16.3 C
Bratislava
nedeľa, 26 mája, 2024

Jahody: Ich vplyv na zdravie a chudnutie vás milo prekvapí

Jahody patria medzi obľúbené skoré letné ovocie. Pridávajú sa do koláčov, smoothie či limonád, ale najviac chutia samé. Ich vôňa a chuť sú nezameniteľné a výrazné a len ťažko sa tomuto ovociu odoláva. Ak ale hľadáte niečo dobré a lahodné, niečo z čoho nepriberiete a niečo čo je zdravé siahnite po jahodách. Zdravotný prínos jahôd je oveľa väčší než si myslíte.

Jahody sú známe ako červené bobule so sladkou chuťou a šťavnatou konzistenciou. Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky mali by ste vedieť že ich zdravotné benefity tento popis ďaleko presahujú. Je jedno či si jahody dopestujete na záhrade, kúpite na tržnici alebo navštívite samozber jahôd, vždy si domov donesiete ovocie ktoré priaznivo vplýva na orgány a systémy v organizme.

Čo sú jahody

Jahody patria do rodu rastlín ružovitých (spolu s malinami). Existujú desiatky druhov jahôd, ktoré sa líšia tvarom, farbou a aj chuťou. Existujú jahody, ktoré rodia raz za rok, ale aj jahody, z ktorých môžete zbierať úrodu až do prvých mrazov. Klasické červené šťavnaté jahody pozná asi každý. Menej známe sú už hybridy, medzi ktorými nájdete zaujímavé kúsky:

  • jahody s chuťou žuvačiek (jahoda Bubbleberry)
  • jahoda, ktorá chutí ako maliny (Fragaria Frambery)
  • biela jahoda, ktorá chutí ako sladký ananás (Pineberry)

Každá odroda je plná vitamínov, minerálov a živín, ktoré sú pre organizmus dôležité.

Ovocie má semená vo vnútri dužiny alebo pod šupkou. Jahody sú jediným ovocím, ktoré má semená na vonkajšej strane. Na jednej jahode nájdete až 200 semienok. Vzhľadom k tomuto faktu by nemali patriť medzi bobule ale mali by mať svoju vlastnú triedu.

Jahody by ste mali oberať vždy zrelé. Na rozdiel od iného ovocia po zbere jahoda nedozrieva.

Jahody

Zdravotné benefity jahôd

Jahody majú vysoké nutričné hodnoty a veľmi málo kalórií. Sú sladké, ale obsahujú málo prírodného cukru. Patria do prvej dvadsiatky ovocia s vysokým obsahom antioxidantov. Sú výborným zdrojom mangánu a draslíka. V menšom množstve obsahujú aj vápnik, železo, draslík, horčík a folát (kys. listová). Neobsahujú sodík.

Autokyány sú látky zodpovedné za červenú až tmavomodrú farbu ovocia. Čím väčší je ich obsah tým viac ich ovocie obsahuje, nájdete ich samozrejme aj v jahodách. Autokyány podporujú hojenie rán, priaznivo vplývajú na srdce, cievy a chránia ich pred poškodením cholesterolom. Tu ale výhody autokyánov nekončia. Pomáhajú odbúravať tuky a sú prospešné pre zrak a funkcie mozgu.

Podporujú funkcie mozgu

Mozog, prirodzene ako celý organizmus starne. Vekom dochádza k poklesu kognitívnych schopností. Konzumáciou jahôd môžete proces starnutia mozgu výrazne spomaliť. Potvrdilo to viacero štúdií. Jednej z nich sa zúčastnilo 16 000 ľudí a štúdia trvala 6 rokov. Ľudia, ktorí jedli viac jahôd a čučoriedok mali menší pokles kognitívnych funkcií a ich schopnosť myslenia a spracovania informácií sa neoslabila až tak ako u ostatných.

Preukázalo sa aj, že jahody znižujú o 34% riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Predpokladá sa, že sú za tým antioxidanty, ktoré chránia bunky. V jahodách sú aj antioxidanty, ktoré znižujú systémový zápal, ktorý môže hrať dôležitú úlohu pri rozvoji Alzheimerovej choroby.

Imunitný systém

Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, obsahujú ho viac ako pomaranč. Osem stredne veľkých jahôd pokryje cca 150% odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. V 100 g jahôd sa nachádza cca 59 mg vitamínu C. V 100 g pomaranču sa nachádza len 50 mg vitamínu C. Tento vitamín zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Výskumy ukazujú, že zvyšuje tvorbu

  • T lymfocity – odstraňujú rakovinové, poškodené a infikované bunky z organizmu.
  • B lymfocity – vytvárajú protilátky proti patogénom, ktoré preniknú do organizmu.

Proti chrípke alebo prechladnutiu vás vitamín C síce neuchráni ale môže výrazne zmierniť príznaky týchto ochorení a skrátiť čas liečby.

Zdravie srdca

Na zdravie srdca pôsobia jahody z viacerých smerov.

  • Znižujú hladinu cholesterolu – uskutočnila sa štúdia, v ktorej účastníci konzumovali 2 krát denne lyofilizovaný jahodový prášok (cca 3,5 šálky jahôd denne) zmiešaný s vodou. Po mesiaci im klesol cholesterol o 5%. V ďalšej štúdii predĺžili čas užívanie jahodového prášku na 2 mesiace. Celkový cholesterol klesol o 10%.
  • Znižujú triglyceridy – triglyceridy sú tuky, ktoré sa nachádzajú v krvi. Keď sa rozložia spôsobujú zápal a upchávajú cievy. Zlúčeniny v jahodách znižujú triglyceridy o 20%. Tento výsledok sa dostavil v jednej štúdii pri konzumácii 1 kila jahôd denne.
  • Krvný tlak – V jahodách sa nachádzajú flavonoidy a draslík čo môže viesť k zníženiu krvného tlaku.

Jahody

Zníženie zápalu

Jahody sú zdrojom antioxidantov, konkrétne antokyánov a vitamínu C. Ide o výbornú kombináciu látok, ktoré znižujú zápal. Protizápalové účinky jahôd si najviac všímajú ľudia s osteoartrózou a bolesťou kĺbov.  Jahody znižujú zápal, bolesť a opuch. V jednej štúdii si ľudia, ktorý jedli denne 50 g jahôd mali po 24 týždňoch menšie bolesti a zápaly.

Podporujú trávenie

Jahody obsahujú veľa vlákniny a fungujú ako prebiotiká, takže slúžia na „kŕmenie“ dobrých baktérií v črevnom mikrobióme.

Chudnutie

100 gramov jahôd má len 32 kalórií a takmer žiadny tuk (len cca 0,4g tuku). Obsahujú veľa vlákniny, ktorá vás rýchlejšie nasýti a až 90% jahôd tvorí voda. Sú tak ideálnou voľbou pri chudnutí. Keďže sú sladké pomôžu vám zahnať chuť na sladké.

Pokiaľ chcete schudnúť jahody si pokojne môžete dať ale čisté, bez šľahačky a cukru.

Cukor v krvi

Zlúčeniny v jahodách zlepšujú citlivosť na inzulín u ľudí bez cukrovky. Majú nižší glykemický index takže nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi než iné ovocie a sú tak skvelou voľbou aj pre cukrovkárov.

Jahody obsahujú málo cukru a pomáhajú aj metabolizovať iné formy glukózy.

Protirakovinové účinky

V jahodách sa nachádza množstvo kyseliny ellagovej, o ktorej sa predpokladá, že by mohla mať protirakovinové účinky. Nakoľko je to ešte stále v štádiu skúmania nedá sa to presne potvrdiť. Kyselina elagová sa nachádza aj v malinách, brusniciach, granátových jablkách, vlašských orechoch,…

Koľko jahôd denne zjesť

Pomaly sa začína jahodová sezóna, preto by ste si mali tohto ovocia práve v tomto období dopriať čo najviac. Čerstvé jahody sú najlepšie nie len vzhľadom k ich chuti ale aj nutričným hodnotám.

Aby ste využili z jahôd všetky zdravotné benefity, ktoré ponúkajú mali by ste ich zaradiť do každodenného jedálnička. Koľko? Samozrejme to záleží od vašej hmotnosti, zdravia, zdravotných problémov, životného štýlu, spôsobu stravovania, … 100 g jahôd pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Či si ich dáte viac záleží len od vás. Určite si ale doprajte aspoň 1,5 až 2 šálky čerstvých jahôd týždenne.

Jahody si môžete dať len tak, čisté, môžete ich pridať do smoothie alebo do palaciniek k raňajkám. Vyhnite sa ich tepelnej úprave. Vplyvom tepla sa živiny v jahodách ničia.

Jahody. Palacinka s jahodami

Ako skladovať jahody

Čerstvé jahody je najlepšie skladovať v chladničke. Jahody umyte, usušte a uložte ich do vzduchotesnej nádoby vystlanej papierovou servítkou, ktorá bude absorbovať nadbytočnú vlhkosť.

Pokiaľ to je možné skonzumujte ich do troch dní, kým sú čerstvé a majú vysokú nutričnú hodnotu.

Či už jahody kúpite alebo sa po ne vyberiete na samozber jahôd  prineste si len červené, zrelé jahody. Čím červenšie tým zrelšie a sladšie sú. Bledé jahody nezberajte, nedozrejú.

Intolerancia, alergia na jahody

Akékoľvek jedlo môže vyvolať alergickú reakciu alebo intoleranciu a inak tomu nie je ani v prípade jahôd. Jahody môžu vyvolať miernu ale v zriedkavých prípadoch aj závažnú alergickú reakciu. Pokiaľ máte alergiu na bobule, ako napríklad  čučoriedky pravdepodobne budeme mať alergiu aj na jahody.

Alergická reakcia na jahody sa zvyčajne prejavuje žihľavkou, svrbením alebo mravčením. Môže sa objaviť aj opuch pier, úst, jazyka alebo hrdla. V zriedkavých prípadoch môže prejsť do problémov s dýchaním (anafylaxia), kedy je potrebné kontaktovať rýchlu zdravotnú pomoc.

Potravinová intolerancia zvyčajne nebýva závažná. Ak sa u vás po zjedení jahôd objaví bolesť žalúdka, kŕče alebo pálenie záhy máte pravdepodobne intoleranciu.

Jahody. Zber jahôd

Recepty s jahodami

Ak vám nejdú čisté jahody na chuť môžete si ich vylepšiť.

Jahody s balzamikovým octom

Čisté a umyté jahody nakrájajte na hrubšie časti. Vložte ich do misy, pokvapkajte balzamikovým octom a posypte trochou cukru. Zľahka premiešajte a prikryte. Nechajte jahody pri izbovej teplote odstáť jednu hodinu počas ktorej ich raz premiešajte. Balzamikové jahody môžete podávať s kopčekom ricotty.

Jahody v mrazenom jogurte

Tento recept je vhodný na horúce letné dni. V miske zmiešajte jogurt, med a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešajte. Každú jahodu poriadne namočte do jogurtovej zmesi. Dbajte na to aby bola každá jahoda poriadne obalená. Obalené jahody položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Následne ich nezakryté dajte zamraziť.  Stačí 1 – 2 hodiny, tak aby bol zamrznutý len jogurt. Dajte pozor aby jahody nezamrzli, boli by tvrdé. Stačí ak zamrzne jogurtová polevy. Jahoda vo vnútri bude studená, ale stále mäkká a ideálna na konzumáciu.

Podávajte hneď ako vytiahnete z mrazničky.

ZDROJ:

britannica.com/plant/strawberry

standard.co.uk/going-out/foodanddrink/6-surprising-facts-about-strawberries-for-wimbledon-2016-a3281621.

verywellhealth.com/are-strawberries-good-for-you-7976329

webmd.com/diet/health-benefits-strawberry

Obrázky: Pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY