Celuláza

05.10.2015 / Kategória: Enzýmy

Celuláza je enzým, ktorý je charakteristický tým, že štiepi rastlinné vlákna na menšie celky, ktoré obsahujú D-glukózu. Podporuje liečbu tráviacich problémov, ako aj napr. syndróm nesprávneho vstrebávania. Ide o veľmi dôležitý enzým, ktorý je potrebné organizmu dodávať v potrave, pretože sa v tele nevytvára.

Funkcie:

  • štiepi polysacharidy pochádzajúce najmä z rastlín na jednoduchšie cukry
  • viaže na seba ťažké kovy a pomáha ich vylučovať z tela
  • pomocný prostriedok pri premene celulózy na cukor a odstránenie nežiadúcej celulózy z potravín

Zaujímavosti

Celuláza sa používa v priemysle napr. pri spracovaní kávy. Vykonáva hydrolýzu celulózy počas vysúšania kávových bôbov. Taktiež sa využíva aj v textilnom priemysle a v pracích prostriedkoch.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *