10.8 C
Bratislava
sobota, 5 októbra, 2024

Pomaranč – sladká bomba, ktorá vám pomôže zbaviť sa hemoroidov

Pomaranč je plod citrónovníka pomarančového. Je okrúhleho tvaru oranžovej farby.

Pôvod

Pomaranče pochádzajú pôvodne z južnej Číny a juhovýchodnej Ázie. Do Európy sa dostali až v 2. polovici 15. stor. Krištof Kolumbus zobral so sebou semená pomaranča na svoju druhú cestu v roku 1493 z Kanárskych ostrovov na Haiti. Odtiaľ sa rastlina rozšírila po celom Karibiku a začala sa po prvýkrát pestovať v roku 1518 v Mexiku a v roku 1565 na Floride. Španielsko začalo s pestovaním pomarančov na obchodné účely v roku 1792 a Taliansko v roku 1870.

Iné názvy

citrus sinensis (lat), pomeranč (cz), orange/sweet orange (en), apfelsine/appelsien (de)

Nutričné hodnoty

Jeden stredne veľký pomaranč obsahuje 1.23g bielkovín, 62 kalórií a 3.1g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 237mg
Fosfor – 18mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.033mg
Meď – 0.059mg
Selén – 0.7µg
Vápnik – 52mg
Zinok – 0.09mg
Železo – 0.13mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 39µg
Kyselina pantoténová – 0.328mg
Niacín – 0.369mg
Vitamín A – 295 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.114mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.052mg
Vitamín B6 – 0.079mg
Vitamín C – 69.7mg
Vitamín E – 0.24mg

Ďalšie účinné látky

Za typickú chuť pomarančov zodpovedá okrem ovocného cukru a vysokého obsahu kyseliny citrónovej aj pomarančový olej určujúci arómu.

Význam pre zdravie

  1. jeho konzumácia je dobrou prevenciou proti chrípke a nachladnutiu
  2. urýchľuje látkovú výmenu v organizme
  3. vďaka svojej príjemnej nevtieravej ovocnej vôni je jedinečným prostriedkom na ukľudnenie nervovej sústavy
  4. pravidelná denná konzumácia chráni pred rakovinou
  5. udržiava konštantné množstvo cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu
  6. pomáha uvoľňovať nahromadený stres, frustráciu, hnev
  7. podporuje prúdenie zablokovanej energie
  8. pomáha pri zápche
  9. zmierňuje hemoroidy
  10. uvoľňuje napätie, odháňa smútok a melanchóliu

Zaujímavosť

Aby pomaranče získali typickú oranžovú farbu, musia byť vystavené niekoľkým po sebe nasledujúcim chladným nociam. To je však možné len v krajinách s miernym podnebím. V tropických krajinách je celkom bežné, že zrelé pomaranče sú zelené, pretože neboli vystavené chladu.

Upozornenie

Kôra pomarančov z bežnej obchodnej siete môže obsahovať jedovaté látky. Preto ju nekonzumujeme, nestrúhame a ani inak nepoužívame.

PomarančRecept

Lososový zázrak s pomarančomIngrediencie:

1 mascarpone, 1 bambino, 2 ks citrónu, čerstvá bazalka, pažítka

Postup prípravy:
Do misky si vložíme mascarpone, pridáme syr bambino, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, riadne premiešame, pridáme bazalku. Lososa si naukladáme na celofán, pospájame do obdĺžnikového tvaru, zľahka ponatierame pomazánku na lososa a s pomocou celofánu ho zavinieme do roličky. Vložíme do chladničky schladiť.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY