Jablko a jeho 12 liečivých účinkov

28.12.2018 / Kategória: Ovocie

Popis

Jablko je plodom jablone, ktorá dorastá do výšky 6-10m. Ma okrúhly tvar a jeho farba je buď červená, zelená alebo žltá.

Pôvod

Za pravlasť jablka, ktoré sa ráta do ovocného druhu jadrovín, sa považuje juhozápad Číny. Odtiaľ sa v priebeho storočia rozšírilo do Európy a na všetky kontinenty. Gény v jablčných jadrách, nositelia dedičných informácií, sa pri tomto vývoji menili, prispôsobovali plody klimatickým podmienkam.

Jabloň je najstaršou kultúrnou rastlinou, patriacou do čeľade ružokvetých. Pravdepodobne mutáciou a krížením divo rastúcich druhov vznikli prvé jedlé kultúrne odrody s veľkými plodmi.

Iné názvy

malus domestica (lat), apple (en), Apfel (de), pomme (fr), manzana (es), mela (it)

Nutričné hodnoty

Jedno stredne veľké neolúpané jablko obsahuje 0.47g bielkovín, 95 kalórií, 4.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 195mg
Fosfor – 20 mg
Horčík – 9mg
Mangán – 0.064mg
Meď – 0.049mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 11mg
Zinok – 0.07mg
Železo – 0.22mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 5µg
Kyselina pantoténová – 0.111mg
Niacín – 0.166mg
Vitamín A – 98 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.031mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg
Vitamín B6 – 0,075 mg
Vitamín C – 8.4mg
Vitamín E – 0.33mg
Vitamín K – 4µg

Ďalšie účinné látky

  • pektín
  • celulóza
  • nenasýtené tuky
  • kvercetín
  • rad antioxidantov
  • fruktóza

Šesť najznámejších odrôd jabĺk

Jablko Gala

Popis odrody: malá až stredne veľká, trošku podlhovastá odroda jablka.
Chuť: sladká s nepatrným množstvom kyseliny.
Použitie: surové, varené (na kompóty), opekané (ako pečené jablko alebo ako príloha k pečenému mäsu).

Jablko Golden Delicious

Popis odrody: stredne veľká až veľká, podlhovastá odroda jablka.
Chuť: sladká, aromatická, s troškou kyseliny.
Použitie: surové.

Jablko Granny Smith

Popis odrody: stredne veľká až veľká, rovnomerne guľatá odroda jablka.
Chuť: osviežujúca kyslastá, bez typickej arómy.
Použitie: surové.
Poznámka: nezrelé je veľmi kyslé.

Jablko Idared

Popis odrody: odroda jablka s veľkým, do výšky pretiahnutým plodom.
Chuť: jemne kyslastá, aromatická.
Použitie: surové (ako čerstvé ovocie, na šaláty), varené (na kompóty, omáčky), pečené (na koláče)
Poznámka: pretože má nepatrný obsah cukru, je vhodné aj pre diabetikov.

Jablko Jonagold

Popis odrody: stredne veľká až veľmi veľká, podlhovasto guľatá odroda jablka.
Chuť: harmonická, sladko-kyslastá, aromatická.
Použitie: surové, varené (na  kompóty), pečené (na koláče).

Jablko Topaz

Popis odrody: zimná česká veľmi rodivá odroda, stredne veľká a guľovitého tvaru
Chuť: šťavnatá, sladko navinulá, jemne korenistá
Poznámka: odroda je rezistentná voči chrastavosti jabloní

Význam pre zdravie

  1. vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Týka sa to aj voľných radikálov v podobe škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia
  2. dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná a čiastočne aj čistí zuby – nenahradí ale dôkladné čistenie zubov
  3. pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
  4. diabetici ocenia jeho schopnosť regulácie hladiny cukru v krvi
  5. kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
  6. má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
  7. kvercetín (žlté prírodné farbivo) obsiahnutý v jablku zabraňuje tvorbe rakovinových buniek
  8. pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily a tepny pred kôrnatením
  9. chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
  10. horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke.
  11. jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
  12. podusené jablká zmiešané s olivovým olejom sa odporúča prikladať na zle sa hojace rany

Význam pri chudnutí

Jablká povzbudzujú peristaltiku (svalové kontrakcie hrubého čreva), pomáhajú telu zbaviť sa jedov a za pomoci kyseliny jablčnej rozkladajú zvyšky tukov v telesných bunkách. Ak si ho dáme pred jedlom, pomôže udržať našu hmotnosť na uzde – odporúčame konzumovať najmä na raňajky (pokrájajte ich do ovocného šalátu a zmiešajte s nízkotučným bielym biojogurtom).

Význam proti starnutiu

Jablká sú symbolom mladosti a prirodzenej krásy. Vďaka vláknine, flavonoidom a vitamínu C by mali mať zastúpenie v každej antiaging diéte. Vďaka obsahu pektínu napomáhajú tiež znižovaniu hladinu zlého cholesterolu LDL v krvi a udržujú cievy čisté.

Zaujímavosť

  • Na svete existuje viac než 20000 odrôd jabĺk. Môžete tým pádom každý deň ochutnať inú odrodu a po dobu viac než 54 rokov nebudete jesť rovnakú odrodu 2x.
  • Podľa kresťanskej tradície Eva v Raji odtrhla jablko a s Adamom ho zjedli. Potom boli za trest vyhnaní z Raja. V knihe Genezis sa však hovorí o ovocí stromu, ktorý leží uprostred Raja a jabloň ani jablko sa tam nespomína. Keďže na Blízkom východe sa jablone nevyskytovali, autor Genezis pravdepodobne nepísal o jablku, ale o inom ovocí. Je dosť možné, že išlo o figovník, keďže po požití ovocia sa prikryli figovými listami. Samotný výraz „jablko“ sa dostal asi až do latinského prekladu Biblie ako slovná hračka (malum = jablko / malus = zlý).

Upozornenia

Priama konzumácia jabĺk

Krásne a lákavé jablká z dovozu, ktoré sa objavujú na regáloch supermarketov, môžu kvôli jedovatým a škodlivým látkam, ktoré obsahujú, vyvolať alergické reakcie. Kvôli postrekom musíme jablká preto dôkladne premyť horúcou a studenou vodou. Niektoré jablone sa až 20x postrekujú, preto ich premývanie netreba podceňovať.

Domáce jablká sa nesmú voskovať, preto ich kľudne po dôkladnom umytí môžete konzumovať neolúpané. Pri importovanom tovare sa ich odporúča olúpať, pretože zvyknú byť voskované a látka, ktorou su potiahnuté (napr. včelí vosk), nie je vhodná na konzumáciu.

Odšťavovanie jabĺk

Keď jablká odšťavujete, neodstraňujte jadrovník. Obsahuje veľkú škálu pre naše telo užitočných látok. Presvedčte sa ale prekrojením jablka, že či jadrovník nie je plesnivý. To či ich pred samotným odšťavením aj olúpete, závisí od toho, či sú to domáce jablká alebo importované, viď. predchádzajúci odstavec.

Poznámka: zaujímavé tipy a triky ako správne odšťavovať ovocie a zeleninu rozoberáme v našom špecializovanom článku o odšťavovaní.

Uskladnenie jabĺk

Jablká skladujte na chladnom mieste – nie na priamom slnku. Ideálne ich dávajte na drevené police stopkami nahor, aby sa nedotýkali. Aj doma ukladáme jablká do chladu, pretože pri izbovej teplote sa kazia až 8x rýchlejšie. Jablká skladujeme oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý umožňuje iným druhom ovocia a zeleniny rýchlejšie zrieť.

Recepty

Jablká sú zdrojom kulinárskeho potešenia. Môžeme ich pridať k mäsu pri pečení – vhodne tak doplnia jahňacinu, králika, kurča, moriaka, bravčové mäso i divinu. Pečením síce strácajú až 70% vitamínu C, no aj napriek tomu si zachovávajú obsah ďalších užitočných zdraviu-prospešných látok.

Pochúťkou pre malých aj veľkých sú opražené plátky jabĺk v palacinkovom cestíčku, ktoré podávame bohato posypané škoricovým cukrom.

Jablkový koláč

Potrebujeme: 300g polohrubej múky, 150g margarínu, 1 lyžica cukru, 1 žĺtko, 20g droždia, štipka soli, 1 dl mlieka, vajce na potretie. Na plnku: 500g jabĺk, 4 lyžice cukru, mletá škorica.

Postup: droždie s cukrom a žĺtkom rozmiešame v hrnčeku a vlejeme do múky, pridáme zmäknutý margarín a soľ a vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske, preložíme na vymastený plech, na cesto rozotrieme jablkovú plnku, prikryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta, okraje postláčame, povrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme pol hodiny kysnúť, potom pomaly pečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a pokrájame na úhľadné štvorce. Jablkovú plnku pripravíme tak, že jablká olúpeme, vykrojíme jadrovníky, pokrájame, posypeme cukrom, pridáme mletú škoricu a podusíme. Do plnky môžeme pridať aj za hrsť posekaných orechov.

Jablková bábovka

Potrebujeme: 500g jabĺk, 4 polievkové lyžice rumu, 125g postrúhaných orechov (lieskových alebo vlašských), 250g masla, 250g práškový cukor, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 škoricový cukor, 200g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 2 polievkové lyžice kakaa.

Postup:

Jablkový jogurt

Potrebujeme: 1 veľké jablko, 4 sušené marhule, polovicu pomaranča, 1 lyžicu orechov kešu, 300 g jogurtu, 1 lyžicu javorového sirupu, pol lyžičky škorice, 2 lyžice pšeničných vločiek

Postup: Jablko rozkrájame na štvrťky, vykrojíme jadro, olúpeme a postrúhame. Marhule pokrájame nadrobno. Pomaranč vytlačíme a orechy pokrájame tiež nadrobno Jogurt jemne našľaháme a vmiešame marhule, jablko, pomarančovú šťavu, sirup a škoricu. Posypeme orechmi a vločkami.

Jablkové pité

Potrebujeme: 500g hladkej múky, 200g práškového cukru, 250g masla, 2 vajcia, prášok do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2kg olúpaných nastrúhaných jabĺk, 2 balíčky škoricového cukru, vajíčko na potretie

Postup: video na YouTube

Zdroje

[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. SLOVART, spol. s r.o., Bratislava. ISBN 978-80-556-0492-3.

[2] 100 diétnych potravín. 1.vydanie. SLOVART, spol. s r.o., Bratislava. ISBN 978-80-8085-823-0.

[3] SUPER POTRAVINY. 1.vydanie. Vydavateľstvo Príroda, s.r.o., Bratislava. ISBN 978-80-07-02150-1.

[4] 100 najdôležitejších potravín. 1.vydanie. IKAR, a.s., Bratislava. ISBN 978-80-551-1521-4.

[5] Ovoce a zelenina jako lék – strava, která léčí. 2.vydanie. A.D. Praha, spol. s r.o. ISBN 80-7321-067-3.

[6] Slovenská kuchárka – kuchárska kniha pre všetkých. 4.upravené vydanie. TOPAS, Bratislava. ISBN 80-85353-09-1.

[7] http://www.zahradnictvocaklov.sk

Miroslav StránskyAutorom článku je Miroslav Stránsky. Tématike zdravia sa venuje 20 rokov a špecializuje sa hlavne na skúmanie liečivých účinkov ovocia, zeleniny a byliniek. Je presvedčený, že uzdraviť sa je možné aj bez tabletiek, a to konzumáciou toho čo nám voľne rastie v prírode.
Páčil sa vám článok? Kliknite na

1 komentár

  1. Skvelý článok. Už sa mi na jablkový koláč zbiehajú sliny.

    Odpovedať

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *