15.9 C
Bratislava
sobota, 1 októbra, 2022

Moruša – tradičná čínska medicína o nej vie svoje..

Popis

Plody moruše sú oválno valcovité, až štyri centimetre dlhé, s hmotnosťou štyri až šesť gramov, s vysokým obsahom sýto karmínovočervenej, silno farbiacej šťavy a osviežujúcej kyslastosladkej a harmonickej chuti.

Pôvod

Moruše pestujú ľudia už niekoľko storočí.

Moruša biela (Morus alba) má pôvod v Číne.

Iné názvy

morus nigra (lat), moruše (cz), mulberry/morus (en), schwarze maulbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka čerstvej moruše obsahuje 2.02g bielkovín a 2.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 272mg
Fosfor – 53mg
Horčík – 25mg
Meď – 0.084mg
Selén – 0.8µg
Sodík – 14mg
Vápnik – 55mg
Zinok – 0.17mg
Železo – 2.59mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Niacín – 0.868mg
Vitamín A – 35 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.041mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.141mg
Vitamín B6 – 0.07mg
Vitamín C – 51mg
Vitamín E – 1.22mg
Vitamín K – 10.9µg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje 8% cukrov, organické kyseliny, bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest.

Význam pre zdravie

Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Z listov sa varí čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.

Význam pri chudnutí

Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.

Recept

Zmrzlina z moruše

Suroviny:
200 g moruše (zmes čiernych a bielych), 300 g hustého bieleho jogurtu, krabička smotany na šľahanie 33%, 70 g cukru, 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup:
Všetky vychladené suroviny rozmixujeme do hustého kokteilu a dáme zmraziť do zmrzlinovača. Ak nemáte zmrzlinovač a chcete akúkoľvek zmrzlinu skúsiť urobiť, vyrobíte ten počiatočný „koktail“ a dáte ho v krabičke do mrazničky. Potom stačí zmrzlinu asi čo 45-60 minút poriadne premiešať (stuhnutú časť s tou riedkou) – tým zabránite tvorbe ľadových kryštálov, ktoré by mohli poškriabať vaše maškrtné jazýčky.

Predchádzajúci článokPestrec mariánsky
Ďalší článokPamajorán obyčajný

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY