Mäta pieporná

01.07.2012 / Kategória: Atlas byliniek

Latinsky: Mentha piperita L.
Ľudovo: mätka, fefermica, vetrová bylina, prominca
Čeľaď: hluchavkovité

Je to vzpriamená a veľmi príjemne aromatická bylinka. Dorastá do výšky 30 až 90 cm. Listy sú výrazne stopkaté, podlhovasto vajcovité, končisté, s pílkovito-zúbkatým okrajom. Má mnoho odrôd.

Výskyt

Táto populárna bylinka sa nedá pestovať zo semena. Dobre sa rozmnožuje s koreňových výhonkov. Pestuje sa po celom svete.

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbiera sa vňať a listy.
Používame sušené, alebo čerstvé.

Využitie

Z obsahový látok je najdôležitejšia silica bohatá na mentol a jeho estery, menthon, menthofuran a ďalšie terpény, flavonoidy, triesloviny, triterpény, horčiny.

  • Mentol má výrazne antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti.
  • Mätový čaj sa pije pri ťažkostiach horných dýchacích ciest.
  • Uvoľňuje kŕče a pomáha tráviacemu traktu.
  • Odstraňuje plynatosť.
  • Je dobrá i na výplachy ústnej dutiny.

Kontraindikácie

Mäta je neškodná bylinka, ktorú môžeme piť dlhodobo, avšak ak ju pijeme samotnú, treba kúru po 10 dňoch na týždeň prerušiť.

Nutričné hodnoty

Kalórie (kcal): 70
Bielkoviny: 3,8 g
Sacharidy: 15 g
Tuky: 0,9 g (nasýtené 0,2 g, polynenasýtené 0,5 g, mononenasýtené 0 g)
Vláknina: 8 g
Kyselina L-askorbová: 31,8 mg
Vitamín A: 4 248 IU
Vitamín B6:
0,1 mg
Draslík: 569 mg
Horčík:
80 mg
Sodík:
31 mg
Vápnik:
243 mg
Železo: 5,1 mg

Hodnoty na 100 g, zdroj: USDA

Zaujímavosť

Mätové lístky sa taktiež pridávajú do letného drinku s bielym rumom.

Recept

MochitoMOJITO – mochito

6 cl bieleho rumu,
lyžička hnedého – trstinového cukru,
limetka – 2 cl šťavy i celé kúsky,
ľadová drť,
čerstvá mäta,
sóda

V pohári, alebo šejkri spolu všetko dobre zmiešame a na koniec dolejeme podľa chuti sódou a ozdobíme limetkou.

Motto

Možno valibuk pil denne mentolový čaj.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *