-0.4 C
Bratislava
pondelok, 11 novembra, 2024

Viete aké tajomstvo sa ukrýva v šťavnatej broskyni?

Broskyne

, sú guľaté plody s pozdĺžnou ryhou relatívne malých stromov, jemne zamatovo oplstené. Plod je okrúhly s výrazným podlhovastým švom, jemne oplstená pokožka je vyfarbená od žltej po červenú.

Ide o jeden z najobľúbenejších druhov ovocia, ktorý sa pestuje na celom svete v mierne teplých klimatických pásmach.

Popis

Šupka:

zamatová, zelenkasto žltá, žlto-oranžová, červená.

Dužina: biela alebo žltá, rozplývajúca sa, prípadne aj jemne vláknitá, šťavnatá.

Chuť: veľmi aromatická s typickou korenistou príchuťou, sladká alebo príjemne sladko-kyslastá.

Pôvod

Broskyňa pochádza z Číny a ako bolo vedecky dokázané, poznali ju tam už pred 4000 rokmi. V súčasnosti je najrozšírenejšia v Európe. Najväčší pestovatelia sú v Stredomorí. Vo svete sú známe pestovateľské oblasti južnej Afriky, Nového Zélandu a USA. Na Slovensku sa toto ovocie udomácnilo v 16. storočí. Najvhodnejšie oblasti majú nadmorskú výšku do 200 m.n.m.

Iné názvy

prunus persica (lat), broskev (cz), peach (en), pfirsich/pfirsichbaum (de), pêche (fr), melocotón (es), durazno (es), pesca (it)

Nutričné hodnoty

Jedna stredne veľká broskyňa obsahuje 1.36g bielkovín, 58 kalórií a 2.2g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 285mg
Fosfor – 30mg
Horčík – 14mg
Mangán – 0.091mg
Meď – 0.102mg
Selén – 0.1mcg
Vápnik – 9mg
Zinok – 0.26mg
Železo – 0.38mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 6µg
Kyselina pantoténová – 0.229mg
Niacín – 1.209mg
Vitamín A – 489 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.036mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg
Vitamín B6 – 0.037mg
Vitamín C – 9.9mg
Vitamín E – 1.09mg
Vitamín K – 3.9µg

Ďalšie účinné látky

Organické rastlinné farbivá bioflavóny. Arómu určujú vo veľkej miere zastúpené laktóny.

Význam pre zdravie

  • posilňujú obranyschopnosť organizmu
  • zlepšujú náladu, pôsobia proti nepokoju
  • uvoľňujú nervozitu a zvyšujú odolnosť voči stresu
  • napomáhajú vylučovať vodu z organizmu, čím odľahčujú srdce, krvný obeh a obličky
  • podporujú tvorbu krvi
  • vďaka vysokému obsahu vlákniny, zbavujú človeka zápchy

Význam pri chudnutí

Broskyne pôsobia ako mierne preháňadlo, upokojujú tráviacu sústavu, stabilizujú hladinu hormónov a znižujú chuť na sladké. Sú ideálnym ovocím pri redukčných diétach.

Odrody

  • z Francúzska:
    • Arnaud – veľmi atraktívna odroda červenej farby so žiarivožltou dužinou, ktorá sa dobre oddeľuje od kôstky
    • Grenadix – odroda s červenou mramorovanou šupkou, bielou málo sladkou dužinou
    • Red top – poloneskorá príjemne sladká odroda so žltou štavnatou dužinou
    • Rich lady – poloskorá odroda s veľkými plodmi príjemne ovocnej chuti. Jej žltá dužina sa veľmi ľahko oddeľuje od kôstky.
  • z USA:
    • Catherina – poloneskorá odroda, ktorá sa vyznačuje zašpicatenými plodmi s pevnou a sladkou intenzívne žltou dužinou
    • Dixired – poloskorá odroda vynikajúcej arómy, jej sýtožltá dužina sa stredne ťažko oddeľuje od kôstky
    • Fayette – neskorá odroda s relatívne neutrálnou chuťou. Jej dužina je svetložltá a ľahko sa oddeľuje od kôstky.
    • Hale – neskorá odroda s pevno žltou dužinou príjemnej chuti, ľahko oddeliteľnou od kôstky
    • Junegold – skorá odroda s intenzívnou žltou dužinou, ktorej plody sú šťavnaté a majú mierne korenitú arómu.
    • Maycrest – veľmi skorá odroda, stredne veľká a so žltou dužinou. Vznikla mutáciou z odrody Springcrest.
    • Redhaven – červená poloskorá odroda s mierne aromatickou žltou dužinou, ktorá sa ľahko oddeľuje od kôstky
    • Springbell – skodá odroda s jemne vláknitou ovocnou dužinou, ktorá sa stredne ľahko oddeľuje od kôstky
    • Springcrest – poloskorá vláknitá odroda s fádnou chuťou, žltou dužinou ľahko oddeľujúcou sa od kôstky. Rýchlo múčnatie.
    • Suncrest – zaujímavá odroda so stredne veľkými plodmi a žltou dužinou, ktorá si zachováva svoju arómu aj pri uskladnení

Zaujímavosť

  • Broskyne povzbudzujú chuť do jedla, preto tí ktorí majú nechutenstvo, by ich mali jesť ako predjedlo, nie ako dezert.
  • Broskyňu v niektorých krajinách ľudia nazývajú aj perským jablkom, hoci nepochádza z Perzie.
  • V Číne sú broskyne považované za symbol nesmrteľnosti a dlhovekosti.
  • Maska z rozmiaganej dužiny broskýň sa používa na kozmetické účely – ženy si ju aplikujú za účelom osvieženia vzhľadu svojej pleti.
  • Olejnaté jadrá slúžia v priemyslovej výrobe ako náhrada mandlí.

Upozornenie

  • Broskyne dozrievajú po zbere, sú veľmi háklivé na stlačenie.
  • Keďže sa broskyne nedajú dlho skladovať (zrelé len veľmi krátko), najčastejšie sa buď skonzumujú alebo spracujú do kompótov, lekvárov a džemov (odporúča sa ich spotrebovať do 1-2 dní po ich nákupe).
  • Kôstky broskýň obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, resp. látky, z ktorých v organizme kyanovodík vzniká. Malým deťom preto dávame iba odkôstkované broskyne. Pozor je potrebné dávať tiež na to ak je broskyňa v niektorom mieste nahnitá. V takom prípade je obvykle napadnutá plesňou, ktorej jedovatá látka patulín môže byť rozptýlená v celom plode. Nahnité broskyne preto nekonzumujte a celé zlikvidujte.

Využitie v kuchyni

Broskyňa sa v kuchyni využíva v jej 4 formách:

  • surová: ako čerstvé ovocie, do šalátov a koláčov
    • je výborná pri konzumácii za surova,
    • z čerstvých plodov sa dajú pripraviť chutné dezerty v podobe sladkých šalátov či tort, známy je dezert Pêches Melba v ktorom je výborne skombinovaná zmes broskýň a malín.
    • odrody s bielou dužinou sú ideálnym doplnkom k bielemu vínu, bowle a koktejlom – legendárnym je koktejl Bellini, ktorý vznikol so šťavy z bielych broskýň, ktorá sa v pomere 1:3 doleje proseccom
  • varená: na džemy, kompóty, čatní,
  • pečená: do nákypov, suflé
  • šťava: ako nektár, dreň, v podobe alkoholického nápoja ako napr. broskyňový likér či koňak.

BroskyňaRecept – tvarohové broskyne

Ingrediencie (2porcie):

100g odtučneného tvarohu; 2 čl vanilínového cukru; 2 čl pražených mandľových lupienkov; 1čl medu; 2 broskyne

Príprava:
Rúru predhrejeme na 200°C. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a medom. Broskyne umyjeme, rozpolíme a zbavíme kôstok. Tvarohovým krémom naplníme polovice broskýň, poukladáme ich do formy a na strednej koľajničke ich pečieme 10minút. Vyberieme, posypeme mandľovými lupienkami a podávame.

Zdroje

[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3

Miroslav StránskyAutorom článku je Miroslav Stránsky. Tématike zdravia sa venuje 20 rokov a špecializuje sa hlavne na skúmanie liečivých účinkov ovocia, zeleniny a byliniek. Je presvedčený, že uzdraviť sa je možné aj bez tabletiek, a to konzumáciou toho čo nám voľne rastie v prírode.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY