V snahe zhodiť pár kíl sa väčšina ľudí snaží vylúčiť z potravy cukry. Často preto obmedzia aj príjem ovocia. Keďže je sladké predpokladajú, že obsahuje cukor, ktorý je zodpovedný za nárast hmotnosti. Výskumy ale...
Naturopatia je jednou z foriem alternatívnej medicíny. Cieľom naturopatickej medicíny je obnoviť prirodzené fungovanie tela, nájsť príčinu zdravotných problémov a odstrániť ju. Naturopati príznaky ochorenia berú ako upozornenie na nesprávne fungovanie tela a zlý životný...
Jahody patria medzi obľúbené skoré letné ovocie. Pridávajú sa do koláčov, smoothie či limonád, ale najviac chutia samé. Ich vôňa a chuť sú nezameniteľné a výrazné a len ťažko sa tomuto ovociu odoláva. Ak ale...
Konzumácia jedla je pre ľudský organizmus životne dôležitá. Potravou prijímame vitamíny, mineráli a iné živiny, ktoré si organizmus nedokáže vyrobiť a samozrejme aj energiu, ktorú potrebuje každá jedna bunka v našom tele. Keď sa povie...
Mesiac si ľudia odpradávna spájali s magickými účinkami, vplyvom na naše fyzické a aj psychické zdravie. Počas splnu je vraj viac pôrodov, viac epileptických záchvatov, ľudia sa spávajú agresívnejšie ale vraj aj vlasy rastú...
Klimaktérium, známe aj ako prechod alebo menopauza, je prirodzeným obdobím v živote ženy, ktoré sa vyznačuje koncom reprodukčnej fázy v dôsledku postupného ukončenia funkcie vaječníkov. Toto obdobie je často sprevádzané rôznymi fyzickými...
Tento cesnakový dip je vhodný k surovej zelenine, ku grilovanému mäsu, ale aj k hriankam. Určite oceníte jeho rýchlu prípravu a nenáročnosť. Potrebujeme: 1 kelímok kyslej smotany (prípadne pol smotany a pol bieleho jogurtu) 2 menšie ČL medu, 1 plná lyžica plnotučnej horčice..
Pažítka - Jemná, zelená a chutná vňať, ktorú si spájame najmä s príchodom jari. Pažítka podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc.
Na prípravu ajurvédskych čajov sa používajú väčšinou harmonické zmesi viacerých bylín, korenín a plodov, blahodarne pôsobiacich a overených tisícročiami. Pitné kúry sú dôležitou súčasťou celkového liečebného procesu Ajurvédy.
Ajurvéda kladie veľký dôraz na zdravú životosprávu, dokonca tvrdí, že práve strava a poruchy trávenia sú pôvodcami väčšiny našich chorôb. Od výkonnosti vášho tráviaceho systému totiž závisí aj miera toxínov vo vašom tele a to ovplyvňuje stav vášho tela a zdravia.
Spievajúce misky, známe tiež ako tibetské, či himalájske misky sú „druhom zvončeka, klasifikovaného ako stojací zvon“. Misky majú svoj pôvod v Ázii, používali ich už starí šamani pri svojich rituáloch, ich presný pôvod je však nejasný.
Z hľadiska evolúcie, je ľudský čuch jedným z najstarším našich zmyslov. Aj napriek tomu, že sme si ho neuchovali na takej úrovni ako napríklad zvieratá, dodnes nás výrazne ovplyvňuje. Na základe vône dávame prednosť určitým jedlám, alebo si vyberáme partnera.
Už Starí Egypťania, Gréci, či Rimania využívali med pri rôznych rituáloch a obradoch, rovnako aj pri starostlivosti o pleť, či na lekárske účely. Masáž s využitím medu je veľmi osvedčená liečebná metóda, ktorá využíva interakcie medzi kožou a zložkami medu.
Ajurvédska masáž využíva esenciálne oleje, ktoré vyhovujú pacientovej dóši. Používa sa najmä sezamový olej a kokosový olej. Pri ajurvédskej masáži sa masíruje chrbát, hlava, alebo nohy. Masáž Abhyanga - je terapeutická olejová masáž celého tela.