6.6 C
Bratislava
streda, 24 apríla, 2024

Pažítka – naštartujte s ňou vaše trávenie

Trváca cibuľovitá rastlina vysoká 15-50 cm. Listy sú kopijovité, duté a vyrastajú trsovité z malých cibuliek. Má svetlofialový guľovitý kvet, kvitnúci v máji až auguste. Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň.

Pôvod

Pochádza najpravdepodobnejšie z Talianska, ale už v stredoveku bola známa v Ázii i v Amerike.

Iné názvy

allium schoenoprasum (lat), pažitka (cz), šnytlík (cz), chive (en), schnittlauch/graslauch/binsenlauch/brislauch (de), jakobszwiebel (de), schnittling (de)

Ďalšie účinné látky

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ďalej riboflavínu, draslíka, vápnika, fosforu, sodíka, železa a beta-karoténu.

Význam pre zdravie

Pažítka je výborné stomachikum – podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc. Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok.

Zaujímavosť

Pažítka je zeleninový druh, ktorý nemá na prostredie veľké požiadavky. Prakticky ju môžeme pestovať všade, od nížin až po horské oblasti. Veľmi dobre sa jej darí v podhorských oblastiach, pretože pri nižších teplotách rastliny vytvárajú mohutnejšie trsy a listy. Veľmi dobre sa jej darí v pôdach ľahších až piesočnatých, dostatočne zásobených dusíkom a draslíkom. Zamokrené a kyslé pôdy nie sú na jej pestovanie vhodné. Na živiny nie je pažítka mimoriadne náročná.

Upozornenie

Pažítka nie je veľmi vhodná na sušenie. Sušiť ju napriek tomu môžeme, no musíme mať na pamäti, že sušením stráca svoju výraznú chuť a arómu. Po vysušení sa pažítka preto používa už len ako ozdoba.

Recept

Žemľová polievka s pažítkou

Ingrediencie:
40 g masla, 2 žemle, 1 1/4 litra vody, 60 g miešanej koreňovej zeleniny, soľ, mleté čierne korenie, 1 dl smotany, 1 vajce, pažítka.

Postup prípravy:
Na masle opražíme pokrájané žemle. Do vody dáme variť očistenú, pokrájanú zeleninu, osolíme a keď je zelenina mäkká, vložíme do nej opraženú žemľu a dobre povaríme, až sa žemľa rozvarí. Potom všetko prelisujeme, okoreníme mletým čiernym korením a chvíľu povaríme. Do hotovej polievky prilejeme v smotane rozmiešané vajce a posekanú pažítku.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY