Antioxidanty sú v poslednej dobe častá téma nie len ohľadom zdravia ale aj krásy. Zabraňujú alebo spomaľujú poškodzovanie buniek a pomáhajú predchádzať množstvu chorôb. Prečo ich potrebujeme, ako súvisia s oxidačným stresom a ako získať tie najlepšie a najsilnejšie antioxidanty?
Čo sú voľné radikály
V ľudskom organizme prebieha neustále množstvo reakcií. Rozklad a delenie buniek, trávenie potravy, dýchanie, tvorba alebo hojenie tkanív, cvičenie, reakcie imunitného systému,… jednoducho stále sa niečo deje. Pri týchto reakciách dochádza aj k tvorbe voľných radikálov čo sú v podstate nestabilné molekuly s kyslíkom a nepárnym počtom elektrónov. A keďže zákony chémie sú jasné, elektróny sa potrebujú spárovať, voľné radikály berú elektróny iným, okolitým bunkám. Týmto spôsobom poškodzujú bunky a aj DNA.
Ak napríklad dôjde k poškodeniu molekuly LDL (zlého cholesterolu) ten sa s najväčšou pravdepodobnosťou prichytí v stene tepny. Vplyvom voľných radikálov môže dôjsť aj k poškodeniu membrány bunky, tá následne stratí schopnosť regulovať čo do nej môže vstúpiť a čo z nej môže vystúpiť.
Druhým negatívnym účinkov voľných radikálov je fakt, že tým ako vezmú elektrón zdravej bunke vzniká z nej voľný radikál, ktorý hľadá bunku, z ktorej by elektrón získal. A tak stále dokola.
Voľné radikály poškodzujú bunky, tie sa nestíhajú regenerovať čo vedie k množstvu rozličných chronických alebo degeneratívnych ochorení, kardiovaskulárnych problémov či k predčasnému starnutiu pokožky.
Tvorbu voľných radikálov podporuje aj súčasný životný štýl: nezdravé stravovanie, fajčenie, UV žiarenie (opaľovanie), znečistené ovzdušie, …
Čo je oxidačný stres
Ak je voľných radikálov viac ako antioxidantov hovoríme o oxidačnom strese. Voľné radikály poškodzujú bunky, tie sa nestíhajú regenerovať čo vedie k množstvu rozličných chronických ochorení.
Čo sú antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré dokážu voľné radikály zachytiť, jednoducho im dajú elektrón bez toho aby sa samé zmenili na voľný radikál. Tým pádom nedochádza k poškodzovaniu zdravých buniek a DNA.
Ľudský organizmus dokáže s oxidačným stresom bojovať tvorbou molekúl, ktoré si s voľnými radikálmi poradia. Antioxidanty ale môžete získať aj zo stravy. Existujú stovky až tisíce látok, ktoré fungujú ako antioxidanty.
Zdravotné prínosy antioxidantov
Do pozornosti sa antioxidanty dostali koncom minulého storočia, keď sa začali chápať súvislosti medzi voľnými radikálmi a poškodzovaním buniek. Viaceré štúdie preukázali, že ľudia, ktorí konzumovali viac ovocia a zeleniny bohatej na antioxidanty mali nižšie riziko rozvoja chronických ochorení, rakoviny či straty zraku.
Výsledky ďalších štúdií už boli rôzne. Ľudia, ktorí užívali antioxidanty neboli oveľa viac chránení pred týmito ochoreniami ako ľudia, ktorí ich neužívali. Prečo? Predpokladá sa, že antioxidanty najlepšie fungujú v kombinácii s inými živinami, rastlinnými zlúčeninami a aj ďalšími antioxidantmi.
Známy antioxidant vitamín E sa v doplnkoch stravy často nachádza len v jednej forme (alfa-tokoferol). V potravinách sa ale vitamín E môže nachádzať až v ôsmych formách. Vzájomný účinok viacerých foriem vitamínu E môže zvyšovať antioxidačné vlastnosti tejto látky.
Viac osohu získate ak budete užívať ďalší známy antioxidant vitamín C vo forme ovocia, než vo forme doplnkov stravy. Napríklad v jahodách sa okrem tohto vitamínu nachádzajú aj flavonoidy, proantokyaníny a ďalšie zlúčeniny, ktoré okrem antioxidačných schopností majú aj ďalšie pozitívne účinky.
Najsilnejšie antioxidanty
Môžete užívať antioxidanty vo forme doplnkov stravy, oveľa väčší osoh z nich ale budete mať ak siahnete po ovocí, zelenine, semenách alebo orechoch. V týchto potravinách nájdete ideálnu kombináciu antioxidantov a ďalších zlúčenín, ktoré vzájomne spolupracujú a priaznivo vplývajú na organizmus.
Astaxanthín
Považuje sa za najsilnejší antioxidant aký bol doteraz objavený. Získava za z riasy Heamatococcus pluvialis. V podstate je to červené farbivo, ktoré sa radí do skupiny karotenoidov. Ako jeden z mála dokáže preniknúť aj hematoencefalickou a hematosietnicovou bariérou, vďaka čomu môže svoje antioxidačné účinky rozvinúť v mozgu a v očiach. Priaznivo vplýva na funkcie imunitného systému, zabraňuje poškodeniu kožných buniek UV žiarením, zmierňuje symptómy spájané so syndrómom počítačového videnia, …
Keďže riasa, z ktorej sa tento antioxidant získava u nás nerastie môžete nájsť na trhu doplnky stravy s astaxanthínom. Nachádza sa ale aj v homároch či krevetách.
Glutatión
Najsilnejší antioxidant, ktorý si organizmus dokáže vytvoriť sám z troch typov aminokyselín (cysteín, glycín a kyselina glutamová).. Zmierňuje a spomaľuje starnutie organizmu a chráni bunky pred oxidačným stresom. Okrem toho má výrazné detoxikačné účinky. Zachytáva ťažké kovy ako olovo, ortuť a hliník a vylučuje ich z tela. Reguluje počet a funkčnosť erytrocytov a leukocytov, čím vplýva na imunitný systém. Znižuje riziko degeneratívnych ochorení, demencie či Alzheimerovej choroby.
Glutatión sa nachádza v mäse, ovocí a zelenine (brokolica, kapusta, cesnak, cibuľa,…) a strukovinách. Vitamín C, vitamín E a selén podporujú funkciu glutatiónu.
Vitamín C
Známy vitamín C nie len že podporuje imunitný systém ale ide aj o silný antioxidant. Tento vo vode rozpustný vitamín zachytáva voľné radikály v tekutine vo vnútri buniek alebo v plazme. Najväčšie uplatnenie ako antioxidant má pri ochrane leukocytov.
Vitamín C sa nachádza v ovocí (prevažne v citrusoch) a aj zelenine (zelená listová zelenina).
Vitamín E
Keďže je vitamín E rozpustný v tukoch nájdete ho v rastlinných olejoch, orechoch a semenách. Zabraňuje oxidácii lipidov v organizme. Podľa poznatkov zmierňuje oxidačný stres, ktorý môže viesť k vzniku chronických a srdcových chorôb.
Karotenoidy
Karotenoidy sú známe aj ako červené farbivo a doteraz poznáme viac ako 600 druhov karotenoidov. V tejto skupine je antioxidantov viac. Už vyššie spomínaný astaxanthín ale nie je jediný. Ďalším výborným antioxidantom v tejto triede je lykopén, ktorý zmierňuje starnutie buniek, pomáha predchádzať cievnym ochoreniam a chráni pokožku pred vplyvom UV žiarenia. Lykopén má protizápalové vlastnosti a podporuje zdravie pokožky. Karotenoidy zvyšujú antioxidačnú účinnosť vitamínu E.
Lykopén a aj ďalšie karotenoity sa nachádzajú v ovocí a zelenine, ktoré majú žltú až červenú farbu. Najviac lykopénu je v paradajkách ale aj červenom melóne. Ďalšie karotenoidy nájdete v mrkve, čučoriedkach, malinách, …
Resveratrol
Silný antioxidant, ktorý sa nachádza v šupkách červeného hrozna, červenom víne, čučoriedkach a brusniciach. Resveratrol zmieňuje riziko srdcových chorôb, a mŕtvice, chráni cievy pred poškodením, podporuje a chráni funkcie mozgu. Okrem toho chráni aj bunky pred poškodením, jednoducho ich obalí a vytvorí na nich ďalšiu ochrannú vrstvu.
Koenzym Q10
Koenzým Q10
je ďalším typom antioxidantu, ktorý si dokáže organizmus vytvoriť sám. Je dôležitý pre rast a regeneráciu buniek. Jeho produkcia v organizme ale vekom klesá čím sa zvyšuje počet voľných radikálov. Najsilnejšie antioxidačné účinky má na pokožke, aj preto ho môžete nájsť v kozmetických krémoch a prípravkoch proti starnutiu. Táto zlúčenina sa spája aj s neurodegeneratívnymi ochoreniami (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba). Čím menej jej máme tým vyššie je riziko vzniku týchto ochorení.
Ako sa už spomínalo, organizmus si koenzým Q10 dokáže vytvoriť sám, potrebuje na to ale vhodné látky, ktoré získame konzumáciou mäsa (hydina, hovädzie, bravčové), rýb, brokolici, špenáte a v niektorých rastlinných olejoch.
Antioxidantov je nepreberné množstvo. Katechíny v čajoch zmierňujú zápaly, antokyány (potraviny s červenou, fialovou až modrou farbou: čerešne, brusnice, čierne ríbezle,…) udržujú zdravé cievy a znižujú krvný tlak, luteín zas zlepšuje zdravie očí a pokožky (kivi, hrozno, cuketa, tekvice,..),….
Aby ste zabránili oxidačnému stresu potrebujete viac typov antioxidantov. Každý antioxidant reaguje s inými typmi voľných radikálov. Pestrou stravou, v ktorej je zastúpené ovocie, zelenina, mäso, orechy aj semená dokážete dostatočne pokryť bežnú potrebu antioxidantov. Príroda dokázala namiešať ideálnu kombináciu živín v pomere, ktorý najlepšie prospieva nášmu zdraviu. Samotné antioxidanty nie sú tak účinné ako v kombinácii s ďalšími zložkami, ktoré potraviny obsahujú.
ZDROJ
hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
lifegate.com/antioxidant
medicalnewstoday.com/articles/301506#food-sources
intechopen.com/chapters/65225
Obrázky: Pixabay, Freepik