Kel – zelenina pre zdravé tehotenstvo

08.09.2014 / Kategória: Zelenina

Kel so žlto zelenými zvlnenými listami dorastajúci do hmotnosti 1-1,5 kg.

Pôvod

Pochádza z Apeninského poloostrova a poznali ho už v antickom Ríme. Patrí medzi hlúbovú zeleninu. Podobne ako kapusta je kel rozšírený po celom svete. Je významnou a obľúbenou zeleninou najmä v západných krajinách Európy.

Iné názvy

brassica oleracea var. gemmifera (lat), růžičková kapusta (cz), brussels sprout (en), rosenkohl/rosenköhlchen (de)

Ďalšie účinné látky

Všetky jeho druhy sú bohaté na vlákninu, udržujú tak v priaznivom stave nás tráviaci systém. Kel obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Je v ňom aj draslík, vápnik, horčík, síra, železo, fosfor, selén a kyselina listová. Najmä kučeravý kel obsahuje mnoho karoténov.

Význam pre zdravie

  • kto má problémy so žalúdkom, pečeňou alebo ho trápia črevné problémy, mal by jesť práve kel
  • kel navyše i priaznivo pôsobí pri znižovaní cholesterolu
  • vhodná potravina pre tehotné, najmä v prvom trimestri pre vysoký obsah kyseliny listovej
  • ako výživa nervov – pre ľudí, ktorí trpia stresom a vysokým pracovným nasadením
  • na podporu zdravých vlasov, nechtov, pokožky
  • na zvyšovanie celkovej imunity
  • pomáha proti únave, dodáva energiu a zvyšuje vitalitu

Zaujímavosť

Zvláštnosťou je, že sa nedá kvasiť, nehodí sa do surových šalátov a nepoužíva sa na konzervovanie. Ťažisko kuchynského využívania spočíva v príprave varených, dusených, zapekaných a vyprážaných jedál.

Upozornenie

V listoch kelu kučeravého môžu byť nahromadené ťažké kovy alebo olovo (zo spalín). Je preto nanajvýš dôležité ho dôkladne umyť. Varte kel do mäkka, nie pridlho, aby nestratil veľa vitamínov.

KelRecept

Kelový prívarok

Ingrediencie:
500 g kelu, 40 g oleja, 40 g hladkej múky, 20 g cibule, 300 g zemiakov, voda, soľ, cesnak, majorán, mleté čierne korenie.

Postup prípravy:
Umytý kel pokrájame na rezance a dáme do vriacej posolenej vody variť. Neskoršie pridáme očistené zemiaky pokrájané na menšie kúsky a spolu uvaríme. Z oleja a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme do nej nadrobno posekanú cibuľu, trochu popražíme, zalejeme vodou, dobre rozmiešame, prilejeme do kelu a ešte spolu povaríme. Nakoniec pridáme majorán, rozotretý cesnak a mleté čierne korenie.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *