20.9 C
Bratislava
štvrtok, 10 októbra, 2024

Brusnice vás zbavia problémov s močovým mechúrom

Brusnice

(z angl. cranberries, lat. Vaccinium macrocarpon), sú žiarivo červené plody veľkosti olív, ktoré chutia po ovocí a sú známe predovšetkým vďaka svojmu blahodarnému vplyvu na zdravie. Obľúbené sú tiež najmä ako v príloha k rôznym druhom diviny.

Pôvod

O pôvode brusníc nie je takmer nič známe. Dnes sa s nimi stretávame v Európe, v Amerike a tiež aj Ázii. V našich podmienkach sa vyskytujú v suchých lesoch, hlavne borovicových, na vresoviskách a rašeliniskách, na planej piesočnatej pôde od nížiny až do alpské pásmo.

Iné názvy

vaccinium vitis-idaea (lat), brusnice/brusinka (cz), cranberry/lingonberry/cowberry (en), preiselbeere/preißelbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka brusníc obsahuje: 0.39g bielkovín, 46 kalórií a 4.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 85mg
Fosfor – 13mg
Horčík – 6mg
Mangán – 0.36mg
Meď – 0.061mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 8mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.25mg
Vitamíny:
Niacín – 0.101mg
Kyselina listová – 1µg
Kyselina pantoténová – 0.295mg
Vitamín A – 60 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.012mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.02mg
Vitamín B6 – 0.057mg
Vitamín C – 13.3mg
Vitamín E – 1.2mg
Vitamín K – 5.1µg

Ďalšie účinné látky

Listy obsahujú arbutín, triesloviny a flavonoidy, ktoré dezinfikujú močové cesty a zlepšujú diurézu.

Význam pre zdravie

  • znižujú pH moču, zabraňujú usadzovaniu baktérií na slizniciach a tak účinne chránia pred ochoreniami močových ciest (najmä zápalmi)
  • sú prevenciou aj proti vzniku obličkových kameňov
  • zvyšujú imunitu organizmu, chránia pred chrípkou a prechladnutím
  • u detí sa používajú aj pri hnačkách
  • brzdia účinky Helicobacter pylori, baktérie, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy
  • znižujú zlý cholesterol v krvi, svoje uplatnenie si nájdu preto aj v boji proti kôrnateniu tepien

Zaujímavosť

  • Za svoje meno vďačia Cranberries prvým európskym osadníkom, ktorí pristáli s loďou Mayflower roku 1620 pri brehoch Nového Anglicka. S plodmi ich zoznámili Indiáni. Pretože výrazné kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava („crane“), dostali americké brusnice meno „Crane berry“ (žeriavie bobule), čo sa neskôr skrátilo na Cranberry.
  • O liečivej sile brusníc vedeli Indiáni už pred 300 rokmi. Používali ich na hojenie rán a zmierňovanie bolestí.

Recept

Brusnicový šalátPotrebujeme:

600 g vytriedených brusníc, 100 g cukru, voda, 50 ml bieleho vína, cukor, 150 ml smotany.

Ako na to:
Brusnice umyte a uvarte vo vode so 100 g cukru. Keď vychladli, pokropte ich bielym vínom, znovu oslaďte podľa chuti. Podávajte so 150 ml smotany.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY