5.1 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024

Fakty a mýty: Čokoláda

Máte radi čokoládu? Neviete jej odolať a vždy keď môžete tak si aspoň malý kúsok dáte? Alebo sa jej vyhýbate ako sa dá, lebo z nej priberiete? Väčšina ľudí sa po zjedení kúsku čokolády cíti previnilo. Priberanie na hmotnosti, zubné kazy, problémy s cholesterolom,… Čokoláda má vraj na organizmus negatívny vplyv? Všetko zlé, čo ste o nej počuli sa ale nemusí zakladať na pravde. Okolo čokolády koluje množstvo mýtov. Rozpoznať čo z toho je pravda a čo nie je niekedy dosť náročné.

Fakty a mýty

Čokoláda obsahuje veľa kofeínu

Nie. Čokoláda obsahuje menej kofeínu ako šálka kávy. Koľko kofeínu presne obsahuje záleží od toho akú čokoládu máte. 50 g mliečnej čokolády obsahuje približne 6 mg kofeínu. V horkej čokoláde môže byť kofeínu až 30 mg. Šálka kávy (napríklad 240 ml prekvapkávanej kávy) môže mať až 150 mg kofeínu.

Čokoláda nemá žiadnu nutričnú hodnotu

Nie. Pravdou je, že kakao v čokoláde obsahuje obrovské množstvo antioxidantov. Flavonoidy (antioxidanty) v kakaových bôboch priaznivo vplývajú na viacero orgánov a systémov v ľudskom tele. V horkej čokoláde sa okrem nich nachádza aj železo, draslík, horčík, meď, zinok a ďalšie minerály.

Čokoláda zmierňuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb

Áno. Flavanoidy v kakaových bôboch znižujú riziko rozvoja kardiovaskulárnych chorôb až o tretinu. Aj keď to potvrdzujú výsledky štúdií sú potrebné ďalšie testy.  Ďalšie štúdie došli k záverom, že mierne konzumácia čokolády znižuje riziko vzniku aterosklerózy (kôrnatenie tepien).

Flavonoidy môžu mať aj protirakovinové účinky.

Po konzumácii čokolády priberiete

Záleží to od toho akú čokoládu konzumujete. V čokoláde sa okrem zdraviu prospešných kakaových bôbov nachádza aj mlieko, cukry a ďalšie zložky. Konzumácia takejto čokolády môže zvýšiť vašu hmotnosť.

Ak siahnete v rozumnej miere po kvalitnej horkej čokoláde s vyšším obsahom kakaa určite z nej nepriberiete. Navyše, malé množstvo čokolády je spájané so znižovaním BMI. Takže sa po cvičení môžete pokojne odmeniť kockou horkej čokolády.

Čokoláda zvyšuje zlý cholesterol

Nie. Kakaové bôby, alebo presnejšie kakaové maslo obsahuje kyselinu stearovú vďaka ktorej sa čokoláda roztápa v ústach. Táto kyselina hladinu zlého cholesterolu nezvyšuje. Všeobecne konzumácia čokolády môže hladinu zlého cholesterolu znížiť. Potvrdzujú to aj výsledky štúdií, ktoré dokázali, že denná konzumácia horkej čokolády môže znižovať cholesterol a aj znížiť krvný tlak.

Čokoláda znižuje krvný tlak

Flavonoidy, ktoré kakao obsahuje, znižujú krvný tlak. Pravdou ale je, že aby ste ich účinok cítili museli by ste ich skonzumovať veľké množstvo (cca 50 tyčiniek mliečnej čokolády). Keďže toto množstvo čokolády obsahuje aj množstvo tukov a cukrov celkový dopad na zdravie by bol negatívny.

Konzumáciou čokolády zmiernite stres

Áno. Čokoláda znižuje hladiny stresových hormónov. Kakaové bôby obsahujú aj dopamín, serotonín a fenyletylamín. Tieto zlúčeniny zlepšujú náladu a dokážu v nás vyvolať pocit pohody.

Čokoláda spôsobuje zápchu

Nie. Kakao obsahuje vlákninu, ktorá priaznivo vplýva na tráviaci systém a hlavne na črevnú mikroflóru. Čím viac kakaa je v čokoláde tým viac vlákniny obsahuje. Pokiaľ trpíte zápchou kakaom v čokoláde to nebude. Neznamená to ale, že zápchu nespôsobili iné zložky v čokoláde.

Čím je čokoláda tmavšia tým viac kakaa obsahuje

V dnešnej dobe to nemusí byť pravda. Existuje množstvo spôsobov spracovania a prídavných látok, ktoré dajú čokoláde tmavú farbu. Ak chcete konzumovať čokoládu s vysokým obsahom kakaa prezrite si jej zloženie. Najvhodnejšie sú čokolády so 70 až 80% obsahom kakaa.

Mŕtvica

Jedna porcia čokolády denne môže znížiť pravdepodobnosť mŕtvice o 22%. Dvojnásobok čokolády denne znížil riziko mŕtvice až o 46%. Konzumáciou 100 g čokolády denne sa môže výraznejšie znížiť riziko mŕtvice a srdcových chorôb.

Alzheimerova choroba

Kakaové bôby v čokoláde oddiaľujú problémy s pamäťou v staršom veku. Štúdia z roku 2013 preukázala, že kakao má vplyv na myslenie a pamäť. Kakao zachováva prietok krvi v častiach mozgu, ktoré práve „pracujú“ a potrebujú tak viac krvi. Ďalšia štúdia preukázala, že extrakt z kakaových bôbov môže zmierniť alebo zabrániť poškodeniu nervových dráh, ktoré majú súvislosť s Alzheimerovou chorobou.

Vývoj plodu

Čokoládu si môžu dopriať aj tehotné ženy. Čokoláda priaznivo vplýva na vývoj placenty a plodu a znižuje riziko vzniku preeklampsie. Odporúčaná dávka kvalitnej čokolády by nemala presiahnuť 30 g denne.

Migréna

U niektorých ľudí môže byť čokoláda spúšťačom migrény. Sú za tým hlavne zložky v kakau ako tyramín, histamín a fenylalanín.

Imunitný systém

Tmavá čokoláda má protizápalové vlastnosti. Štúdia z roku 2018 preukázala, že konzumácia väčšieho množstva minimálne 70% čokolády vplýva na gény regulujúce imunitnú odpoveď.

Ťažké kovy

Dobre si rozmyslite akú čokoládu si dáte. Kakaové prášky, čokoládové tyčinky či iné čokoládové produkty môžu obsahovať aj kadmium a olovo, ktoré sú toxické pre obličky, kosti a ďalšie orgány v tele.

Nezabúdajte, že čokoláda okrem kakaa obsahuje aj ďalšie zložky, ktoré na organizmus môžu mať vo väčšom množstve negatívny účinok. Samotné kakao nárast hmotnosti nespôsobí. Ak chcete príjem týchto látok minimalizovať siahnite po čokoláde s vyšším, minimálne 70% obsahom kakaa.

ZDROJ

medicalnewstoday.com/articles/295615#What-is-in-our-chocolate

canr.msu.edu/news/chocolate_myths_and_facts

credihealth.com/blog/chocolate-myths/

medicalnewstoday.com/articles/270272#risks_and_precautions

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY