Papaín

07.10.2013 / Kategória: Enzýmy

Papaín je enzýmom, ktorý bol izolovaný z tropickej rastliny zvanej papája pestovanej najmä v rovníkových oblastiach, predovšetkým v Strednej Amerike, v Mexiku, v Afrike a Ázii. Zaraďujeme ho medzi proteolitické enzýmy, pretože štiepi bielkoviny na oligopeptidy a aminokyseliny.

V ľudskom tele tento enzým pôsobí na mŕtve tkanivo, zbavuje steny čriev nánosov a zatvrdlín. Aplikuje sa aj pri celiakii, chronickej hnačke a nerušenej tvorbe bielkovín. Celkovo má tiež upokojujúce účinky na žalúdočnú sliznicu a je z tohto dôvodu veľmi nápomocný pri celej škále ochorení postihujúcich tráviaci systém (žalúdočné vredy, poruchy sekrécie, edémy). Zvonka sa využíva ako podporný prostriedok pri liečbe vredov predkolenia.

Papaín sa svojim účinkom približuje enzýmom pepsínu a chymotrypsínu.

Zaujímavosť

Enzým papaín sa nachádza v latexe, ktorý sa získava narezávaním nezrelých plodov papáje a sušením. Z jednej rastliny sa dá ročne získať 100 až 250g suchého papaínu.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *