2.7 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024

Mäso ako súčasť zdravej životosprávy?

Prvé, čo pri vyslovení slova mäso napadne väčšinu ľudí, bude isto rezeň. Mnohí z nás si deň bez mäsa nedokážu ani predstaviť, z ovocia a zeleniny sa nedokážu nasýtiť a najlepším koláčom je dobre vyúdená klobáska. Zdravý životný štýl a zdravé stravovanie ale mäso v značnej miere obmedzuje. Ak chcete zhodiť z váhy, ak chcete upraviť svoj jedálniček a začať zdravšie žiť, mali by ste obmedziť mäso. Každý odborník hovorí niečo iné, aká je teda pravda o mäse?

Druhy mäsa

Poznáme niekoľko druhov mäsa. Každé je pre ľudský organizmus niečím vhodné a niečím mu nemusí sadnúť. Zvýšený cholesterol, rakovina hrubého čreva, kardiovaskulárne ochorenia,… za tým všetkým je vraj zlé stravovanie a hlavne mäso. Presnejšie povedané tučné, mastné mäso a jeho zvýšený príjem. Mäso, ktoré má menej tuku, je zdravšie. Látky (vitamíny, stopové prvky, minerály, nenasýtené mastné kyseliny,…),  ktoré z mäsa získame, majú priaznivý vplyv na naše svaly, kosti a tráviaci systém.

Bravčové mäso – je bledoružovej farby a jeho svalovina je prerastená. Z tohto dôvodu má vyššiu energetickú hodnotu. Ak ste sa rozhodli zredukovať hmotnosť alebo ste sa rozhodli zdravo stravovať, zredukujte aj bravčové mäso vo vašom jedálnom lístku. Nemusíte sa ho vzdávať úplne (2 – 3 krát do mesiaca si ho doprajte), obsahuje minerály, bielkoviny a látky, ktoré organizmus potrebuje. Len si dajte pozor ako ho pripravíte, aby ste nakoniec z jedného kúsku mäsa nespravili kalorickú superbombu.

Hydinové mäso – kurence, kačky, sliepky, morky,.. pod týmto druhom mäsa nájdeme zastúpených viac druhov zvierat. Hydina obsahuje veľa bielkovín, minerálov a esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a pritom minimum tuku.

Práve bielkoviny z tohto mäsa ľudský organizmus najlepšie zužitkuje (až 96% z objemu bielkovín, ktoré prijmeme vo forme hydinového mäsa aj zužitkujeme). Je vhodné pri redukčných alebo liečebných diétach.

Hovädzie mäso – je červenšie než bravčové mäso. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a minerálov, ktoré ľudský organizmus potrebuje (nedokáže si ich sám vyrobiť, a ani získať z rastlinnej stravy). Teľacie mäso sa získava zo zvierat zabitých do 8 mesiacov života. Toto mäso obsahuje málo tuku a ľahko ho strávite. Preto je vhodné aj ako strava pre deti.

Jahňacie mäso – získava sa z mladých oviec (do 12 – tich mesiacov života). Mäso zo starších oviec sa označuje ako baranina. Jahňacie mäso je bohaté na bielkoviny a minerály.

Králičie mäso – má ružovkastú farbu, vysokú nutričnú hodnotu, veľa bielkovín a málo tuku. Vďaka tomu patrí toto mäso medzi základné zložky zdravého jedálnička.

Mäso z diviny  – divina sa vracia na naše stoly a je tomu len dobre. Divinové mäso je pre náš organizmus asi najprijateľnejšou mäsovou stravou. Má jemnejšie svalové vlákna než ostatné jatočné zvieratá, má málo tuku a nižší podiel väziva, vďaka čomu je ľahko stráviteľné. Ďalej obsahuje bielkoviny, esenciálne aminokyseliny a nenasýtené mastné kyseliny (Omega – 3 a Omega – 6).

Ryby – na tento druh mäsa sa v našich končinách dosť zabúda. Pritom s ovocím a zeleninou patria k základom zdravej výživy. Obsahujú veľké množstvo Omega – 3 a Omega – 6 mastných kyselín (v žiadnej inej potravine ich toľko nenájdete) a množstvo minerálov (jód, vápnik, draslík, selén, železo,…).

Mäso a jedálniček

Pre ľudský organizmus je ľahšie tráviť rastlinnú potravu než živočíšnu. Náš tráviaci systém je tomu lepšie prispôsobený. Na trávenie rastlinnej stravy minieme menej energie a získame z nej viac potrebných výživných látok. Pravdou ale je, že v mäse sa nachádzajú látky, ktoré by sme nášmu organizmu inak nevedeli dodať. Jesť mäso v rozumnej miere (striedmo), striedať jednotlivé druhy mäsa na jedálničku a vybrať si jeho vhodnú úpravu môže mať na organizmus veľmi priaznivý vplyv.

Po ovocí a zelenine rýchlo vyhladneme – náš tráviaci systém si s touto stravou ľahko poradí. Mäso nás nasýti na dlhšiu dobu. Jeho trávenie, rozkladanie a vstrebávanie dá nášmu organizmu dosť zabrať a trvá mu to 6 až 8 hodín. Nie je najmenší dôvod takto zaťažovať tráviaci systém každý deň (v niektorých prípadoch aj niekoľko krát denne). Doprajte si 2 – 3 dni v týždni ľahkú stravu (zelenina, strukoviny, zemiaky, ovocie) a váš organizmus sa vám len poďakuje. Miesto niekoľko hodinového trávenia bude mať čas na regeneráciu a oddych.

Pokiaľ chcete z mäsa získať dôležité látky vyberajte si chudšie druhy mäsa – hovädzie, teľacie, hydina, ryby. Ak máte najradšej bravčové, dajte si ho, ale dajte prednosť chudému karé pred mastným bôčikom.

Spôsob prípravy

Vyprážaný rezeň je síce výborný, ale skôr vám pridá na váhe a zvýši riziko prepuknutia kardiovaskulárnych chorôb (je to pre obsah tuku, ktorý v tomto jedle je). Pokiaľ sa ale rozhodnete pre prípravu mäsa v pare, varené alebo pečené, obsah tuku v mäse znížite.

Živočíšne bielkoviny

Mäso samo o sebe obsahuje látky, ktoré naše telo potrebuje. Nedokážeme ich prijať v takom množstve z iných potravín a niektoré látky ani z nich. Bielkoviny, ktoré mäso obsahuje v najväčšom zastúpení jednoducho potrebujeme. Pri redukčných diétach často ľudia počítajú príjem tukov, sacharidov a bielkovín. Uberú na sacharidoch a tukoch a zvýšia príjem bielkovín. Dobrá voľba – už len trávením živočíšnych bielkovín spálime viac než 30% energie, ktorú prijmeme (pri tukoch a sacharidoch to je len cca 2 – 5%).

Pozor na nadbytok bielkovín, pre organizmus to môže mať nepriaznivý vplyv. Telo v snahe spracovať ich (premieňa ich na sacharidy) míňa vitamíny a minerály – dochádza tak k zníženiu imunity. Ďalší problém nastane s obličkami, ktoré sú pri metabolizme väčšieho množstva bielkovín značne zaťažené (zvyšuje sa tvorba kyseliny močovej). Bielkoviny organizmus trávi dosť dlhú dobu a ak ich máme veľa môžu sa objaviť tráviace problémy – telo jednoducho nestíha vytvárať enzýmy potrebné na rozklad bielkovín.

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY