Včelí med a jeho účinky na zdravie

Med má mnoho zaujímavých prívlastkov a pomenovaní, ako tekuté zlato, elixír života, alebo hojivý zázrak. Táto sladká, chutná ale i lepkavá hmota bola uctievaná ako dar, či pokrm bohov a do konca 19.storočia bola aj jediným sladidlom. Aj svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia.

Základným materiálom pre získanie medu je najmä nektár z kvetov a medovica. Tieto sladké šťavy zbierajú včely, prípadne iné druhy hmyzu, obohatia ich látkami z vlastného tela, pozmenia a zhustia ich vo svojom tráviacom ústrojenstve a ďalej ich uskladnia v plástoch, kde med zaviečkujú a nechajú dozrieť.

Hlavné účinky medu

  • vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • posilňuje imunitný systém
  • pomáha liečiť vírusové ochorenie
  • používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
  • vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
  • pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
  • podporuje trávenie
  • zbavuje telo jedov
  • má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte pred spaním
  • na zmiernenie migrény
  • pomáha pri problémoch so srdcom
  • pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
  • čistí pleť, napríklad pri akné
  • súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
  • medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
  • zjemňuje popukané pery
  • je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
  • ako záchrana v deň po opici – lyžica medu s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou

Pri zápaloch hrdla si dávame malé lyžičky medu, ktoré necháme pomaly rozpustiť v ústach a prejsť cez hrdlo, nezapíjame. Pri prechladnutí si dáme zázvorový čaj s medom a citrónom (medom sladíme pri maximálnej teplote 40 stupňov).

Dávkovanie medu a vedľajšie účinky

Denná dávka medu sú 3 až 4 čajové lyžičky. Vo všeobecnosti je med bezpečný pre dospelých i deti, dokonca aj vo väčších množstvách. Odporúčané je ale vyhýbanie sa medu deťom mladších ako 1 rok, menšie dávky sú vhodné pre ľudí so srdcovými a obličkovými problémami a tehotné ženy. Jeho konzumácia sa neodporúča alergikom, ktorí sú citliví na peľ.

Špeciálny tip: Ak trpíte alergiami na peľ, skúste zaexperimentovať s čistým kvetovým medom, ktorý včely produkujú iba z jedného druhu – napríklad ak reagujete na med z ďateliny, neznamená to, že budete reagovať aj na med z levandule.

Čo med obsahuje

Med je zmes cukrov, vody, a iných zložiek. Špecifické zloženie medu závisí najviac od zmesi kvetov navštívených včelami, ktoré med produkovali a líši sa podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Výhodou medu je jeho nízky glykemický index. Hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg. Typické zloženie medu je nasledovné:

  • fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
  • glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
  • voda: 10 – 15 %
  • minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
  • vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
  • organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná..
  • ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ..

Vlastnosti medu

Podľa Pfundovej stupnice sa med skúma z hľadiska farby – od bezfarebných, vodových, cez svetlé , až po jantárové, až tmavojantárové odtiene. Okrem toho sa určuje vôňa, chuť, i viskozita medu. Konzistencia môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická.

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho vo fľaške nahriať vo vodnom kúpeli, ale maximálne s teplotou do 50 stupňov, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. Fľašu s medom vypodložte kúskom drievka, aby sa fľaša neprehriala. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Je nevhodné dávať med do mikrovlnnej rúry.

Skladovanie medu

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.

Delenie medu podľa pôvodu

  • kvetové – nektárové: repkový, agátový, lipový
  • medovicové – lesné: jedľový, smrekový
  • zmiešané – z kvetových a medovicových medov

Druhy medu

  • Repkový med: svetlá farba a jemná chuť. Kryštalizuje. Ako jediný obsahuje látky s protirakovinovými účinkami.
  • Agátový med: obsahuje nektár z agátových kvetov, je svetlej až zlatožltej farby so zelenkastým nádychom. Má nízky predpoklad pre kryštalizáciu, je ľahko stráviteľný.
  • Lipový med: je číry, zlatožltý, s typickou lipovou vôňou a chuťou. Mierne kryštalizuje. Je to vynikajúci pomocník pri nachladení.
  • Kvetový med: rozšírený med, pochádzajúci z nektáru kvetov rastúcich v nížinách i horských údoliach, aj z liečivých bylín. Môže byť jedno, alebo viacdruhový – podľa druhu kvetov. Kryštalizuje. Je vhodný aj na varenie, či pečenie a taktiež ako liečivo.
  • Lesný med: tento chutný med je vyhľadávaný a cenený aj v zahraničí. Obsahuje najmä nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov alebo medovicu stromov.
  • Jedľový med: keďže ho je málo, je drahý. Včielky ho vyrábajú z ihličia stromov, má tmavú farbu a hustejšiu konzistenciu, s výraznou arómou.

Delenie medu podľa spracovania

  • surový med – med, ktorý nebol vytočený a vyčírený
  • čistý med – vyčírený, a inými metódami purifikovaný med, zbavený vosku, propolisu, nečistôt
  • brtnícky med – získaný z brtí, spôsobom odoberania medu zvaným brtníctvo, násobne drahší
  • stáčaný med – získava sa odstreďovaním odviečkovaných plástov pomocou medometu
  • odkvapkávaný med – narezaním plástov sa uvoľní med, ktorý vteká do zbernej nádoby
  • tavený med – získaný teplom, zahrievaním plástov
  • lisovaný med – med získaný stlačením plástu, vytlačením medu
  • pastovaný med – vymiešaný kvetový med, tým získa trvácnu krémovitú konzistenciu

Portál NAZDRAVIE.SK odporúča:

Včelia kašička

Včelia kašička Bee Power, 50 kapsúl

Bee Power je prípravok obsahujúci včeliu materskú kašičku. Tá má antimikrobiálne účinky proti niekoľkým druhom baktérií a plesní. Obsahuje tiež celú skupinu vitamínov A, B, C, D, E, minerály a stopové prvky (napr. síru, mangán, nikel a kobalt), enzýmy a 18 druhov aminokyselín.

Cena: 13 EURZobraziť viac

Zaujímavosti o mede

Jedno staré indické príslovie hovorí: „Ak sa chceš dožiť vysokého veku, jedz med a pi mlieko“. Nejeden panovník, i veľký Napoleon, si zvolil do svojho erbu včely. Zmienku o mede nájdete aj v Biblii, Mojžiš vedie Izraelitov do zasľúbenej zeme oplývajúcej medom a mliekom. Gréci dávali med do hrobov zosnulých ako symbol večného života.

Ak sa vám článok páčil, kliknite na