Oliva – biblické ovocie z Grécka chráni vaše srdce i cievy

05.04.2011 / Kategória: Ovocie

Olivy sú plody olivovníka a správne ich zaradzujeme medzi ovocie. Existujú v 2 odrodách – zelené a čierne.

Pôvod

Olivy poznáme už 5 až 7 tisíc rokov, pochádzajú z Kréty.

Rýchlo sa rozšírili do Egypta, Grécka, Palestíny a Malej Ázie.

Iné názvy

olea europaea (lat), olive (en,de)

Nutričné hodnoty

Jedna polievková lyžica zrelých olív obsahuje 0.07g bielkovín, 10 kalórií a 0.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 1mg
Mangán – 0.002mg
Meď – 0.021mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 73mg
Zinok – 0.02mg
Vápnik – 7mg
Železo – 0.28mg
Vitamíny:
Kyselina pantoténová – 0.001mg
Niacín – 0.003mg
Vitamín A – 34 IU
Vitamín B6 – 0.001mg
Vitamín C – 0.1mg
Vitamín E – 0.14mg
Vitamín K – 0.1µg

Význam pre zdravie

Chránia bunky pred voľnými radikálmi a pôsobia aj ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochorením. Olivy tiež dokážu zlepšiť priechodnosť ciev.

Zaujímavosť

Olivy sa spomínajú aj v Biblii, opísané sú v dielach starobylej egyptskej civilizácie a veľkú úlohu zohrávali v gréckej mytológii, kde sa spomína, že bohyňa Aténa v súťaži s Poseidónom kvapla kvapku vody do údolia, kde potom vyrástol olivovník.

Upozornenie

Olivy obsahujú veľké množstvo sodíku, preto by ich mali osoby s vysokým krvným tlakom konzumovať s rozvahou.

Recept

Pikantné olivy

Potrebujeme:
– 1 štipka soli
– 2 ks sterilizovanej chilli papričky
– 200 g olív s mandľami
– 1 hrsť lístkov bazalky
– 60 ml extra panenského olivového oleja
– 1 strúčik cesnaku

Postup:

OlivaMenšiu hŕstku lístkov bazalky jemne nasekáme, cesnak vymiešame s trochou soli alebo prelisujeme. Chilli papriku nakrájame na krúžky alebo na kúsky. Všetko premiešame s olivovým olejom. Bylinkový olej môžeme pripraviť aj s predstihom. Zakúpené olivy s mandľami scedíme a necháme odkvapkať. Premiešame so zmesou oleja, bazalky, cesnaku a kapie. Môžeme ešte ochutiť korením. Pikantné olivy necháme uležať. V chladničke vydržia aj niekoľko dní. Môžeme ich podávať samotné alebo ako chuťovku – napr. k obloženej studenej mise.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *