-0.5 C
Bratislava
sobota, 28 januára, 2023

Cícer – nenafúkne, ale prelieči

Je to základná surovina pri výrobe nátierky hummus. Rastlina cíceru baranieho dorastá do výšky 60-70 cm, po odkvitnutí z kvetov narastú nafúknuté struky s dvomi až tromi semenami pripomínajúcimi baraniu hlavu. Existujú dva druhy cíceru.

Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku, a pestuje sa najmä na juhu Európy a v severnej Afrike.

Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Pôvod

Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov, na tanieroch ho mali už v antike. V stredoveku sa rozšíril aj do Európy, najprv do kuchýň chudobnejších vrstiev na dedinách, neskôr si našiel svoje miesto aj v mestskej gastronómii. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.

Iné názvy

cicer arietinum (lat), cizrna (cz), chickpea (en), kichererbsen (de)

Nutričné hodnoty

100g cíceru obsahuje: 27.42g sacharidov, 8.86g bielkovín a 7.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 291mg
Fosfor – 168mg
Horčík – 48mg
Sodík – 7mg
Vápnik – 49mg
Zinok – 1.53mg
Železo – 2.89mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.116mg
Vitamín B2 – 0.063mg
Vitamín B3 – 0.526mg
Vitamín B5 – 0.286mg
Vitamín B6 – 0.139mg
Vitamín B9 – 172mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.4mg

Ďalšie účinné látky

V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je pomerne bohatým zdrojom lecitínu.

Význam pre zdravie

Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia na znižovanie hladiny cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Veľké množstvo vlákniny pôsobí ako prevencia tzv. civilizačných ochorení (srdcovocievne, rakovina hrubého čreva, obezita). V kombinácii s obilovinami je výborným zdrojom dobre využiteľných bielkovín a aminokyselín.

Jej výhodou je, že nenafukuje a spolu s červenou šošovicou a fazuľkami azuki patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.

Zaujímavosť

Rodový názov cícer je latinského pôvodu a zrejme pochádza z gréckeho slova kikus (sila, moc alebo pevnosť). Tvrdí sa tiež, že názov je odvodený od bradavice, ktorá „skrášľovala“ nos jednému z najlepších rečníkov – Cicerovi.

Upozornenie

Všímajte si, či semená nemajú jemnulinké vpichy, môže to značiť, že boli napadnuté škodcami. V pevne uzavretom zásobníku môžeme cícer prechovávať aj pol roka. Uvarený a uzavretý sa udrží v chladničke 3 dni; môžeme ho bez problémov zmrazovať.

Recept

CícerKura s cícerom a hrozienkami

Suroviny:
– 700 g kuracieho mäsa,
– 1 – 2 cibule,
– olivový olej,
– mletý koriander,
– mletý ďumbier,
– mletá rímska rasca,
– mletá škorica,
– soľ,
– mleté čierne korenie,
– 1 šálka uvareného cíceru,
– 1/3 šálky hrozienok,
– vňať koriandra.

Postup:
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a korenie (koriander, ďumbier, rascu a škoricu) v rovnakom pomere po 1/2 až 1 lyžičke. Opražíme. Pridáme mäso a chvíľu opekáme. Podlejeme, osolíme, okoreníme čiernym korením a dusíme domäkka. Pred koncom dusenia pridáme opláchnuté hrozienka a cícer. Dodusíme. Podávame s kuskusom pripraveným podľa návodu na obale, posypané nasekanou vňaťou koriandra. Jedlo je inšpirované marockou kuchyňou.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY