13.1 C
Bratislava
pondelok, 26 septembra, 2022

Brusnice vás zbavia problémov s močovým mechúrom

Brusnice (z angl. cranberries, lat. Vaccinium macrocarpon), sú žiarivo červené plody veľkosti olív, ktoré chutia po ovocí a sú známe predovšetkým vďaka svojmu blahodarnému vplyvu na zdravie. Obľúbené sú tiež najmä ako v príloha k rôznym druhom diviny.

Pôvod

O pôvode brusníc nie je takmer nič známe. Dnes sa s nimi stretávame v Európe, v Amerike a tiež aj Ázii. V našich podmienkach sa vyskytujú v suchých lesoch, hlavne borovicových, na vresoviskách a rašeliniskách, na planej piesočnatej pôde od nížiny až do alpské pásmo.

Iné názvy

vaccinium vitis-idaea (lat), brusnice/brusinka (cz), cranberry/lingonberry/cowberry (en), preiselbeere/preißelbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka brusníc obsahuje: 0.39g bielkovín, 46 kalórií a 4.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 85mg
Fosfor – 13mg
Horčík – 6mg
Mangán – 0.36mg
Meď – 0.061mg
Selén – 0.1µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 8mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.25mg
Vitamíny:
Niacín – 0.101mg
Kyselina listová – 1µg
Kyselina pantoténová – 0.295mg
Vitamín A – 60 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.012mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.02mg
Vitamín B6 – 0.057mg
Vitamín C – 13.3mg
Vitamín E – 1.2mg
Vitamín K – 5.1µg

Ďalšie účinné látky

Listy obsahujú arbutín, triesloviny a flavonoidy, ktoré dezinfikujú močové cesty a zlepšujú diurézu.

Význam pre zdravie

  • znižujú pH moču, zabraňujú usadzovaniu baktérií na slizniciach a tak účinne chránia pred ochoreniami močových ciest (najmä zápalmi)
  • sú prevenciou aj proti vzniku obličkových kameňov
  • zvyšujú imunitu organizmu, chránia pred chrípkou a prechladnutím
  • u detí sa používajú aj pri hnačkách
  • brzdia účinky Helicobacter pylori, baktérie, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy
  • znižujú zlý cholesterol v krvi, svoje uplatnenie si nájdu preto aj v boji proti kôrnateniu tepien

Zaujímavosť

  • Za svoje meno vďačia Cranberries prvým európskym osadníkom, ktorí pristáli s loďou Mayflower roku 1620 pri brehoch Nového Anglicka. S plodmi ich zoznámili Indiáni. Pretože výrazné kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava („crane“), dostali americké brusnice meno „Crane berry“ (žeriavie bobule), čo sa neskôr skrátilo na Cranberry.
  • O liečivej sile brusníc vedeli Indiáni už pred 300 rokmi. Používali ich na hojenie rán a zmierňovanie bolestí.

Recept

Brusnicový šalát

Potrebujeme:
600 g vytriedených brusníc, 100 g cukru, voda, 50 ml bieleho vína, cukor, 150 ml smotany.

Ako na to:
Brusnice umyte a uvarte vo vode so 100 g cukru. Keď vychladli, pokropte ich bielym vínom, znovu oslaďte podľa chuti. Podávajte so 150 ml smotany.

Predchádzajúci článokPíniový orech
Ďalší článokNajlepšie rastlinné náhrady mlieka

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

POSLEDNÉ ČLÁNKY