vlasov môžete dočasne zmeniť. Prirodzené kučery môžete narovnať a z rovných vlasov urobiť kučery. Ide ale len o dočasnú zmenu. Vlasy majú tendenciu sa vracať vždy do svojho pôvodného tvaru. Nezabúdajte ani na rast vlasov – ak máte kučery, vždy vám budú vyrastať kučeravé vlasy.

Kondicionér netreba používať, nie je dôležitý

Opak je pravdou. Pri umývaní vlasov používate šampón, ktorý vlasy a aj vlasovú pokožku čistí, zbavuje ju nie len špiny ale aj prirodzených olejov, ktoré vlasy chránia. Kondicionér vlasom túto ochranu vráti. Síce len dočasne ale postačuje to do doby, kým vlasy zas získajú prirodzenú ochranu. Okrem toho použitím vhodného kondicionéra môžete vlasy hydratovať, vyživiť alebo zväčšiť ich objem.

Prípravky na starostlivosť o vlasy treba často meniť

Nie, netreba. Ak meníte šampón či kondicionér každý mesiac len preto aby si vlasy naň nezvykli robíte chybu. Kozmetiku na vlasy nemeňte ani keď vám po pár použitiach nezaberá (napríklad proti lupinám alebo masteniu vlasov). Chvíľu trvá kým účinné látky v kozmetike začnú účinkovať. Ak produkt nezaberie ani po dvoch mesiacoch používania vymeňte ho.

Časté striedanie kozmetiky môže v konečnom výsledku aj narušiť rovnováhu vlasovej pokožky. Tá môže reagovať podráždením alebo zvýšenou produkciou mazu.

Vlasy rastú rýchlejšie ak ich pravidelne strihám

Nie. Vlasy rastú stále rovnakou rýchlosťou. Strihanie na ne nemá žiadny vplyv. Pravidelné strihanie ale má svoje výhody. Máte vždy perfektný účes a predchádzate štiepeniu končekov.

Vlasy. Plešatosť

Plešatosť mužov sa dedí po matke

Nie. Za plešatosť mužov môžu rovnako gény od matky aj od otca. Za plešatosť u mužov môže ale aj testosterón. Vekom môže dochádzať v mužskom organizme k zmene  testosterónu na dihydrotestosterón. Táto látka spôsobuje, že každá ďalšia generácia vlasov (vlasy, ktoré vyrastajú po fáze pokoja) sú čoraz jemnejšie, menšie a tenšie až kým nenastane plešatosť.

Ak vytrhnem šedivý vlas narastie mi ich viac

Nie, nemusíte sa obávať, viac vám ich nenarastie. Šedivý vlas ale nie je dobré vytrhávať. Zaťažujete tak vlasový folikul. V ďalšej fáze rastu vám môže narásť jemnejší a tenší vlas.

Mastné vlasy treba umývať šampónom každý deň

Nie, ďalší mýtus, ktorému verí značná časť ľudí. Šampón odstraňuje z pokožky a vlasom mastnotu, vlasy a aj pokožka sú tak suché. V snahe kompenzovať stratu mastnoty začne pokožka produkovať ešte viac mazu. Každodenné umývanie vlasov môže okrem toho viesť aj k poškodeniu vlasov či podráždeniu vlasovej pokožky.

Rozštiepené končeky sa dajú opraviť

Nie, nedajú. Štiepeniu končekov vlasov ale môžete predchádzať. Pravidelné zastrihávanie a vyhýbanie sa kulmám či žehličkám na úpravu vlasov vám pomôže zabrániť štiepeniu končekov.

Lupiny sú znakom suchej vlasovej pokožky

Nie. Lupiny sa môžu tvoriť ak máte suchú vlasovú pokožku ale oveľa častejšie sa tvoria na mastnej pokožke. Za hlavnú príčinu tvorby lupín sa považuje huba Malassezia globasa, ktorá sa živý nadbytočným kožným mazom a olejmi na vlasovej pokožke. Prítomnosť huby vyvoláva zápal pokožky aj so žltými a mastnými lupinami.

Vlasy. Lupiny

Silikóny v kozmetických produktoch škodia vlasom

Škodlivých látok v kozmetike nájdete množstvo. Silikóny patria medzi ne. Často ich nájdete v kozmetických produktoch na udržanie účesu. Pri správnom a hlavne striedmom používaní sa ich škodlivých účinkov nemusíte obávať.

Čím viac si budete vlasy kefovať tým lepšie (vlasy by ste mali každý deň prečesať kefou 100 krát).

Mýtus starý už niekoľko stoviek rokov sa nezakladá na pravde. Vlasy by ste mali rozčesávať len keď a kým sú zamotané. V opačnom prípade vytvárate zbytočnú záťaž na vlasové folikuly a vlasy zbytočne namáhate. Všetko môže viesť k ich poškodeniu.

Stres môže zvýšiť vypadávanie vlasov

Áno a nie len stres. Vysoké horúčky či poruchy štítnej žľazy môžu spôsobiť dočasné vypadávanie vlasov. Existujú aj ochorenie, ktoré môžu spôsobiť trvalé vypadnutie vlasov. Ide o niektoré typy alopécie či niektoré autoimunitné ochorenia.

Mýtov okolo vlasov a starostlivosti o ne je veľké množstvo. Spomenúť ich tu všetky by bolo na veľmi dlhý článok. Určite ste sa niektorými z nich stretli aj osobne.

ZDROJ

rd.com/list/hair-myths/

reequil.com/blogs/care-tips/hair-care-myths-facts

almanac.com/fun-facts-and-myths-about-hair

Obrázky: pixabay.com, freepik

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY