Škorica a škoricovník

17.08.2015 / Kategória: Koreniny

Škoricovník cejlónsky (Cinnamomum verum alebo Cinnamomum zeylanicum) je 10 – 15 metrov vysoký, vždyzelený tropický strom pochádzajúcich zo Srí Lanky a Južnej Indie z čeľade vavrínovité. Komerčne pestovaný škoricovník dosahuje výšku maximálne do 2 – 3 metrov. Z tohto stromu sa využíva vnútorná časť kôry z jednoročných až dvojročných bočných koreňov, alebo výhonkov, z ktorej sa vyrába škorica.

Pre svoju korenisto sladkastú chuť a charakteristickú vôňu sa využíva ako korenina, liečivo, ale používa sa aj v parfumérii.

Zo škoricovej kôry sa získava aj éterický – škoricový olej, ktorý slúži na zlepšenie chuti čajov. Okrem pravej cejlónskej škorice je známa aj odroda škorice čínskej, zvanej aj kasiovej (škoricovník čínsky), alebo biela škorica (kanela škoricová), pochádzajúca z Karibiku.

Liečivé účinky škorice

  • pomáha pri cukrovke
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • mierne znižuje krvný tlak
  • podporuje prekrvenie sliznice žalúdka
  • pomáha pri nafukovaní

Okrem toho má antioxidačný, antibakteriálny a relaxačný charakter. Pozitívne účinky dosiahla aj pri liečení akné a kožných chorobách. Okrem toho je to afrodiziakum. Pridávame ju do koláčov, do nápojov, pri varení mäsa. Spájaná je aj s Vianocami. V Číne bola kedysi vzácnejšia ako zlato.

Mimoriadne liečivé sú účinky škorice s medom

Pre tých, ktorý často trpia nachladnutím, chronickým kašľom, alebo majú zanesené priedušky, by mali užívať 3x denne 1 lyžicu vlažného medu s ¼ lyžičky škorice po dobu 3 dní. Ďalšou alternatívou je užívať škoricu s medom namiesto džemu, stačí ich spolu zmiešať a natrieť na chlieb.

Na infekcie močového mechúra a močových ciest rozpustite 2 lyžice medu a 1 lyžičku škorice v pohári vlažnej vody a vypite.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *