Laktáza
je enzým nachádzajúci sa v tenkom čreve, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché cukry: galaktózu a glukózu.
Jeho aktivita sa objavuje od 8. týždňa vnútromaternicového života u vyvíjajúceho sa plodu a postupne narastá až do obdobia pôrodu. Najvyššiu aktivitu dosahuje po narodení a vekom sa jej aktivita postupne vytráca.
Laktáza sa často pridáva do zmrzlín a nanukov, pretože hydrolyzované mlieko je sladšie a má príjemnejšiu chuť pri súčasnom zachovaní kalorickej hodnoty a ďalších nutričných parametrov.
Nedostatočná tvorba laktázy je asociovaná s pojmom intolerancie laktózy, alebo neznášanlivosti mliečneho cukru. Jej deficit v čreve je častý jav u dospelých a u niektorých etník môže dosahovať až 40% populácie. Je buď primárny alebo nastáva ako dôsledok črevných ochorení, po resekciách.
Pri tomto druhe intolerancie, tráviaci systém neprodukuje dostatok enzýmu laktáza, a preto sa nerozštiepená časť laktózy dostáva až do hrubého čreva, kde je fermentovaná baktériami hrubého čreva na vodík, metán, CO2 a mastné kyseliny. To spôsobuje nepríjemné problémy ako plynatosť, nadúvanie, kŕče a hnačky.