Latinsky
: Mentha piperita L.
Ľudovo: mätka, fefermica, vetrová bylina, prominca
Čeľaď: hluchavkovité
Je to vzpriamená a veľmi príjemne aromatická bylinka. Dorastá do výšky 30 až 90 cm. Listy sú výrazne stopkaté, podlhovasto vajcovité, končisté, s pílkovito-zúbkatým okrajom. Má mnoho odrôd.
Výskyt
Táto populárna bylinka sa nedá pestovať zo semena. Dobre sa rozmnožuje s koreňových výhonkov. Pestuje sa po celom svete.
Časti, ktoré sa zbierajú
Zbiera sa vňať a listy.
Používame sušené, alebo čerstvé.
Využitie
Z obsahový látok je najdôležitejšia silica bohatá na mentol a jeho estery, menthon, menthofuran a ďalšie terpény, flavonoidy, triesloviny, triterpény, horčiny.
- Mentol má výrazne antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti.
- Mätový čaj sa pije pri ťažkostiach horných dýchacích ciest.
- Uvoľňuje kŕče a pomáha tráviacemu traktu.
- Odstraňuje plynatosť.
- Je dobrá i na výplachy ústnej dutiny.
Kontraindikácie
Mäta je neškodná bylinka, ktorú môžeme piť dlhodobo, avšak ak ju pijeme samotnú, treba kúru po 10 dňoch na týždeň prerušiť.
Nutričné hodnoty
Kalórie (kcal):
70
Bielkoviny: 3,8 g
Sacharidy: 15 g
Tuky: 0,9 g (nasýtené 0,2 g, polynenasýtené 0,5 g, mononenasýtené 0 g)
Vláknina: 8 g
Kyselina L-askorbová: 31,8 mg
Vitamín A: 4 248 IU
Vitamín B6: 0,1 mg
Draslík: 569 mg
Horčík: 80 mg
Sodík: 31 mg
Vápnik: 243 mg
Železo: 5,1 mg
Hodnoty na 100 g, zdroj: USDA
Zaujímavosť
Mätové lístky sa taktiež pridávajú do letného drinku s bielym rumom.
Recept
MOJITO – mochito
6 cl bieleho rumu,
lyžička hnedého – trstinového cukru,
limetka – 2 cl šťavy i celé kúsky,
ľadová drť,
čerstvá mäta,
sóda
V pohári, alebo šejkri spolu všetko dobre zmiešame a na koniec dolejeme podľa chuti sódou a ozdobíme limetkou.
Motto
Možno valibuk pil denne mentolový čaj.