1.9 C
Bratislava
pondelok, 9 decembra, 2024

Machovka – physalis – oceníte ju pri obličkových chorobách, dne i reume

Plodom je žltá až oranžová bobuľa s príjemnou ľahko sladkokyslou osviežujúcou chuťou, pripomínajúcu pomaranč. Podobá sa našej machovke – židovskej čerešni, ktorú pestujeme v našich záhradkách pre dekoráciu. Byľ aj listy sú husto chlpaté. Kvitne nenápadne, kvety sú svetlo zelené s fialovými škvrnami.

Pôvod

Machovka peruánska rastie v Peru, Guatemale a Chile, v tropických a subtropických oblastiach všetkých kontinentov.

Iné názvy

physalis peruviana (lat), mochyně peruánská (cz), cape gooseberry (en), golden strawberry (en), chinese lantern (en), inca berry (en), aztec berry (en), golden berry (en), giant ground cherry (en), peruvian groundcherry (en), peruvian cherry (en), kapstachelbeere (de), andenbeere (de), andenkirsche (de), peruanische blasenkirsche (de)

Nutričné hodnoty

100g machovky obsahuje: 1.9g bielkovín, 11.2g sacharidov a 0.7g tuku.

Minerály:
Fosfor – 40mg
Vápnik – 9mg
Železo – 1mg
Vitamíny:
Vitamín A – 36?g
Vitamín B1 – 0.11mg
Vitamín B2 – 0.04mg
Vitamín B3 – 2.8mg
Vitamín C – 11mg

Ďalšie účinné látky

Obsahujú aj veľké množstvo cukrov a pektínov.

Význam pre zdravie

Droga má močopudné účinky, používa sa k vylučovaniu soli kyseliny močovej pri chorobách obličiek a močových ciest, dne alebo reumatizmu.

Zaujímavosť

V jeseni, keď už ostatné kvety strácajú svoj šarm, sa ich malé lampášiky v záhonoch rozsvietia sýtooranžovou farbou a zostávajú na rastlinách aj potom, keď listy opadnú. Po čase ich farba vybledne, stáva sa priesvitnou a vnútri žiari malá červená bobuľa – plod.

Recept

MachovkaZimné machovkové prekvapenieZloženie:

– 15 machoviek
– 1 banán
– 60ml 100% jablčného džúsu
– 1 kávová lyžička hrozienok
– Štipka mletého fenikla
– 60ml mlieka (najlepšie zmrazeného, alebo aspoň dobre vychladeného)
– Extrakt z vanilky (môžete nahradiť vanilkovým cukrom)
– Ľad
– Med alebo cukor na dochutenie

Postup:
Na noc namočte hrozienka do jablčného džúsu. Potom ich spolu s ostatným ovocím, feniklom a medom dajte do mixéra. Mixujte 30 sekúnd na nízku rýchlosť, postupne rýchlosť zvyšujte, aby nápoj získal hladkú konzistenciu. Pridajte mlieko, kocky ľadu, kvapku extraktu z vanilky a mixujte ďalších 5 sekúnd.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY