Potravinová intolerancia mení zdravé jedlá na nezdravé

21.05.2015 / Kategória: Potraviny

Ak ste o potravinách, ktoré denne konzumujete, skutočne presvedčení, že sú zdravé, pretože sa stravujete podľa najnovších poznatkov zdravej výživy, nemusí to vo vašom prípade platiť. Stačí, že trpíte potravinovou intoleranciou na niektorú zložku vašej stravy (podľa štatistík ňou trpí až 50% populácie). Vtedy aj „oficiálne“ zdravé jedlo bude váš organizmus oslabovať.

Potravinová intolerancia je zákerná práve v tom, že sa so svojimi nepriaznivými účinkami neprejaví ihneď po skonzumovaní problémovej stravy, ale až po uplynutí určitého času (niekedy to býva až niekoľko dní). Čo je horšie, tieto nepriaznivé účinky nie sú v porovnaní s potravinovou alergiou na jedlo tak badateľné a niekedy ich človek nevedomky prehliadne (bolesť hlavy, únava, pocit nafúknutého brucha, objavenie sa nenápadnej vyrážky..) alebo si ich nespojí s jedlom, ktoré jedol pred niekoľkými dňami. Jedenie takýchto potravín zbytočne zaťažuje telo a konkrétne imunitný systém, ktorý sa snaží s nimi bojovať, pretože ich považuje za cudzorodé a telu nebezpečné.

Z tohto dôvodu odporúčam každému si raz za 5-10 rokov nechať urobiť test potravinovej intolerancie. Získa tak prehľad o tom, s ktorými zložkami stravy si jeho telo hravo poradí a naopak, ktoré jeho telo najviac zaťažujú.

V súčasnosti sú k dispozícii jednak odborné laboratórne testy (ktoré vám otestujú reakciu na 100-200 najčastejšie konzumovaných jedál), jednak existujú aj “testy na doma” kde do hodinky viete na čom ste (tie vám ale pretestujú reakciu iba na približne 50 najznámejších jedál). Oba druhy testov fungujú na báze analýzy protilátok v krvi.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *