Chren a jeho liečivé účinky

08.01.2015 / Kategória: Zelenina

Je to bylina s veľkými listami, rastajúca do výšky 1m, s drobnými bielymi kvetmi. Jej koreň používame ako koreninu. Sú známe dva druhy: jeden so sladkastou chuťou, s bielou a hladkou šupkou a druhý s modrastou drsnou šupkou, ktorý má veľmi pálivú chuť.

Pôvod

Predpokladá sa, že pochádza zo strednej Európy, pravdepodobne z oblasti juhozápadného Ruska alebo dokonca z Maďarska. Egypťania poznali účinky chrenu už pred 3500 rokmi. V starom Grécku sa používal na miernenie bolesti krížov a ako afrodiziakum. V židovskej kultúre je po tisícročia spojený so sviatkom pesach, kde tvorí na prestretom stole jednu z horkých bylín pripomínajúcu židom ťažký odchod z Egypta. Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata. V čase renesancie sa konzumácia chrenu rozšírila zo strednej Európy aj do ostatných štátov severne do Škandinávie a odtiaľ do Británie. Od roku 1600 sa chren stal štandardom k hovädzine a ustriciam. Chren sa vtedy pestoval takmer všade, najmä pri hostincoch, nielen na občerstvenie, ale aj na povzbudenie unavených cestujúcich. Do Ameriky sa dostal s prvými osadníkmi a v 19. storočí sa už v okolí Bostonu pestoval vo veľkom. Postupne sa chren rozšíril v celom miernom pásme severnej pologule.

Iné názvy

armoracia rusticana/cochlearia armoracia (lat), křen (cz), horseradish (en), meerrettich (de), kren (de)

Nutričné hodnoty

100g chrenu obsahuje: 11.29g sacharidov, 1.18g bielkovín a 3.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 246mg
Fosfor – 31mg
Horčík – 27mg
Mangán – 0.126mg
Meď – 0.06µg
Sodík – 314mg
Vápnik – 56mg
Zinok – 0.83mg
Železo – 0.42mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.008mg
Vitamín B2 – 0.024mg
Vitamín B3 – 0.386mg
Vitamín B5 – 0.093mg
Vitamín B6 – 0.073mg
Vitamín B9 – 57mg
Vitamín C – 25mg

Ďalšie účinné látky

Svojráznosť chrenu – charakteristická vôňa a chuť – spočíva v ostrých éterických olejoch (siliciach) izotiokyanatane alylnatom a tiokyanatane.

Význam pre zdravie

Pôsobí antibakteriálne, uľahčuje vykašliavanie, odhlieňuje priedušky, podporuje trávenie, pôsobí močopudne a má vysoký obsah vitamínu C. Použiť sa dá nielen ako potravina, ale aj ako obklad pri bolestiach chrbtice. Zo strúhaného chrenu, masti a múky sa vymiesi placka, a tá sa prikladá na postihnuté miesto – kĺby alebo na chrbát. Ľudia s citlivou pokožkou však môžu mať na chren pri takomto použití alergiu. Z chrenu sa dá vyrobiť i sirup – liek na priedušky, prípadne ho je možné aj inhalovať. Stačí prevariť lyžičku strúhaného chrenu a pary vdychovať po dobu asi 10 minút. S cibuľou a medom je zas účinný proti kašľu.

Zaujímavosť

Keď nespotrebujeme v kuchyni všetok olúpaný, resp. pokrájaný chren, môžeme ho zabaliť do vrecúška z plastovej fólie alebo do hliníkovej fólie (alobalu), a nepokazí sa.

Upozornenie

Čerstvý chren môžeme uschovávať v chladničke až 12 mesiacov. Pritom je dôležitá pomerne vysoká vlhkosť vzduchu a konštantná teplota 0-1 stupeň celzia. Pri kúpe strúhaného chrenu si všimnite nálepku s nápisom a používajte výlučne tovar bez chemických konzervačných prostriedkov.

Recept

ChrenChrenová nátierka

Čo potrebujeme: 3 poliekové lyžice postrúhaného chrenu, 3 natvrdo uvarené vajcia, 1 pohár majolenky, 1 čajová lyžička vegety, 1 čajová lyžička horčice, podľa chuti soľ.

Do postrúhaného chrenu pridáme prelisované /na cesnakovom lise/ natvrdo uvarené vajcia majolku, horčicu, vegetu, soľ, všetko spolu pomiešame a natieráme na tousty, ako podkladovú nátierku k šunkovým alebo salámovým chlebíčkom.

Páčil sa vám článok? Kliknite na

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *