Petržlen – pozor naňho v tehotenstve

08.08.2013 / Kategória: Zelenina

Petržlen záhradný je dvojročná rastlina dosahujúca v prvom roku 30 cm a v druhom až 1 meter. Má silný, mrkve podobný koreň a šťavnaté stonky zakončené jednoduchými kučeravými listami. Drobné žltozelené kvety sa objavujú v lete druhého roku. Petržlenu sa darí najlepšie v úrodnej, vlhkej a dobre priepustnej pôde. Vyhovuje mu slnečné stanovište, alebo polotieň.

Pôvod

Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie divo. Poznali ho už pred naším letopočtom ako liečivú rastlinu a koreninu starí Gréci a Rimania. Gréci, ktorí ho pokladajú za posvätnú rastlinu, ho však nepoužívajú.

Iné názvy

petroselinum crispum (lat), petržel (cz), parsley/garden parsley (en), petersilie/petersil/peterli (de), peterle/peterling/petergrün (de)

Nutričné hodnoty

100g petržlenu obsahuje: 6.33g sacharidov, 2.97g bielkovín a 3.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 554mg
Fosfor – 58mg
Horčík – 50mg
Mangán – 0.16mg
Sodík – 0.56mg
Vápnik – 138mg
Zinok – 1.07mg
Železo – 6.2mg
Vitamíny:
Vitamín A – 0.42mg
Vitamín B1 – 0.086mg
Vitamín B2 – 0.09mg
Vitamín B3 – 1.313mg
Vitamín B5 – 0.4mg
Vitamín B6 – 0.09mg
Vitamín B9 – 152mg
Vitamín C – 133mg
Vitamín E – 0.8mg
Vitamín K – 1640µg

Význam pre zdravie

Petržlen sa z hľadiska medicínskeho považuje hlavne za diuretikum – močopudný prostriedok vhodný na ľadvinové problémy, rozpúšťanie ľadvinových kameňov, ďalej ako prostriedok povzbudzujúci trávenie a vypudzujúci plyny. Semená petržlenu obsahujú látku apiol, ktorá môže byť vo vysokých dávkach toxická! Apiol podporuje maternicové sťahy. V Rusku existuje prípravok s názvom Supetin, ktorý obsahuje 85% petržlenovej šťavy a používajú ho k vyvolaniu maternicových sťahov pri pôrode. Na začiatku 20. storočia boli vysoké dávky apiolu podávané k vyvolaniu potratu. Čaj zo semien petržlenu je v Nemecku často predpisovaný aj ľuďom s vysokým krvným tlakom. Čaj z petržlenovej vňate má taktiež vlastnosti pomáhajúce znižovať horúčku. Petržlen má v porovnaní s ostatnými liečivými rastlinami vysoký obsah chlorofylu. Chlorofyl je aktívna zložka väčšiny osviežovačov dychu. Takže pre Váš svieži dych postačí požuvať zopár lístkov čerstvej petržlenovej vňate.

Zaujímavosť

Ako listová zelenina bola a zostáva významným estetickým aj chuťovým doplnkom pri súkromných aj oficiálnych hostinách. Využíva sa v podstate celá rastlina. Koreň, listy aj semená obsahujú priaznivé silice v liečivom množstve.

Upozornenie

Ako každú vňať, aj petržlenovú používame čerstvú, pretože po 2 dňoch stráca arómu. Na dlhšie uskladnenie ju zmrazíme, tak ju máme k dispozícii po celú zimu. Nie je správne variť ju spolu s jedlom, pretože petržlenové lístky stratia svoju arómu a obsah účinných látok.

Recept

PetržlenKapustová polievka so smotanou a petržlenom

Ingrediencie:
150 g fazuľových strukov, 500 g kyslej kapusty, 1 paprika, 2 rajčiaky, 200 g koreňovej zeleniny, soľ, 1 liter vody, 1/4 l kyslej smotany, petržlenová vňať

Postup prípravy:
Koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kocky. Potom ju dáme variť do posolenej horúcej vody. Neskôr pridáme očistené fazuľové struky, kyslú kapustu, olúpanú, na kúsky pokrájanú papriku a rajčiaky. Zahustime rozšľahanou kyslou smotanou a okoreníme umytou, nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *