20.9 C
Bratislava
utorok, 17 mája, 2022

Vitamín K

iné názvy: fylochinón, naphthoquinone, menadione, phytomenadione, protikrvácavý faktor

z histórie: Dánski vedci v roku 1930 zistili, že na malých kurčatách kŕmených potravou bez tuku sa prejavili krvácavé stavy. Tento problém riešili použitím látky nachádzajúcej sa v lucerne, ktorú nazvali vitamín K podľa slova koagulácia – zrážanlivosť.

druh: rozpustný v tukoch

funkcie:

  • je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi
  • pomáha pri žalúdočných vredoch
  • podporuje správnu funkciu pečene
  • ničí rtg a iné žiarenie
  • je potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu
  • pôsobí preventívne voči infekcii u detí
  • pomáha pri trombóze vencovitých ciev

denná dávka:
deti: od 5 do 50µg
muži a ženy: 80-100µg

nedostatok spôsobuje:
nedostatok krvných doštičiek
krvácavosť

prebytok spôsobuje:
porucha krvného obrazu
alergické kožné reakcie

zdroj: kapusta, hlávkový šalát, petržlen, brokolica, špenát, karfiol, fazuľa, pšenica

zaujímavosti:

  • väčšinu vitamínu K si telo produkuje samo – aktivitou črevných baktérií
  • aby sa znížilo riziko pooperačného krvácania, lekári ho predpisujú pred väčšími operáciami
Predchádzajúci článokChrípka
Ďalší článokČo jesť pred cvičením

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY