Každý z nás túži po vitálnej starobe – po rokoch, keď si budeme môcť užívať život s energiou, jasnou mysľou a bez zbytočných zdravotných obmedzení. Vitálna staroba však nie je len výsledkom...
Psie labky sú azda najviac namáhané časti tela vášho štvornohého miláčika. Pod ich stav sa podpisujú každodenné prechádzky, rôznorodý terén a tiež extrémy počasia. Zima patrí k ročným obdobiam, ktoré im dajú poriadne...
Vianočné pečenie je krásna tradícia, no často býva spojené s vysokým obsahom cukru, bielej múky a tukov. Ak chcete, aby boli vaše vianočné koláče zdravšie, ľahšie stráviteľné a vhodné aj pre tých,...
Okolo štyridsiatky prichádza moment, keď si mnohí uvedomujú, že ruky zrazu nie sú „dosť dlhé“. Mobil držíte o čosi ďalej, noviny si odťahujete na vzdialenosť, ktorá by ešte pred pár rokmi vyzerala...
Bolesť hlavy patrí medzi najbežnejšie zdravotné problémy – väčšina z nás ju zažije niekoľkokrát ročne. Niektoré bolesti sú len nepríjemné, iné môžu výrazne znížiť kvalitu života. Zima, stres, únava či nesprávna životospráva...
Na bratislavských vianočných trhoch sa uskutočnil krst charitatívnej knihy Fialové Vianoce, ktorá spojila 16 slovenských autorov a 12 ilustrátorov.
Vianočné trhy zaplavila fialová farba
Fialová je symbolom povedomia o epilepsii a zároveň symbolom občianskeho...
Rumanček kamilkový (harmanček), ktorý rastie v našich končinách, je vzpriamená rozkonárená rastlina s výraznou intenzívnou arómou. Považuje sa za univerzálny všeliek a o jeho mimoriadne priaznivých účinkoch na zdravie organizmu nás presviedča do dnes.
Vitamín B4 je najdôležitejším nosičom energie v ľudskom organizme a spolu s guanínom, cytozínom, uracilom a tymínom je aj jednou z báz našej DNA. Ak sú jeho hladiny v našom tele optimálne je všetko v poriadku. Ako sa prejavuje jeho nedostatok?
Vitamín B17 (amygdalín) zažil pred pár rokmi celosvetovú popularitu - pripisovala sa mu schopnosť liečiť rakovinu a zbaviť organizmus onkologických nádorov a metastáz. Jeho účinky na organizmus nemusia byť tak úžasné. Kyanid, ktorý sa pri trávení amygdalínu uvoľňuje do organizmu, môže vo väčšom množstve mať na život človeka fatálne následky.
Je druh hlúbovej zeleniny so zhrubnutou stonkou zakončenou zelenými alebo modrastými kvetmi v tvare ružice. Je kultivarom kapusty obyčajnej, ktorý sa pokladá za kvalitnejšieho príbuzného karfiolu. Patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny, ktoré sú zároveň aj veľmi ľahko stráviteľné.
Kvaka je koreňová zelenina blízka vodnici, no je menej pikantná a dorastá do väčších rozmerov. Na jedlo sa používajú listy a koreň. Vysieva sa v marci až apríli. Nemá rada čerstvo pohnojenú pôdu. Býva bielej, zelenkavej, žltej alebo fialovej farby.
Ide o kultivar kapusty obyčajnej so svetlozelenou alebo modrou mäsitou buľvou veľkosti jablka, ktorý sa vyznačuje aromatickou a jemne sladkastou chuťou. Znakom kalerábu je, že nadzemná časť rastlín tvorí na rozhraní medzi koreňom a hlúbom zdužnatené osové hľuzy tzv. buľvy. Jestvuje mnoho druhov a odrôd.
Broskyne, sú guľaté plody s pozdĺžnou ryhou relatívne malých stromov, jemne zamatovo oplstené. Plod je okrúhly s výrazným podlhovastým švom, jemne oplstená pokožka je vyfarbená od žltej po červenú. Ide o jeden z najobľúbenejších druhov ovocia, ktorý sa pestuje na celom svete v mierne teplých klimatických pásmach.
Tráviaci enzým celuláza hrá dôležitú úlohu pri štiepení rastlinnej vlákniny. V súčasnej dobe moderného stravovania kedy sa do popredia dostáva zdravá strava plná ovocia a zeleniny je pre nás tento enzým dôležitou zložkou trávenia. Vláknina má na ľudský organizmus priaznivý vplyv, pravda len za predpokladu, že ju organizmus dokáže spracovať. V tom mu významne pomáha práve celuláza.