Mozog – náš najzložitejší a najzáhadnejší orgán. Aj keď ho máme na dosah, stále sa nám zdá, že je akýmsi neprebádaným oceánom, ktorý skrýva nekonečné tajomstvá. Tento fascinujúci "veliteľ" celého nášho tela...
Omega-3 mastné kyseliny sú už desaťročia v centre pozornosti lekárov aj výživových odborníkov. Hovorí sa o nich ako o „dobrých tukoch“, ktoré chránia srdce, mozog aj imunitu a spájajú sa aj s dlhším a kvalitnejším...
Leto sa síce ešte neskončilo, no pomaly sa blíži čas, kedy treba pomýšľať na to ako tráviť krásne jesenné dni. Jeseň je jedno z najkrajších a najfarebnejších období v roku, tak si...
Delená strava patrí medzi výživové smery, ktoré majú svojich nadšených podporovateľov aj skeptických kritikov. Niektorí ju vnímajú ako efektívny spôsob, ako schudnúť bez drastických obmedzení, iní oceňujú najmä jej vplyv na trávenie...
Dobrú povesť v liečbe kožných ochorení majú pobyty pri mori. Áno, prímorský vzduch, slaná, mineralizovaná voda a oddych od školských povinností má na nejaký čas pozitívny vplyv na stav chronických kožných ochorení detí. Avšak,...
Bratislava 26.8.2025 - Syndróm suchého oka patrí medzi najčastejšie očné ťažkosti súčasnosti a jeho výskyt stále narastá. Môže spôsobovať nepríjemné pocity, ako je pálenie, rezanie, únava očí či zhoršené videnie, a v...
Papaín je enzýmom, ktorý bol izolovaný z tropickej rastliny zvanej papája pestovanej najmä v rovníkových oblastiach, predovšetkým v Strednej Amerike, v Mexiku, v Afrike a Ázii. Zaraďujeme ho medzi proteolitické enzýmy, pretože štiepi bielkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny.
Laktáza je enzým nachádzajúci sa v tenkom čreve, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché cukry: galaktózu a glukózu. Jeho aktivita sa objavuje od 8. týždňa vnútromaternicového života u vyvíjajúceho sa plodu a postupne narastá až do obdobia pôrodu. Najvyššiu aktivitu dosahuje po narodení a vekom sa jej aktivita postupne vytráca.
Pomocou prísavných koreňov vrastá do drevného pletiva hostiteľskej rastliny - jedle a borovice - a parazituje na nej. Na hostiteľskom strome vyrastá v guľovitom tvare. Vždyzelené listy sú kožovité, žltozelenej farby. Má biele, sklovité, vnútri slizovité a lepkavé plody.
Trváca cibuľovitá rastlina vysoká 15-50 cm. Listy sú kopijovité, duté a vyrastajú trsovité z malých cibuliek. Má svetlofialový guľovitý kvet, kvitnúci v máji až auguste. Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň. Pochádza najpravdepodobnejšie z Talianska, ale už v stredoveku bola známa v Ázii i v Amerike.
Jackfruit je oválneho tvaru s drsným zelenožltým povrchom. Jeho dužina je vláknitá, chuťovo je sladká a pripomína kombináciu banánov, fíg a ananásu. Jackfruit je rozšírený v tropickej a subtropickej Ázii a na polynézskych ostrovoch. Jeho pôvodom je pravdepodobne Malajzia.
Rastlina s dlhými zakoreňujúcimi sa poplazmi. Listy v ružiciach, trojpočetné, na okraji vrúbkovane zúbkovité, na rube hodvábne chlpaté. Kvetné stonky sú priliehavo alebo odstávajúco chlpaté. Kvety sú biele, koruna široká 10 - 15 mm. Kvitne od mája do júna. Výška rastliny je 10 až 20 cm. Plody - jahody sú červené a okrúhle.
Petržlen záhradný je dvojročná rastlina dosahujúca v prvom roku 30 cm a v druhom až 1 meter. Má silný, mrkve podobný koreň a šťavnaté stonky zakončené jednoduchými kučeravými listami. Drobné žltozelené kvety sa objavujú v lete druhého roku. Petržlenu sa darí najlepšie v úrodnej, vlhkej a dobre priepustnej pôde. Vyhovuje mu slnečné stanovište, alebo polotieň.
Rastlina dorastá do výšky 10 až 80 cm. Prízemná listová družica z gracovitých, perovito dielnych až celistvookrajových listov, stonkové listy sediace, objímajúce stonku dvoma končistými cípmi. Štvorpočetné kvety vo voľnom strapci, biele, len 2 - 3 mm dlhé korunné lupienky.