20.9 C
Bratislava
pondelok, 16 mája, 2022

Nesnažia sa vám vetry niečo povedať?

Plyny v črevnom trakte vznikajú vtedy, keď črevné baktérie spracovávajú nestráviteľné sacharidy v jedlách bohatých na vlákninu a vlákninových doplnkoch. Nasledujúce 3 tipy vám pomôžu ich vzniku predísť.

1. Obmedzte príjem strukovín

Nepreháňajte to so strukovinami. Obsahujú oligosacharidy, najmä rafinózu, na ktorej odbúranie v čreve nemá človek prítomný enzým. Ak chcete strukoviny aspoň čiastočne rafinózy zbaviť, dôkladne ich prepláchnite. Sušené strukoviny pred varením vždy namočte a do vody pridajte štipku jedlej sódy. Vylúhované strukoviny nezabudnite ešte raz prepláchnuť a nikdy ich nevarte vo vode, v ktorej ste ich namáčali.

2. Obmedzte bublinkové nápoje

V perlivých šumivých nápojoch sa nachádza plyn. A verte, že pri ich popíjaní, ho prehltnete dosť veľa. Riešením je ozaj si ich dopriať menej a radšej sa orientovať na nesýtené nápoje. Poďakujú sa vám za toho rozhodnutie aj vaše obličky, pre ktoré sú bublinkové nápoje mimoriadne silná záťaž. A to sa týka aj šumivého celaskónu. Tomu sa radšej vyhnite a nahraďte ho tabletkovým.

3. Vyhýbajte sa sladkostiam, ktoré majú nápis „bez cukru“

Veľa druhov žuvačiek, čokolád, keksov obsahuje alkoholické cukry sorbitol a manitol. Keď sa ich dobré baktérie v črevách snažia rozložiť, počas tohto procesu môžu vyvolať zahanbujúcu kanonádu s nepríjemným zápachom.

Predchádzajúci článokSyndróm dráždivého čreva
Ďalší článokZápal ďasien

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY