iné názvy:
fylochinón, naphthoquinone, menadione, phytomenadione, protikrvácavý faktor
z histórie: Dánski vedci v roku 1930 zistili, že na malých kurčatách kŕmených potravou bez tuku sa prejavili krvácavé stavy. Tento problém riešili použitím látky nachádzajúcej sa v lucerne, ktorú nazvali vitamín K podľa slova koagulácia – zrážanlivosť.
druh: rozpustný v tukoch
funkcie:
- je nevyhnutný pre syntézu protrombínu, ktorý je nutný na zrážanie krvi
- pomáha pri žalúdočných vredoch
- podporuje správnu funkciu pečene
- ničí rtg a iné žiarenie
- je potrebný k regenerácii kostí a syntéze osteokalcínu
- pôsobí preventívne voči infekcii u detí
- pomáha pri trombóze vencovitých ciev
denná dávka:
deti: od 5 do 50µg
muži a ženy: 80-100µg
nedostatok spôsobuje:
nedostatok krvných doštičiek
krvácavosť
prebytok spôsobuje:
porucha krvného obrazu
alergické kožné reakcie
zdroj: kapusta, hlávkový šalát, petržlen, brokolica, špenát, karfiol, fazuľa, pšenica
zaujímavosti:
- väčšinu vitamínu K si telo produkuje samo – aktivitou črevných baktérií
- aby sa znížilo riziko pooperačného krvácania, lekári ho predpisujú pred väčšími operáciami