Paprika – ocenia ju nielen gurmáni

08.01.2014 / Kategória: Zelenina

Je to nevysoká a rozvetvená rastlina. Na zadnej časti listov sa krásne vynímajú plody – šešule 1-2 cm veľké. Niektoré druhy majú až 50 šešuliek. Šešule sú spočiatku zelené, neskôr sa zafarbujú do červena, oranžova alebo žltá.

Pôvod

Paprika bola dôležitou potravinovou zložkou národov Južnej a Strednej Ameriky už dávno predtým, ako sa stala známou v našich krajinách. Do Európy sa dostala vďaka cestám Krištofa Kolumba. Stále sa stupňujúcim svetovým obchodom sa paprika rýchlo rozšírila do Afriky, Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázie až do Japonska.

Iné názvy

capsicum (lat), bell pepper/sweet pepper/pepper (en)

Ďalšie účinné látky

Obsahuje 10x viac vitamínu C ako v porovnaní s citrónom, vitamíny B1, B2, E, betakarotén, lykopén, vlákninu. Žiarivú farbu dosahuje vďaka flavonoidom. Typickú vôňu a chuť spôsobujú silice. Za štipľavosť vďačí alkaloidu kapsaicínu.

Význam pre zdravie

Vitamín C neutralizuje voľné radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku. Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2x viac vitamínu C ako zelená.

Význam pri chudnutí

Stimuluje a povzbudzuje tráviacu a obehovú sústavu, podporuje metabolizmus a pomáha telu spaľovať tuk.

Zaujímavosť

Na sušenie sa najviac hodí do botanickej zrelosti vyzretá koreninová paprika, z ktorej sa vyrába mletá červená paprika. Sušia sa aj tenkostenné odrody štipľavých paprík. Tie sa tiež môžu mlieť na práškovú papriku, ale dobre sa uchovávajú aj celé vysušené plody. Z nich sa podľa potreby odrezávajú kúsky, ktorými sa ochucujú jedlá.

Upozornenie

Nadmerná konzumácia paprík môže vplyvom látok znižujúcich zrážanlivosť krvi vyvolať napr. krvácanie z nosa, spomaliť hojenie rán, zosíliť symptómy podráždenia alebo zápalu žalúdočnej sliznice, môže dôjsť i k poškodeniu pečene.

PaprikaRecept

Paprika plnená syrom a šunkou

Ingrediencie:
– zelená paprika 4 ks
– tavený syr 150 g
– tvrdý údený syr 50 g
– šunka 200 g

Postup prípravy:
Papriku umyjeme, zrežeme vršky so stopkou a očistíme od jadierok. Do papriky natlačíme na samý spodok trojuholník taveného syra, na to plátok šunky (alebo šunkovej salámy) a kúsok údeného syra. Vrstvy opakujeme a natláčame na seba, až kým nie je paprika naplnená až nahor, pričom ju uzatvoríme plátkom šunky (aby nám počas smaženia syr nevytiekol). Takto naplnené papriky vysmažíme na rozpálenom oleji (pomaly na slabom ohni) zo všetkých strán až kým paprika nezmäkne.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *