8.6 C
Bratislava
nedeľa, 25 februára, 2024

Fakty a mýty: Mlieko

Mlieko patrí medzi najčastejšie konzumované nápoje na svete. V detstve sme ho pili každý deň bez najmenších pochybností o tom, či je pre ľudský organizmus vhodné. V súčasnosti, keď sa do popredia dostávajú aj bezlaktózové (bezmliečne) produkty sa môžete stretnúť s množstvom mýtov, ktoré jeho hodnotu podceňujú.

Surové mlieko

Mlieko obsahuje veľa živín, ktoré sú pre ľudský organizmus prospešné. Môžete sa stretnúť s názorom, že surové mlieko je lepšie a zdravšie ako pasterizované. Faktom je, že surové mlieko obsahuje množstvo nebezpečných mikroorganizmov ako napríklad salmonela, E.cola alebo listeria. Ak dáte prednosť nepasterizovanému surovému mlieku riziko infikovania sa, sa u vás zvýši viac ako 150 násobne. Nepasterizované mlieko by určite nemali piť deti, tehotné ženy, starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Nepasterizované mlieko: Fakty a mýty

Pasterizované mlieko nemá žiadne živiny

Pasterizácia je proces tepelnej sterilizácie nápojov, pri ktorej sa tekutina krátkodobo zohreje na  teplotu, ktorá výrazne nemení jej vlastnosti. Pri mlieku je to teplota od cca 72 do 85 °C. Ide o ohriatie na pár sekúnd, takže väčšinu živín si mlieko zachováva. Táto teplota ale stačí na to aby sa zničili všetky alebo aspoň väčšina choroboplodných mikroorganizmov v mlieku.

BIO mlieko nemá žiadne patogény

Má, aj mlieko pochádzajúce z kráv chovaných ekologicky môže obsahovať patogény.

Nepasterizované mlieko nespôsobuje alergiu či intoleranciu laktózy

Spôsobuje. Pasterizované a aj surové mlieko obsahujú mliečnu bielkovinu a aj laktózu, ktoré tieto zdravotné problémy spôsobujú. Takže ak trpíte intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečnu bielkovinu nespoliehajte sa, že pri pití surového mlieka vám nič nehrozí. Hrozí, rovnako ako pri pití pasterizovaného mlieka.

Mlieko. Pohár mlieka

Fakty a mýty: Mlieko

Ľudský organizmus nie je stvorený na pitie kravského mlieka

Toto je pravda. Jediné mlieko, na ktoré je ľudský organizmus stvorený je materské mlieko. Kravské mlieko je určené pre teľatá. Väčšina ľudí ale mlieko a mliečne výrobky toleruje čo je len dobré. Mlieko totižto obsahuje veľa bielkovín, vápnik, fosfáty, jód, vitamíny skupiny B a ďalšie živiny, ktoré organizmus potrebuje.

Mlieko je plné hormónov, ktoré škodia zdraviu

Pravdou je, že mlieko môže prirodzene obsahovať menšie množstvo hormónov, ktoré nie sú škodlivé. Existuje ale aj tvrdenie, že kravám sa vstrekujú hormóny, ktoré produkciu mlieka zvyšujú. Toto nie je pravda. V Európskej únii je používanie rastového hormónu Bovinný somatrotopín zakázané. V krajinách mimo EU ale zákaz neplatí a ak miestni farmári hormón na zvýšenie dojivosti používajú môže sa nachádzať aj v mlieku.

Mlieko a mliečne jedlá nepriaznivo vplývajú na črevný mikrobión

Nie. Pokiaľ netrpíte alergiou alebo intoleranciou laktózy mlieko a hlavne fermentované mliečne výrobky (jogurty, niektoré syry, kefír,…) sú pre črevný mikrobión prospešné.

V mlieku je množstvo umelých prísad a aditív

Nie. Mlieko neobsahuje nič, čo neobsahuje prirodzene. Nič sa do neho nepridáva a v podstate je aj veľmi málo spracované. Proces, ktorým prejde mlieko od dojnice až to krabice v obchode je pomerne krátky.

  • Pasterizácia – mlieko sa ohreje na vyššiu teplotu a rýchlo sa ochladí
  • Oddelí sa smotanová vrstva, ktorá sa následne v optimálnom pomere zmieša so zvyškom mlieka. Vďaka tomu môžete v obchode kúpiť plnotučné (obsahuje 3,25% mliečneho tuku), polotučne (obsahuje 1,5% tuku), nízkotučné (obsahuje 1% tuku) alebo odstredené (obsahuje menej ako 0,5% tuku).
  • Homogenizácia – posledný krok pri spracovaní mlieka. Homogenizáciou sa zabezpečí aby smotana nevyplávala na povrch mlieka. Mlieko sa pretlačí pod vysokým tlakom cez hadicu čím sa rozbijú tukové guľôčky a zostávajú rovnomerne rozložené v mlieku.

Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov spôsobuje akné

Nie. S konzumáciou mlieka sa spája nie len tvorba akné ale aj ekzémov, rosacey a mastnej pleti. Nič z toho nie je pravda. Aj keď sa vykonalo množstvo skúšok a testov neexistuje dôkaz, ktorý by označil mlieko ako spúšťač kožných problémov. Pravdou je skôr opak. V mlieku nájdete zinok, jód, vitamín A a B2, ktoré sú pre udržanie zdravej pokožky podstatné.

Ak chcem schudnúť mal by som vynechať mlieko / z mlieka sa priberá

Pokiaľ nekonzumujete mlieko na litre denne alebo nedávate prednosť osladeným mliečnym nápojom nárast hmotnosti vám nehrozí. Priberáte na hmotnosti v momente, keď prijmete viac kalórií ako ich spálite (je jedno v akej forme ich prijmete). Mlieko a mliečne výrobky až tak veľa kalórií nepredstavujú. V priemernej strave dospelého človeka predstavujú len okolo 4% kalórií. Ak sa obávate o svoju postavu siahnite po nízkotučnom mlieku ale určite ho nevyraďujte zo svojho jedálnička.

Tento nápoj vám ale môže pomôcť schudnúť. Možno ste zbadali aj na sebe, že po vypití pohára mlieka, alebo konzumácii mliečnych jedál ste sýtejší. Potvrdili to aj niektoré štúdie. Mlieko vás zasýti, zabráni prejedaniu a poklesu hladiny cukru v krvi čím vám pomôže zdravo schudnúť.

Mlieko obsahuje veľa cukru

Jediný cukor, ktorý sa v mlieku nachádza je laktóza. Pokiaľ si ale dáte ochutený mlieko, jogurt alebo iný mliečny produkt môže obsahovať aj pridaný cukor. Dobre si všímajte zloženie produktu, kde by obsah cukru mal byť uvedený. Pokiaľ ale nechcete žiadne pridané sacharidy siahnite po čistom mlieku alebo tvrdých syroch.

Prekyslenie organizmu (kyslá krv) spôsobuje pitie mlieka

Niečo ako prekyslenie organizmu neexistuje. Ak sa vyhýbate konzumácii jedál s vysokým obsahom bielkovín len preto lebo sa obávate prekyslenia organizmu a následného vylúhovania vápnika nerobíte dobre. pH ľudského organizmu je prísne kontrolované orgánmi (pľúca, obličky) a naša strava na to nemá žiadny vplyv. Mlieko obsahuje veľa vápnika, ktorý udržuje vaše kosti zdravé a silné. Vynechávať ho v domnení, že prekysľuje organizmus a podporuje vylučovanie vápnika je mýtus, ktorému by ste nemali veriť.

Čo ste o mlieku možno nevedeli

Mlieko je bežná tekutina, ktorú konzumujeme každý deň. Či si už pridáte mlieko do kávy alebo si dáte šálku mlieka každé ráno ide pre nás o bežný nápoj, ktorému veľa pozornosti nevenujeme. Aj tento bežný nápoj má ale svoje tajomstvá.

Mlieko. Káva

  • V mlieku sa nachádza viac ako 85% vody. Zvyšok tvoria bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a mineráli
  • Mlieko, ktoré sa získalo od kráv v noci obsahuje viac triptofánu a melatonínu, čo sú látky, ktoré podporujú spánok.
  • Kozie mlieko je oproti kravskému výživnejšie a navyše, obsahuje aj menej laktózy
  • Mlieko bez tuku (odstredené) má modrastú farbu. Dôvodom je práve chýbajúci tuk, ktorý (spolu s bielkovinami) dáva mlieku bielu farbu.
  • Laktóza sa prirodzene nachádza v mlieku. Laktáza je enzým, ktorý sa produkuje v tenkom čreve a štiepy laktózu. Ak vám tento enzým chýba trpíte intoleranciou laktózy.
  • Po vypití veľkého množstva mlieka môžete zvracať. Dôvodom je veľa laktózy a málo laktázy v črevách na jej štiepenie.
  • Kyselina mliečna, ktorá sa získava fermentáciou mlieka sa používa v kozmetike určenej na starostlivosť o pleť. Odstraňuje odumreté kožné bunky a podporuje hydratáciu kože.
  • Prečo vám tak chutí káva s mliekom? Mlieko dokáže prekryť horkosť kávy. Mliečne bielkoviny naviažu zlúčeniny, ktoré spôsobujú horkosť kávy a vďaka tukom v mlieku je káva lahodnejšia a krémovejšia.

Pokazené mlieko nevyhadzujte ale pokojne ním polievajte svoje záhony. Vápnik, ktorý sa aj v pokazenom mlieku stále nachádza vo väčšom množstve je kľúčovou živinou pre rast rastlín.

ZDROJ

milk.co.uk/is-milk-bad-for-you/

thefactsite.com/milk-facts/

thebitingtruth.com/6-dairy-myths/

canr.msu.edu/news/myths_and_facts_about_raw_milk

Obrázky: Pixabay

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY