5.1 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024

Začnime sa zdravo stravovať

Blížiaca sa jar asi v každom z nás evokuje začiatok nového života, nových začiatkov a predsavzatí. Je to čas, kedy aj naše telo potrebuje vzpruhu a novú energiu. Jednou z možností ako to docieliť je zmeniť naše stravovacie návyky a doplniť do nášho jedálnička zdravé pre naše telo prospešné potraviny. Vyvrátim vám niektoré mýty, ktoré na tému zdravej výživy panujú a pokúsim sa presvedčiť vás o tom, že začať sa zdravšie stravovať nie je nič komplikované a ani finančne náročné.

Mýtus č.1 – univerzálny recept na zdravé stravovanie existuje

Keďže každý človek je iný, je zrejmé, že aj jeho reakcia na konkrétnu zložku potravy nemusí byť rovnaká. Aj zdravá strava ako napr. určité druhy ovocia či orechov, môže u niektorých ľudí vyvolať nežiadúcu reakciu. Alergici, celiatici a ľudia s ochoreniami tráviacej sústavy by preto niektoré zdravé potraviny nemali konzumovať, pretože im môžu spôsobiť rýchle zhoršenie zdravotného stavu. Aj keď nám lekár povie, že sme zdraví a netrápia nás zjavné zdravotné problémy, môžeme napriek tomu trpieť intoleranciou na niektoré potraviny. Zjeme niečo čo nám chutí, no nevšimneme si, že sa po takomto jedle cítime akosi vyčerpane, nafúkne nás, prípadne sa nám po krátkom čase objavia niekde na tele vyrážky. Naše telo sa s danou potravinou trápi a bojuje ako vie. Vylúčením tejto potravy by sme sa cítili odrazu lepšie. Skúste sa sledovať ako reagujete na tú ktorú potravinu a nebojte sa nahradiť tú, ktorá vás oslabuje, inou.

Mýtus č.2 – v médiách sa objavujú reklamy na samé zdravé veci

Viete koľko gramov cukru je v jednej fľaši koly? Že pijete tú s umelým sladidlom? Ešte horšie – výskumy potvrdili, že aspartam a ďalšie umelé sladidlá spôsobujú mnohé vážne ochorenia. A čo reklama na džúsy? Väčšina džúsov predávaných v obchodoch prechádza pri výrobe pasterizáciou (zahriatím na vysokú teplotu). Výrobcovia tak docielia ich dlhšiu trvanlivosť, no zároveň sa týmto procesom zlikvidujú zo šťavy zdraviu prospešné enzýmy. Šťava sa stáva pre naše telo kyselinotvornou a oveľa menej nám prospieva ako tá čerstvá.

Mýtus č.3 – zdravé stravovanie je veľmi drahé

Je pravda, že produkty označené nálepkou BIO stoja niekedy aj niekoľko násobne viac ako tie bežné. Ale začať sa zdravo stravovať, neznamená hneď prejsť na výlučne stravu z biologického pestovania. Ak si dáte ráno biely jogurt, k tomu neochutené ovsené vločky, na desiatu a olovrant jablko alebo pomaranč, vášmu telu náramne pomôžete a nebude vás to skoro nič stáť. Ak budete jesť viac krát do dňa, zistíte, že večer už nie ste tak veľmi hladný a stačí vám na zasýtenie toho zjesť oveľa menej.

Mýtus č.4 – najzdravší sú vegetariáni a vegáni

Mnohí vegetariáni a vegáni zabúdajú do svojho jedálnička zaraďovať plodiny, ktoré nahrádzajú chýbajúce živiny z mäsa a mliečnych výrobkov. Potom sa nezriedka stáva, že im lekár oznámi, že napriek tomu, že nekonzumujú mäso majú zvýšený cholesterol. Cesta k zdraviu by nemala ísť smerom, že extrémne zmeníme naše stravovacie návyky a niektoré plodiny vylúčime do konca života. Obmedziť mäso a alkohol sa určite vždy oplatí, ale nič nepokazíte ak si ho doprajete v malých dávkach pár krát do mesiaca.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY