Najlepšie čerstvé šťavy

28.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Ananásová šťava: spaľovač tukov

šťavnatá aromatická konzistencia plná enzýmov. Najvýznamnejší z nich je enzým bromelín, ktorý pomáha telu tráviť bielkoviny, urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe nového tuku. Pôsobí na trávenie, protizápalovo, chráni proti baktériám a parazitom, urýchľuje rekonvalescenciu po úrazoch a zvyšuje fyzickú kondíciu. Ananás je bohatý na draslík, fosfor, horčík, vitamín C, kyselinu listovú. Kombinujeme ju s inými ovocnými šťavami.

Banán: na dobrú náladu

Banán je ovocie, ktoré nevieme odšťaviť, ale ho mixujeme do smoothi nápojov, či už ho pridávame do vody, k ovociu a dokonca aj k zelenine. Pri kombinácii zo zelenou listovou zeleninou (špenát, valeriánka, šalát, vňate) zmierňuje ich chuť a arómu – zjemní celý nápoj. Banány obsahujú veľa draslíka, fosfor, horčík, kyselinu listovú. Stabilizuje hladinu energie, je vhodná aj pre športovcov a čo je super, podporuje dobrú náladu a dokáže nasýtiť.

Bobuľoviny: antioxidanty v hrsti

Šťava z bobuľovín, ako sú brusnice, černice, čučoriedky, maliny, alebo jahody je pre naše telo mimoriadne prospešná. Brusnice pomôžu proti zápalom močového mechúra a infekciám, čučoriedky proti hnačkám. Zrelé bobuľovité ovocie obsahuje veľa vody, farbív a antioxidantov. Ak nemáte čerstvé kúsky, používajte mrazené. Hodia sa aj ako doplnok k inej šťave, alebo zmixované do nápojov smoothie.

Citrónová šťava: kyslé ovocie zásaditý účinok

Citrónová šťava má zásaditý účinok. Šťava pôsobí osviežujúco, ale je vhodné ju piť v kombinácii s iným ovocím, alebo ju riediť vodou. Vo veľkom množstve sa neodporúča. Obsahuje vitamín C, pomáha prekonať prechladnutie. Používa sa aj pri chemickej nerovnováhe tela. Okrem toho je to antiseptikum – slúži ako dezinfekčný prostriedok pri drobných rankách.

Cviklová šťava: pre zdravé srdce

Šťava z červenej repy je výnimočná svojho druhu. Už jej sýta farba naznačuje, že má súvis s krvou. Pomáha vytvárať červené krvinky, dobre vplýva na srdce a pomáha prečisťovať zanesené cievy. Okrem toho pomáha proti chudokrvnosti a posilňuje organizmus. Ženám pomáha pri menštruácii. Je to silná šťava, ktorá môže neskúseným spôsobiť závrate, preto si ju dávkujte postupne. Osvedčená je aj v kombinácii s mrkvou alebo jablkom.

Grapefruitová šťava: znižuje cholesterol

Jemná, mierne trpkastá šťava s našľahanou konzistenciou, chutí samostatne i v kombinácii s inými šťavami. Odstraňuje a rozpúšťa anorganický vápnik, ktorý sa usádza v chrupavke kĺbov ako dôsledok nadmernej konzumácie výrobkov z bielej múky. Znižuje riziko rakoviny pľúc a žalúdka a podporuje imunitu. Obsahuje najmä vitamín C, kyselinu listovú, draslík, fosfor, horčík.

Hrušková šťava: detox

Hrušková šťava má močopudný účinok a pomáha pri detoxikácii. Kombinujeme ju s iným ovocím, napríklad s jablkom. Obsahuje betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík. Hrušky sú chutné aj do zelených smoothisov – ideálne funguje s listovou zeleninou, napríklad špenátom.

Hroznová šťava: multi bomba

Obsahuje draslík, železo a množstvo antioxidantov. Pôsobí prečisťujúco, podobne ako jablková šťava čistí a rozjasňuje pleť. Čerstvé zrelé hrozno vylučuje kyselinu močovú z tela.

Jablková šťava: sladký všeliek

Prirodzene sladká, priehľadná šťava vytvárajúca penu na povrchu. Šťava povzbudzuje činnosť čriev, preto pomáha proti zápche a prečisťuje organizmus. Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém, srdce, cievy a krvný obeh. Je bohatá na draslík, fosfor, pektín, vitamín C, antioxidanty. Nádherne vyčistí pleť od vyrážok a nečistôt.

Kapustová šťava: čistič organizmu

Šťava nie z kvasenej, ale bielej hlávkovej kapusty. Má ostrú štipľavú chuť a preto môže pôsobiť ťažko na organizmus. Stačí ju piť v malých množstvách, 1 – 2 x do týždňa, môže byť miešaná s jablkovou šťavou. Treba ju vypiť ihneď po odšťavení, nakoľko sa rýchlo kazí – kvasí.

Melónová šťava: na chudnutie

Šťava z červeného melóna obsahuje takmer 92 percent vody, takže vám pomôže pri chudnutí, detoxikácii, osvieži vás, vyhladí vrásky a pomáha aj pri poruchách obličiek. Melónová šťava je mimoriadne zásadotvorná. Okrem iného obsahuje vitamín A, B, C, draslík, sodík, vápnik. V lete je zachladené ovocie ideálnym kúskom aj do nápojov smoothie.

Mrkvová šťava: pre krásnu pleť

Patrí medzi top zeleninové šťavy. Na kvalitu pleti vplýva na viacerých úrovniach. Slúži ako prírodné tonikum, čistí ju a pri pravidelnom pití jej dodáva aj mierne zlatistú farbu. Oceníte ju aj v lete. Slnko vás tak ľahko nespáli a vaša koža bude vďaka dostatočnej zásobe betakaroténu oveľa lepšie chránená. Lieči aj hemoroidy.

Paradajková šťava: na imunitu

Paradajky obsahujúce vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu sa považujú za všeliek, pretože posilňujú imunitu, chránia srdce aj cievy, telo pred infekciami, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, znižujú cholesterol. Ak k nej pridáte olivový olej, korenie a bazalku, vyrobili ste si výbornú náhradu polievky, nebojte sa pridať aj soľ, či čierne korenie.

Pomarančová šťava: na vitalitu

Má výbornú chuť. Pijeme ju preto samostatne, alebo aj v kombinácii s jablkom, mrkvou, alebo inými citrusmi. Je ideálnou prevenciou proti chrípke a nachladnutiu s vysokým obsahom vitamínov A, B, C a minerálov draslík, vápnik. Má príjemnú aromatickú vôňu, ktorá ukľudňuje nervovú sústavu. Okrem toho je táto šťava výnimočná, nakoľko ako jedna z mála druhov ovocia má také výborné zásadité účinky na organizmus. Týždňová kúra má veľmi priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Uhorková šťava: prírodné diuretikum

Šťava z uhoriek podporuje vylučovanie moču. Uhorka obsahuje viac ako 40 percent draslíka, 10 percent sodíka, ďalej fosfor, vápnik. Užívame ju aj v kombinácii s mrkvovou šťavou, špenátovou, či cviklovou šťavou. Pomáha a vyživuje slabé vlasy a nechty, uľavuje pri problémoch so zubami, zápalmi, pri ochorení ďasien.

Zemiaková šťava: na chorý žalúdok

Šťava zo zemiakov pomáha pri nečistej pleti, čo je podmienené obsahom sodíka, síry, fosforu, i chlóru. Tieto prvky sa však nachádzajú iba v surových zemiakoch, pri varení sa strácajú. Šťavu môžete miešať z mrkvovou i zelerovou šťavou, vtedy pomôže aj tým, čo majú problémy zo žalúdočnými, nervovými, i svalovými ťažkosťami. V ľudovom liečiteľstve sa šťava zo surových zemiakov používa na liečenie vredovej choroby žalúdka, refluxnej choroby pažeráka, tráviacich ťažkostí, poruchy pečene, žlčové kamene.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *