Vplyv čerstvých štiav na zdravie

28.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Na to, aby človek dokázal prežiť potrebuje 3 základné veci: vzduch, vodu a potravu. Ak nejeme, zomrieme. Ak nejeme stravu, ktorá naše telo správne vyživuje, tak zomrieme predčasne, alebo k tomu počas života trpíme aj na rôzne ochorenia. Buď to, čo zjeme nás privedie k výžive, alebo k podvýžive.

Naše telo sa skladá z miliónov živých buniek, ktoré pre správne fungovanie potrebujú živú potravu. Len táto vitálna živá potrava vie dodať nášmu telu všetky prospešné látky potrebné na jeho regeneráciu a obnovu, pôsobí preventívne a mnoho krát dokáže urýchliť aj ozdravenie organizmu.

A naopak, nekvalitná neživá potrava spôsobuje podvýživu, a tá sa podpisuje pod výskyt mnohých civilizačných ochorení, ako sú imunitné, srdcovocievne, či nádorové, obezita.

Už mnohé výskumy dokázali aké prospešné sú čerstvé šťavy, a ich hodnotu uznávajú aj mnohí lekári, i dietológovia. Surové zeleninové a ovocné šťavy dokážu rýchlo zásobiť a vyživiť bunky potrebnými prvkami a enzýmami, ktoré sú pre náš organizmus ľahko vstrebateľné a pritom ho nezaťažujú.

Pri odšťavovaní ovocia a zeleniny sa totiž oddelí voda a vitálne látky od vlákniny. Táto tekutá potrava sa stáva okamžitým prísunom energie a živín, vitamínov a minerálov, ktoré sa dostávajú priamo do krvného obehu. Keďže neobsahuje vlákninu, nezaťažuje tým ani tráviacu sústavu, čo je dôležité pre ľudí s problematickým trávením. Pohár čerstvej šťavy nás naplní a osvieži, pritom ale nespôsobí pocit ťažoby a nevzniká problém s nadúvaním. Táto šťava, ale nie je náhrada jedla, len jeho doplnok – doplnok zdravého stravovania.

Ďalšou neoceniteľnou vlastnosťou štiav je, že pôsobia detoxikačne, prečisťujú organizmus a pomáhajú aj pri chudnutí. Dámy určite poteší aj to, že tieto zdravé nápoje plné vitamínov a minerálov vám prinavrátia krásu, pleť zjemnia, vyčistia od upchatých pórov, vyhladia jemné vrásky a doslova vás rozžiaria.

Je dôležité vedieť, že to, čo sa predáva v obchodoch, ako ovocná, alebo zeleninová šťava, je od domácej čerstvej šťavy na hony vzdialená. Jednak šťavy kúpené v obchodoch nie sú často 100-percentné, je k nim pridávaná voda, dokonca veľa krát aj cukor a tieto šťavy sú kvôli predĺženej trvanlivosti pasterizované – zahriate na vysokú teplotu, pri ktorej sa zničia takmer všetky enzýmy, vitamíny a minerály. Preto, ak si chcete dopriať lahodnú a ozdravnú šťavu, pripravte si ju doma, ale si ju nechajte spraviť v juice baroch, ktoré sú už dnes v každom väčšom meste.

Pri výbere odšťavovača stavte na jeho výkon. Vyberte si odšťavovač s vysokými obrátkami, odstredivý, alebo lisovací. Ak odšťavujete často a veľa, vyberte si taký, ktorý má široké hrdlo na vhadzovanie ovocia a zeleniny – doň môžete vhodiť aj celé jablkápomaranče bez potreby ich krájania na menšie kusy a veľkú zbernú nádobu na odpad. Sitko by malo byť nerezové.

Keďže účinok štiav je intenzívny, začnite najprv s menšími množstvami a postupne ich obsah zväčšujte. Takisto je možné ich zo začiatku riediť vodou. Toto odporúčame aj pri ich konzumácii deťmi do 14 rokov. Denne môžete vypiť pol litra v menších dávkach, neskôr objem kľudne zvýšte na 2-násobok. Šťavy striedajte, zlepšite tak ich účinnosť a vďaka pestrosti budete mať zaručenú celú paletu pre telo potrebných látok.

Výhody čerstvo vylisovaných štiav

  • Do tela a krvného obehu sa dostávajú takmer okamžite potrebné vitamíny a minerály
  • Pôsobia regeneračne, osviežujú, dodávajú energiu ihneď
  • Pôsobia detoxikačne, prečisťujú organizmus
  • Sú ľahko stráviteľné, neobsahujú vlákninu

A akú šťavu sa odporúča piť? Chuťovo sú lepšie ovocné šťavy, ale tie majú v sebe viac fruktózy – ovocného cukru, preto ich striedajte so zeleninovými šťavami, alebo ich pite v ovocno-zeleninovej kombinácii.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *