27.4 C
Bratislava
nedeľa, 14 apríla, 2024

Nebezpečné éčka pre deti

Ako rodičia chcete dať deťom to najlepšie čo môžete. Prídavné látky, alebo tzv éčka sú látky, ktoré sa pridávajú do potravín pre udržanie alebo zlepšenie bezpečnosti, čerstvosti, chuti, textúry či vzhľadu potravín. Aj keď to znie dobre niektoré prídavné látky môžu škodiť. Hlavne ak ich užívate v nadmernom množstve a dlhší čas.

Éčka nevhodné pre deti

Nie všetky potraviny, ktoré sú v obchode alebo bezpečné pre vás môžu byť bezpečné aj pre deti. Najlepšie je ak im každé jedlo pripravíte doma od základu. Keďže to ale nie je vždy možné stačí si zapamätať éčka, ktoré nie sú vhodné pre deti. Aj keď účinok nižšie spomenutých éčok nie je vedecky overený a ani 100% potvrdení existujú podozrenie, že práve tieto éčka majú na detský organizmus nepriaznivý vplyv.

E102 – Tartrazín

  • Žlto-oranžové farbivo, ktoré sa nachádza v cukríkoch, lízankách, žuvačkách, jogurtoch, zmrzline,…
  • Agresívne správanie, bolesti hlavy, problémy s učením a koncentráciou, problémy so správaním, depresia

E129 – Allula červeň

  • Farbivo, ktoré nájdete v niektorých salámach, dezertoch, limonádach alebo múčnikoch.
  • Alergické reakcie, hyperaktivita

E124 – Košelínová červená

  • Farbivo, ktoré sa nachádza v kečupoch, cukrovinkách, žuvačkách, lekvároch, limonádach, zmrzline, kompótoch, …
  • Môže vyvolať alebo zhoršiť hyperaktivitu (v niektorých štátoch USA zakázané pre spojenie s rakovinou).

Éčka, Lízanky

E211 – Benzoán sodný

  • Konzervačná látka, ktorá sa pridáva do limonád a ovocných nápojov, džemoch, margarínoch,…
  • Silné podozrenie, že spôsobuje hyperaktivitu u detí. U dospelých sa spája s chronickou astmou, žihľavkou a možným poškodením DNA, čím môže vyvolať dedičné choroby. Používanie je v EU obmedzené na nutné minimum v niektorých potravinách.

E320 Butylhydroxyanizol (BHA) a E321 Butylhydroxytoluén (BHT)

  • Antioxidanty, používajú sa aj ako stabilizátory alebo dochucovadlá. Nachádzajú sa v margarínoch, nátierkach, majonéze, dezertoch, výrobkoch zo zemiakov, olejoch,…
  • Alergické reakcie, astma, nespavosť, dermatitída, agresívne správanie, problémy s obličkami a pečeňou, migrény, problémy s učením,… Používanie týchto éčok je v EU obmedzené na nutné minimum.

 E951 – Aspartám

  • Sladidlo, ktoré sa nedávno dostalo medzi rizikové prídavné látky. Nájdete ho vo väčšine nízkokalorických potravín, cukrovinkách, diétnych nápojoch a potravinách bez cukru
  • Nárast hmotnosti, závraty, bolesti hlavy, zmeny nálad, problémy s dýchaním, agresivitu, depresiu, astmu, …

E953 – sachariín

  • Sladidlo, ktoré je 200 až 700 krát sladšie ako cukor. Často sa spája s aspartamom. Nachádza sa v potravinách pre diabetikov, žuvačkách, vitamínových doplnkoch výživy, nealkoholických nápojoch a cukrovinkách
  • Alergické reakcie, vývojovú toxicitu, nespavosť. V minulosti bolo podozrenie, že sacharín má karcinogénne účinky. Výskumy to ale nepotvrdili.

E249 až E 252 – dusitany a dusičnany

  • Konzervačné prídavné látky v údenom a spracovanom mäse a syroch, zlepšujú farbu mäsa a zabraňujú oxidácii tukov
  • Bolesti hlavy, problémy s dýchaním, môžu byť karcinogénne, kožné vyrážky. Vplývajú na funkciu štítnej žľazy a nie sú vhodné obzvlášť pre dojčatá, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutý tráviaci systém.

E620  až E625 – glutaman sodný

  • Ochucovadlo, ktoré nájdete v sójových omáčkach, instantných potravinách, vývaroch, čipsoch,…
  • Spája sa s bolesťami hlavy, necitlivosťou a brnením, obezitou, únavou, depresiou, …

Existuje množstvo ďalších syntetických éčok, ktorým by sa mali deti vyhnúť. Nie všetky éčka majú na malý detský organizmus nepriaznivý vplyv. Rozpoznať, ktoré to sú môže byť v množstve aditív v potravinách problematické. Deti ale môžete pred ich vplyvom chrániť.

Éčka, Cestoviny

Ako chrániť deti pred éčkami

  • Kupujte čerstvé alebo mrazené ovocie a zeleninu
  • Konzumujte menej spracované mäso / mäsové výrobky (vyhnite sa spracovaným mäsovým výrobkom ako konzervy, párky, …)
  • Plastové nádoby na potraviny umývajte ručne – plastové fľaše či nádoby na desiatu z plastu neumývajte v umývačke riadu. Vplyvom tepla sa môže z plastu uvoľniť BPA do potravín. Vyhnite sa aj prihrievaniu jedla v plastových nádobách v mikrovlnnej rúre.
  • Čistá voda – pred limonádami a džúsmi dajte prednosť čistej vode, prípadne stolovým vodám. Minerálna voda bez príchute je tiež vhodnou voľbou. V týchto vodách nenájdete farbivá ani príchute. Ak chcete mať istotu, že džús neobsahuje éčka najlepšie urobíte ak mu ho pripravíte z čerstvého ovocia.

Kupujte potraviny, v ktorých sa éčka nenachádzajú. Nie je ich veľa, ale nájdu sa. Okrem nespracovaných potravín ide o cukor, maslo, neochutené mlieko (plnotučné, polotučne, odstredené, pasterizované), neochutené smotany, mliečne fermentované produkty (neochutené), med, minerálne neochutené vody, neochutený čaj, sušené cestoviny a ovocie a zelenina.

ZDROJ

naturalsuperkids.com/additives-to-avoid/

mullenhealth.com.au/7-worst-food-additives-for-kids/

healthline.com/nutrition/artificial-food

Obrázky: pixabay

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY