Zázvor je trváca bylina, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité hrubé odnože, ktoré bývajú až 10cm dlhé. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône.
Pôvod
Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie.
Iné názvy
ďumbier, zingiber officinale (lat), ginger/ginger root (en), ingwer/ingber/imber (de), immerwurzel/ingwerwurzel (de), gingembre (fr)
Nutričné hodnoty
100g zázvoru obsahuje: 1.7g sacharidov, 1.82g bielkovín a 2g vlákniny.
Minerály: Draslík – 415mg Fosfor – 34mg Horčík – 43mg Mangán – 0.229mg Sodík – 13mg Vápnik – 16mg Zinok – 0.34mg Železo – 0.6mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.025mg Vitamín B2 – 0.034mg Vitamín B3 – 0.75mg Vitamín B5 – 0.203mg Vitamín B6 – 0.16mg Vitamín B9 – 11mg Vitamín C – 5mg vitamín E – 0.3mg |
Ďalšie účinné látky
Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (aspirín). Obsahuje taktiež 2% éterických olejov.
Význam pre zdravie
Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, aterosklerózy, tlmí bolesti hlavy. V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo. Výborne ho využijú osoby, ktoré sú meteosenzitívne (citlivé na zmeny počasia). Rovnako dokáže účinne tlmiť nauzeu (nevoľnosť) a žalúdočné kŕče, preto sa ďumbier úspešne radí medzi najlepšie lieky proti cestovnej nevoľnosti. Zázvor sa uplatní ako povzbudenie pri milostných hrách, pri diétach a liečbe všetkých silnejších nevoľností.
Zaujímavosť
V kuchyni sa používa do cukroviniek (napr. zázvorky, krupičná kaša), pridáva sa do kečupov, kompótov, do koreniacich zmesí (napr. karí), do ryže, do bielkovinových a zeleninových jedál. V niektorých oblastiach je obľúbený zázvorový čaj, pivo alebo víno. Kombinuje sa s citrónom, paprikou, feferónkami, cesnakom, chilli, kurkumou, škoricou, kardamónom, klinčekmi a chuťovo doplňuje sójovú omáčku. Plátky čerstvého zázvoru sa pre jeho arómu hodia do ovocných mís, zálievok a omáčok.
Upozornenie
Zázvor možno uchovávať v chladničke aj 2-3 týždne, olúpať by ste ho mali tesne pred použitím. Ak ho chcete dlhšie skladovať, môžete ho neblanšírovaný zmraziť. Mletý zázvor uchovávajte v tmavých, dobre zatvárateľných zásobníkoch.
Recept
ZázvorníkyPotrebujete:
– 300g celozrnnej múky
– 300g hladkej múky
– 120g masla
– 250g cukru
– 4 vajcia alebo cca 250ml sójového mlieka
– 4 kávové lyžičky zázvoru
– 6g sódy bikarbóny alebo vínneho kameňa
– štipku soli
Maslo, cukor a vajcia (mlieko) vyšľahajte do peny. Do múky preosejeme sódu (vínny kameň), zázvor a soľ. Premiešame a zapracujeme s maslovou hmotou. Cesto vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme drobné tvary. Uložíme na vymastený plech a pečieme pri 220°C. Nakoľko sú keksy dosť tvrdé, pečieme ich o týždeň skôr a uložíme vo vlhkom prostredí. Napríklad s rozkrojeným jabĺčkom v krabici.