Reďkovka

08.05.2013 / Kategória: Zelenina

Je jednoročná typická jarná zelenina. Konzumuje sa krehká a šťavnatá buľvička, ktorá je najčastejšie guľatá alebo podlhovastá, či dlhá ako mrkva. Najobľúbenejšie sú skoré jarné guľaté reďkovky červenej farby.

Pôvod

Táto zelenina rastie po celom miernom pásme. Zmienky o nej pochádzajú aj zo starovekého Egypta. Otroci pracujúci na pyramídach vraj reďkovku dostávali ako odmenu.

Iné názvy

raphanus sativus (lat), ředkev/ředkvička (cz), radish (en), radieschen/radies (de)

Nutričné hodnoty

100g reďkovky obsahuje: 3.4g sacharidov, 0.68g bielkovín a 1.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 233mg
Fosfor – 20mg
Horčík – 10mg
Mangán – 0.068mg
Vápnik – 25mg
Zinok – 0.28mg
Železo – 0.34mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.012mg
Vitamín B2 – 0.039mg
Vitamín B3 – 0.254mg
Vitamín B5 – 0.165mg
Vitamín B6 – 0.071mg
Vitamín B9 – 25mg
Vitamín C – 15mg

Význam pre zdravie

Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obľúbená miniatúrna koreňová zelenina ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, mierni kašeľ, zmierňuje pálenie záhy, odstraňuje zápchu a plynatosť. Čistí obličky a močové cesty, čím zabraňuje tvorbe obličkových a močových kameňov. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Dodáva nutričné látky na krvotvorbu a rast buniek. Má schopnosť aktivizovať nervy a mozog. Ideálne je jesť reďkovku surovú. Vtedy je najúčinnejšia proti škodlivým baktériám a plesniam, ktoré sídlia už na jazyku a sliznici podnebia. Ďalší boj pokračuje v žalúdku a črevách. Tieto antibakteriálne a antimykotické účinky sa prejavujú pálením, ktoré vyvoláva horčicový olej.

Význam pri chudnutí

Zvyšuje tvorbu tráviacich štiav, takže telo dokáže rozložiť a spracovať potravu efektívnejšie.

Zaujímavosť

Reďkovka patrí k najviac kontaminovaným druhom zeleniny. Ak je hnojená dusíkatými hnojivami, dostáva sa do nej množstvo solí a kyseliny dusičnej. V ľudskom tele sa tieto látky menia na dusičnany a dusitany, ktoré s aminokyselinami bielkovín vytvárajú jedovaté karcinogénne nitrozamíny.

Upozornenie

Reďkovky môžu byť kontaminované dusičňanmi z hnojív, ktoré sa pôsobením slín a žalúdočných štiav menia na nebezpečné jedovaté dusitany pôsobiace rakovinotvorne. Je preto vhodnejšie nakupovať bioreďkovky ak ich plánujeme konzumovať v dávke nad 100g denne.

Recept

ReďkovkaLetný cestovinový šalát s reďkovkou

Suroviny:
– 500 g cestovina farebná
– 1 ks čínska kapusta
– 300 g eidam
– 1 ks tatárska omáčka menšia
– 1 ks kyslá smotana
– 1 ks uhorka
– 3 ks paradajka
– 3 ks paprika veľká farebná mäsitá
– 1 ks cuketa
– 5 ks redkvička červená
– šunková saláma

Cestovinu uvaríme, zeleninu nakrájame na kocky, eidam a šunku tiež a pridáme tatársku omáčku a smotanu.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *