Píniové orechy sú semená stredozemnej borovice. Rastú predovšetkým voľne, majú hrubé, asi 15cm veľké šišky. Trvá asi 3 roky, kým sa šiška úplne vyvinie a otvorí. Po zbere sa musia šišky otvárať za pomoci tepla. Potom nasleduje lúpanie, umývanie, kefovanie a preberanie jadier.
Pôvod
Spomína ich už v Starom zákone prorok Hose v 8. storočí pred Kristom. Archeológovia objavili oriešky medzi potravinami vo vykopávkach v Pompejach, ktoré zničil výbuch sopky Vezuv v 79. roku pred Kristom.
Oriešky pochádzajú z krajín rozprestierajúcich sa okolo Stredozemného mora.
Iné názvy
pinus pinea (lat), pinie (cz), pine nut (en), pinienkern (de)
Nutričné hodnoty
100g píniových orechov obsahuje: 13.1g sacharidov, 13.7g bielkovín a 3.7g vlákniny.
Minerály: Draslík – 597mg Fosfor – 575mg Horčík – 251mg Mangán – 8.8mg Vápnik – 16mg Zinok – 6.4mg Železo – 5.5mg |
Vitamíny: Betakarotén – 17µg Vitamín A – 0.99µg Vitamín B1 – 0.4mg Vitamín B2 – 0.2mg Vitamín B3 – 4.4mg Vitamín B5 – 0.3mg Vitamín B6 – 0.1mg Vitamín B9 – 34mg Vitamín Bp – 55.8mg Vitamín C – 0.8mg Vitamín E – 9.3mg Vitamín K – 53.9µg |
Ďalšie účinné látky
Majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú takmer 61% tukov, zložených najmä z polynenasýtených mastných kyselín (kyselina linolová a pinolová). Sú bohaté aj na biologicky kvalitné kompletné proteíny.
Význam pre zdravie
Sú výborné pri liečbe nervových porúch, odporúčajú sa pri strese, depresiách, ale aj duševne pracujúcim a študentom. Podieľajú sa aj pri tvorbe nervového tkaniva, znižovaní krvného cholesterolu a blahodárne vplývajú na artérie.
Význam pri chudnutí
Píniové orechy sú bohaté na užitočné polynenasýtené tuky, ktoré v tele zvyšujú kapacitu spaľovania ostatných tukov.
Zaujímavosť
V antickom Grécku a Ríme boli píniové oriešky veľmi obľúbené. Medzi Grékmi bol píniový strom uctievaný a zasvätený bohu Neptúnovi. Za života botanika Plínia sa nakladali do medu. Aj Rímske légie si ako časť proviantu nosili so sebou túto delikatesu.
Upozornenie
Píniové orechy je potrebné rýchlo spotrebovať, lebo rýchlo horknú.
Recept
Teľací závitok s píniovými orechmiPotrebujeme:
300 g teľacieho mäsa, 100g šunky, 1 žĺtok, lyžica mletého muškátového orecha,
Pri podávaní: 30g ságy vita 2 lyžice bieleho vína, 30g píniových orechov, 1dl mlieka, lyžica múky, soľ, korenie.
Postup:
Teľacie mäso nakrájame na tenké plátky. Šunku rozkrájame na väčšie kúsky a pomiešame ich so žĺtkami a muškátovým orechom. Ak nechceme, aby zmes bola príliš mäkká, môžeme pridať trocha syru. Do stredu každého mäsového plátku vložíme časť vytvorenej zmesi, zatočíme závitok a spojíme niťou. Takto pripravené závitky buď dokončíme alebo uložíme do plechovej nádoby, ktorú dokonale uzatvoríme, dáme zmraziť a až po rozmrazení dokončíme.