3.7 C
Bratislava
nedeľa, 8 decembra, 2024

Fakty a mýty: Čaj

Čaj patrí medzi najobľúbenejšie a aj najpopulárnejšie nápoje na svete. Preslávili ho síce Angličania, ale v súčasnosti ho nájdete v každej krajine. Počas svojej histórie zohrával čaj rôzne úlohy. Čajové lístky lisované do tehál slúžili ako platidlo v Číne, viedli sa preň vojenské výpravy a jeho cena bola tak vysoká, že si ho mohla dovoliť len šľachta.

Príbeh čaju má počiatky v Číne. Podľa legendy ho v roku 2732 pred našim letopočtom objavil cisár Shen Nung, ktorému do hrnca s vriacou vodou padol list z divokého čajovníka. Cisárovi sa chuť nápoja zapáčila a začal sa o rastlinu a aj prípravu čaju viac zaujímať. Čaj sa tak stal rýchlo súčasťou čínskej kultúry.

Chanyou – japonský čajový obrad

Z Číny sa čaj dostal do Japonska, kde prešiel veľkou zmenou. Určite ste už počuli o japonskom čajovom obrade, ktorý je známy ako Chanoyu Každý krok prípravy čaju je precízne vykonaný čím sa vytvára pokojný a harmonický zážitok. Nejde len o bežnú prípravu čaju ale o meditáciu, spôsob vytvorenia harmónie medzi prírodou, človekom a čajom. Do Európy (Anglicka) sa čaj dostal v 16-17.storočí. Bol ale tak drahý, že si ho mohla dovoliť len elita.

Zaujímavosti o čaji

Najdrahší čaj

  • Drahých čajov je na svete niekoľko. Ten najdrahší sa volá Da Hong Pao a za 1 kg zaplatíte viac ako 1 milión euro. Ide o typ oolong čaju a je považovaný za skutočný čínsky poklad.
  • PG Tips Diamond Tea Bag je zas názov čaju, pri ktorom neplatíte len za čaj ale aj za vrecúško. Čajové vrecúško je hotový šperk, je zdobené 280 diamantmi a jemná retiazka je zhotovená z bieleho zlata. Vrecúško je naplnené cisárskym čajom Silver Tips. Cena jedného čajového vrecúška sa pohybuje okolo 13 000 euro.
Čaj, čajové lístky
Čajové lístky

Tieguanyin Tea

Tento druh čaju je pomenovaný po budhistickej Železnej bohyni milosrdenstva s kvetinovými a ovocnými tónmi a príjemnou horkosťou môžete lúhovať až 7 krát kým stratí svoju chuť. Spracovanie čajových lístkov je zložité a zahŕňa množstvo krokov vrátane vädnutia lístkov, valcovania, oxidácie a praženia.

Panda Drung Tea

Dali by ste si čaj z pandieho trusu? Asi nie, ale verte tomu, že ide vo svete čajov o exkluzívny čaj. Panda sa živý prevažne bambusom, z ktorého využijú len asi 30% živín, zvyšné vylúčia trusom. Tento trus sa používa pri pestovaní čaju a je tak obohatení o živiny, ktoré iné čaje neobsahujú. Čaj má sladkastú arómu a orieškovú chuť. Kilo tohto čaju vás vyjde na viac ako 60 000 euro.

Najstarší čaj na svete

Vintage Narcissus

je najstarší čaj aký môžete piť. To čo ho odlišuje od ostatných čajov je hlavne jeho proces starnutia. Tento čaj môže zrieť aj 50 rokov čo značne zvýrazňuje jeho chuť. Proces zrenia čaju je podobný zreniu vína. Časom získava bohatšiu a komplexnejšiu chuť.

Čajové vrecúška

Veľa ľudí si myslí, že čajové vrecúško objavil istý Thomas Sullivan, ktorý používal vrecúška na nosenie menšieho množstva čaju, ktorý zákazníci mohli vždy ochutnať. Patent na čajové vrecúško ale oficiálne predložili R. Lawson a M. McLaren v roku 1901.

Aj keď tento úžasný nápoj& poznáme takmer 5000 rokov stále je okolo neho veľa mýtov. Čo je pravda a čo mýtus?

Fakty a mýty

Sušené čajové lístky majú neobmedzenú trvanlivosť

Všetko na svete má trvanlivosť a aj sušené čajové lístky. Ak ich dobre skladujete môžu vám vydržať asi 3 roky. Aby ste si z nich mohli pripraviť kvalitný a chutný čaj aj po dlhšej dobe skladovania uchovávajte ich v tmavom, chladnom a suchom mieste.

Čaj obsahuje kofeín

Áno, čaj obsahuje kofeín, ale v oveľa menšom množstve ako káva. V šálke čaju je asi 30 mg kofeínu zatiaľ čo v šálke kávy aj viac ako 100 mg. Okrem kofeínu obsahuje aj ďalšie zložky (L-theanín, teofylín, teobromín,…) ktoré pôsobia ako svalové relaxanty a pomôžu vám uvoľniť sa a relaxovať.

Čaj
Čaj. Príprava čaju

Každý čaj sa varí rovnako

Nie. Sú čaje, ktoré máte hotové za 2-3 minúty ale aj čaje, ktorých príprava trvá 10 a viac minút. Teplota vody ovplyvňuje extrakciu aromatických zlúčenín z čajových lístkov. Zelené čaje sa odporúča zaliať vodou, ktorá má maximálnu teplotu 70°C. Na prípravu čierneho čaju je zas ideálna vriaca voda. Čím kratšie čaj lúhujete tým jemnejšiu má chuť. Ak ho lúhujete dlhšie bude mať silnejšiu chuť.

Čaj ma dehydratuje

Káva obsahuje kofeín, ktorý organizmus dehydratuje. Keďže aj čaj obsahuje kofeín veľa ľudí verí, že môže organizmus dehydratovať. Pravdou je, že kofeín dehydratuje organizmus ale v káve a aj v čaji ho je tak málo, že voda, ktorú v nápoji vypijete dostatočne pokryje straty tekutín v organizme spôsobené kofeínom. Navyše, čaj má ešte menej kofeínu ako káva a jeho dehydratačné účinky sú naozaj zanedbateľné.

Aj bylinkový čaj je čaj

Po technickej stránke nie. Za čaj sa považuje len nápoj, ktorý je pripravený z lístkov čajovníka, rastliny známej ako Camellia Sinesis (čajovník čínsky). Určite ste si všimli že existuje oolong, čierny, zelený či tmavý čaj. Rozdiel medzi týmito čajmi je len v čase zberu zelených čajových lístkov a v miere ich praženia.

Bylinkové alebo ovocné čaje neobsahujú čajové lístky a nejde tak o čaje ale skôr o odvary a nálevy. Tieto čaje môžu ale nemusia obsahovať kofeín. Obsahujú ale iné zdraviu prospešné látky. Pokojne môžete siahnuť po harmančekovom, lipovom alebo mätovom čaji ak naň máte chuť.

Pridanie mlieka alebo cukru do čaju neguje jeho zdravotné výhody

Nie. Cukor ani mlieko nezničia antioxidanty a ďalšie živiny v čaji. Môžu ho dokonca vylepšiť. Pridaním mlieka vylepšíte šálku čaju o vápnik, ak siahnete po mede získate v šálke čaju ďalšie množstvo prospešných živín. Citrón vylepší tento nápoj o vitamín C a jeho kyslosť pomáha zachovávať v tomto nápoji flavonoidy. Komu nevyhovuje horkastá chuť čaju môže si ho osladiť aj obyčajným cukrom.

Zelený čaj je lepší ako čierny

Zelený čaj má množstvo zdraviu prospešných výhod ale aj pitie čierneho čaju je pre vaše zdravie prospešné. Oba druhy pochádzajú z tej istej rastliny. Oba čaje obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré znižujú riziko rozvoja srdcových a aj iných chorôb. Zelený aj čierny čaj obsahujú dobré baktérie, ktoré podporujú trávenie, zlepšujú črevnú mikroflóru, môžu znížiť cholesterol a aj cukor v krvi (samozrejme, ak ho pijete bez cukru).

Zelený čaj obsahuje menej kofeínu, asi 30 mg v jednej šálke. Šálka čierneho čaju má kofeínu viac, asi 90 mg.

ZDROJ:

dorothysteas.co.uk/blog/5-popular-misconceptions-about-tea-and-the-truth

greenssteel.com/blogs/news/common-myths-about-drinking-tea-backup?srsltid=AfmBOoquEOIpRIItgZCJObhsaNU3z5GacxVki9ZdblfZiLZxgWq4DUcf

thecollector.com/history-of-tea-facts/

Obrázky: pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY