14.2 C
Bratislava
streda, 29 mája, 2024

Najlepšie čerstvé šťavy

Ananásová šťava: spaľovač tukov

šťavnatá aromatická konzistencia plná enzýmov. Najvýznamnejší z nich je enzým bromelín, ktorý pomáha telu tráviť bielkoviny, urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe nového tuku. Pôsobí na trávenie, protizápalovo, chráni proti baktériám a parazitom, urýchľuje rekonvalescenciu po úrazoch a zvyšuje fyzickú kondíciu. Ananás je bohatý na draslík, fosfor, horčík, vitamín C, kyselinu listovú. Kombinujeme ju s inými ovocnými šťavami.

Banán: na dobrú náladu

Banán je ovocie, ktoré nevieme odšťaviť, ale ho mixujeme do smoothi nápojov, či už ho pridávame do vody, k ovociu a dokonca aj k zelenine. Pri kombinácii zo zelenou listovou zeleninou (špenát, valeriánka, šalát, vňate) zmierňuje ich chuť a arómu – zjemní celý nápoj. Banány obsahujú veľa draslíka, fosfor, horčík, kyselinu listovú. Stabilizuje hladinu energie, je vhodná aj pre športovcov a čo je super, podporuje dobrú náladu a dokáže nasýtiť.

Bobuľoviny: antioxidanty v hrsti

Šťava z bobuľovín, ako sú brusnice, černice, čučoriedky, maliny, alebo jahody je pre naše telo mimoriadne prospešná. Brusnice pomôžu proti zápalom močového mechúra a infekciám, čučoriedky proti hnačkám. Zrelé bobuľovité ovocie obsahuje veľa vody, farbív a antioxidantov. Ak nemáte čerstvé kúsky, používajte mrazené. Hodia sa aj ako doplnok k inej šťave, alebo zmixované do nápojov smoothie.

Citrónová šťava: kyslé ovocie zásaditý účinok

Citrónová šťava má zásaditý účinok. Šťava pôsobí osviežujúco, ale je vhodné ju piť v kombinácii s iným ovocím, alebo ju riediť vodou. Vo veľkom množstve sa neodporúča. Obsahuje vitamín C, pomáha prekonať prechladnutie. Používa sa aj pri chemickej nerovnováhe tela. Okrem toho je to antiseptikum – slúži ako dezinfekčný prostriedok pri drobných rankách.

Cviklová šťava: pre zdravé srdce

Šťava z červenej repy je výnimočná svojho druhu. Už jej sýta farba naznačuje, že má súvis s krvou. Pomáha vytvárať červené krvinky, dobre vplýva na srdce a pomáha prečisťovať zanesené cievy. Okrem toho pomáha proti chudokrvnosti a posilňuje organizmus. Ženám pomáha pri menštruácii. Je to silná šťava, ktorá môže neskúseným spôsobiť závrate, preto si ju dávkujte postupne. Osvedčená je aj v kombinácii s mrkvou alebo jablkom.

Grapefruitová šťava: znižuje cholesterol

Jemná, mierne trpkastá šťava s našľahanou konzistenciou, chutí samostatne i v kombinácii s inými šťavami. Odstraňuje a rozpúšťa anorganický vápnik, ktorý sa usádza v chrupavke kĺbov ako dôsledok nadmernej konzumácie výrobkov z bielej múky. Znižuje riziko rakoviny pľúc a žalúdka a podporuje imunitu. Obsahuje najmä vitamín C, kyselinu listovú, draslík, fosfor, horčík.

Hrušková šťava: detox

Hrušková šťava má močopudný účinok a pomáha pri detoxikácii. Kombinujeme ju s iným ovocím, napríklad s jablkom. Obsahuje betakarotén, kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík. Hrušky sú chutné aj do zelených smoothisov – ideálne funguje s listovou zeleninou, napríklad špenátom.

Hroznová šťava: multi bomba

Obsahuje draslík, železo a množstvo antioxidantov. Pôsobí prečisťujúco, podobne ako jablková šťava čistí a rozjasňuje pleť. Čerstvé zrelé hrozno vylučuje kyselinu močovú z tela.

Jablková šťava: sladký všeliek

Prirodzene sladká, priehľadná šťava vytvárajúca penu na povrchu. Šťava povzbudzuje činnosť čriev, preto pomáha proti zápche a prečisťuje organizmus. Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňuje imunitný systém, srdce, cievy a krvný obeh. Je bohatá na draslík, fosfor, pektín, vitamín C, antioxidanty. Nádherne vyčistí pleť od vyrážok a nečistôt.

Kapustová šťava: čistič organizmu

Šťava nie z kvasenej, ale bielej hlávkovej kapusty. Má ostrú štipľavú chuť a preto môže pôsobiť ťažko na organizmus. Stačí ju piť v malých množstvách, 1 – 2 x do týždňa, môže byť miešaná s jablkovou šťavou. Treba ju vypiť ihneď po odšťavení, nakoľko sa rýchlo kazí – kvasí.

Melónová šťava: na chudnutie

Šťava z červeného melóna obsahuje takmer 92 percent vody, takže vám pomôže pri chudnutí, detoxikácii, osvieži vás, vyhladí vrásky a pomáha aj pri poruchách obličiek. Melónová šťava je mimoriadne zásadotvorná. Okrem iného obsahuje vitamín A, B, C, draslík, sodík, vápnik. V lete je zachladené ovocie ideálnym kúskom aj do nápojov smoothie.

Mrkvová šťava: pre krásnu pleť

Patrí medzi top zeleninové šťavy. Na kvalitu pleti vplýva na viacerých úrovniach. Slúži ako prírodné tonikum, čistí ju a pri pravidelnom pití jej dodáva aj mierne zlatistú farbu. Oceníte ju aj v lete. Slnko vás tak ľahko nespáli a vaša koža bude vďaka dostatočnej zásobe betakaroténu oveľa lepšie chránená. Lieči aj hemoroidy.

Paradajková šťava: na imunitu

Paradajky obsahujúce vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu sa považujú za všeliek, pretože posilňujú imunitu, chránia srdce aj cievy, telo pred infekciami, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, znižujú cholesterol. Ak k nej pridáte olivový olej, korenie a bazalku, vyrobili ste si výbornú náhradu polievky, nebojte sa pridať aj soľ, či čierne korenie.

Pomarančová šťava: na vitalitu

Má výbornú chuť. Pijeme ju preto samostatne, alebo aj v kombinácii s jablkom, mrkvou, alebo inými citrusmi. Je ideálnou prevenciou proti chrípke a nachladnutiu s vysokým obsahom vitamínov A, B, C a minerálov draslík, vápnik. Má príjemnú aromatickú vôňu, ktorá ukľudňuje nervovú sústavu. Okrem toho je táto šťava výnimočná, nakoľko ako jedna z mála druhov ovocia má také výborné zásadité účinky na organizmus. Týždňová kúra má veľmi priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Uhorková šťava: prírodné diuretikum

Šťava z uhoriek podporuje vylučovanie moču. Uhorka obsahuje viac ako 40 percent draslíka, 10 percent sodíka, ďalej fosfor, vápnik. Užívame ju aj v kombinácii s mrkvovou šťavou, špenátovou, či cviklovou šťavou. Pomáha a vyživuje slabé vlasy a nechty, uľavuje pri problémoch so zubami, zápalmi, pri ochorení ďasien.

Zemiaková šťava: na chorý žalúdok

Šťava zo zemiakov pomáha pri nečistej pleti, čo je podmienené obsahom sodíka, síry, fosforu, i chlóru. Tieto prvky sa však nachádzajú iba v surových zemiakoch, pri varení sa strácajú. Šťavu môžete miešať z mrkvovou i zelerovou šťavou, vtedy pomôže aj tým, čo majú problémy zo žalúdočnými, nervovými, i svalovými ťažkosťami. V ľudovom liečiteľstve sa šťava zo surových zemiakov používa na liečenie vredovej choroby žalúdka, refluxnej choroby pažeráka, tráviacich ťažkostí, poruchy pečene, žlčové kamene.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY