11.8 C
Bratislava
štvrtok, 29 februára, 2024

Fakty a mýty: Éčka z hmyzu a ďalšie zaujímavosti

Niektorých ľudí pri predstave konzumácie hmyzu strasie od hrôzy. Určite ste už ale nejaký hmyz zjedli, aj keď nie vedome. Existujú éčka, ktoré sa bežne získavajú z hmyzu alebo zvierat a pridávajú sa do potravín či kozmetiky. Nie je ich veľa a určite sa nepoužívajú len v ďalekých krajinách. Bežne sa pridávajú do potravín, ktoré kúpite všade na svete a aj u nás. Ktoré éčka sú z hmyzu?

Éčka alebo aj prídavné látky sa používajú na zlepšenie potravín. Môžu zlepšiť ich chuť, vôňu, farbu, predĺžia ich trvácnosť a zabránia ich znehodnoteniu oxidáciou či patogénmi. Prídavných látok existujú tisíce ale len zopár z nich sa môže použiť na vylepšenie potravín. Niektoré éčka sa vyrábajú synteticky, z ropy a dechtu, iné z prírodných zložiek a ďalšie sa získavajú z hmyzu alebo zvierat.

E120 – kyselina karmínová (košelina)

  • Farbivo, ktoré dáva potravinám červenú farbu, ktorá pri kontakte so zásadami zmodrie. Získava sa z hmyzu Dactylopius Coccus Costa, ktorý žije na kaktusoch v Latinskej Amerike. Červená farba sa získava z kyseliny karmínovej, ktorá tvorí až štvrtinu hmotnosti hmyzu.
  • Využíva sa ako farbivo do cukroviniek. Mliečnych produktov, lekvárov, tortových zmesí ale najviac sa využíva v kozmetickom priemysle v rúžoch na pery.
  • Jej používanie je obmedzené. V EU sa môže používať len v niektorých kategóriách potravín v obmedzenom množstve. Nie je vhodná pre deti, prisudzuje sa jej rozvoj hyperaktivity.

Keďže ide o prírodnú látku často sa ukrývala na výrobkoch pod pojmom „prírodné farbivo“. Od roku 2009 musí byť na produktoch jasne označená.

Éčka, Hmyz

E904 – šelak

  • Získava sa hlavne z lepkavých výlučkov hmyzu Kerria lacca, ktorý žije v Thajsku. Aj keď sa často používa ako prírodný lak na drevo nájdete ho aj v potravinách a dokonca aj na ovocí a zelenine. Šelak sa používa na dodanie lesku cukríkov a niektorých čokolád. Nájdete ho na lentilkách alebo čokoládových cukríkoch s leskom. A ako sa dostane na ovocie? Ovocie, napríklad jablká po obratí strácajú svoj lesk a prestávajú byť lákavým tovarom. Ak sa ale potrú touto látkou zostanú lesklé a lákavá pre zákazníkov. Táto prídavná látka slúži aj na udržanie vlhkosti v potravinách, ovocí a zelenine a používa sa aj na poťahovanie tabletiek vo farmaceutickom priemysle.
  • Šelak je bezpečná látka, ktorá nespôsobuje takmer žiadne zdravotné problémy. U citlivých osôb ale môže spôsobiť podráždenie pokožky. Jej použitie nie je v EU nijako obmedzené.

E542 – jedlý fosfát alebo kostné uhlie

  • Kostné uhlie sa používa na filtráciu a odfarbovanie. Ide ale aj o protispekavú látku a zložku, ktorá obohacuje produkt o vápnik a fosfor. Získava sa z kostí zvierat. V niektorých krajinách využívajú kostné uhlie na filtrovanie nečistôt z cukru.
  • Používa sa ako zdroj fosfátov v doplnkoch stravy, v zubných pastách alebo v mäsových výrobkoch.

Ak sa vám zdá konzumácia kostí mŕtvych zvierat zvrátená môžete byť kľudní. Použitie tejto prídavnej látky v potravinách je v EU zakázané. Zákaz ale nemusí platiť v iných krajinách, preto si dajte pozor čo a kde konzumujete.

E920 – L-cysteín

  • Ak sa vám zdajú prasacie kopytá a štetiny, vtáčie perie či ľudské vlasy nejedlé nemáte až takú pravdu. L-cysteín sa používa na vylepšenie múky a aj ako kypriaci prípravok na pečenie. Používa sa aj ako prísada k farbeniu údenín, do ovocných šalátov a ako antioxidant, ktorý zabraňuje strate vitamínu C. Nájdete ju aj v kozmetike, (šampóny, krémy) kde slúži ako prostriedok na zlepšenie rastu vlasov a nechtov
  • Vyrába sa synteticky aj prírodne. Určite by ste mali siahnuť po produkte, ktorý obsahuje syntetická formu tohto prípravku. Prírodná forma sa získava z prasacích kopýt a štetín, vtáčieho peria a z ľudských vlasov.
  • V EU je používanie tohto éčka obmedzené. V potravinách sa môže používať len jeho syntetická forma. Výroba prírodného L-cysteínu je lacnejšia, preto ak siahnete po keksoch zo zahraničia môže sa stať, že budú obsahovať prírodnú formu aditíva.

Éčka, Bobor

E930 – lanolín

  • Lanolín sa získava z ovčej vlny a používa sa okrem iného aj ako ochranný lesk na potravinách alebo je súčasťou žuvačiek. V EU je jeho použitie v potravinách zakázané.

Kastoreum (castoreum)

  • Pod pojmom kastoreum sa ukrýva výlučok z análnych pachových žliaz bobrov. Asi by ste túto látku vedome nikdy nezjedli ale ide o aromatickú prídavnú látku, ktorá vďaka svojej špecifickej vôni a chuti sa používa ako náhrada za vanilkovú alebo malinovú príchuť. Používala sa v potravinách ale našli by ste ju aj v parfumoch. V súčasnosti sa miesto prírodnej formy používa syntetická. Dôvod je jednoduchý. Bobry sú ohrozené zvieratá a patria vo väčšine krajín k chráneným zvieratám.

Éčka, ktoré pochádzajú z hmyzu alebo iných zvierat je viac. Želatína, ktorú bežne používate v kuchyni či včelí vosk, ktorý je súčasťou množstva krémov sa bežne používajú každý deň.

ZDROJ

bbc.com/news/business-43786055

britannica.com/topic/food-additive

Obrázky: unsplash

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY