Naklíčené semená

10.05.2015 / Kategória: Zdravá výživa

Ak ste sa dali na cestu zdravého stravovania, mám pre vás ďalší tip, ktorým si môžete spestriť váš jedálniček. Sú ním naklíčené semená. Tie okrem toho, že obsahujú extrémne množstvo živín blahodárne pôsobiacich na ľudský organizmus, sú navyše aj veľmi chutné, či už konzumované samostatne alebo ako príloha k jedlu.

Hovorí sa, že semeno je uzamknutou pokladnicou energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov, minerálov a enzýmov. Akonáhle nasaje trochu vody, začnú sa s ním diať pozoruhodné veci. Obsah vitamínov vzrastie v naklíčenom zrnku priam astronomicky. Napr. pri pšeničnom klíčku sa zvýši obsah vitamínu E o 300% a niektorých vitamínov skupiny B o 20 až 600%. To isté platí aj o enzýmoch, ktoré sú pre dokonalé zdravie nevyhnutné.

Nakličovanie ako také nie je vôbec zložité a naučiť sa ho môže každý. Nie je ani nákladné, ani na neho nie je potrebné špeciálne vybavenie. Akurát si vyžaduje čas, nakoľko vyklíčenie semienok trvá v priemere 3-5 dní. Nakličovať môžeme: mungo, šošovicu, cícer, pohánku, reďkovky, sezam, slnečnicu, sójové bôby, ovos, pšenicu a iné.

Postupy nakličovania jednotlivých plodín sa od seba jemne odlišujú, a preto je na začiatok vhodné ak začnete s nakličovaním munga alebo šošovice, kde sa takpovediac nedá nič pokaziť. Odporúčam vám nakličovať kvalitné semená z biologického pestovania, ktoré neboli morené ani chemicky ošetrené. Sú bežne dostupné v bio-obchodoch a sú cenovo prijateľné.

Postup:

  1. nasypte mungo / šošovicu do väčšieho sitka a dobre premyte pod tečúcou vodou,
  2. takto premyté vysypte do hlbokého taniera (môže byť aj sklenená fľaša na zaváraniny),
  3. zalejte studenou vodou tak, aby všetky zrnká boli pod vodou,
  4. hlboký tanier prikryte plytkým tanierom (resp. sklenenú fľašu zatvorte uzáverom),
  5. dajte na 24 hodín do chladničky,
  6. vyberte z chladničky, vodu vylejte a zrnká nasypte do sitka a dobre premyte,
  7. nechajte dobre odkvapkať a nasypte do taniera, ktorý umiestnite v izbe,
  8. tanier už neprikrývajte a uložte ho na miesto kde nie je priame slnečné žiarenie,
  9. 4x denne zrnká krátko preplachujte v sitku po dobu nasledujúcich 3 dní,
  10. po vyklíčení konzumujte

Prajem vám dobrú chuť a veľa trpezlivosti.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *