Omega-3 mastné kyseliny sú už desaťročia v centre pozornosti lekárov aj výživových odborníkov. Hovorí sa o nich ako o „dobrých tukoch“, ktoré chránia srdce, mozog aj imunitu a spájajú sa aj s dlhším a kvalitnejším...
Leto sa síce ešte neskončilo, no pomaly sa blíži čas, kedy treba pomýšľať na to ako tráviť krásne jesenné dni. Jeseň je jedno z najkrajších a najfarebnejších období v roku, tak si...
Delená strava patrí medzi výživové smery, ktoré majú svojich nadšených podporovateľov aj skeptických kritikov. Niektorí ju vnímajú ako efektívny spôsob, ako schudnúť bez drastických obmedzení, iní oceňujú najmä jej vplyv na trávenie...
Dobrú povesť v liečbe kožných ochorení majú pobyty pri mori. Áno, prímorský vzduch, slaná, mineralizovaná voda a oddych od školských povinností má na nejaký čas pozitívny vplyv na stav chronických kožných ochorení detí. Avšak,...
Bratislava 26.8.2025 - Syndróm suchého oka patrí medzi najčastejšie očné ťažkosti súčasnosti a jeho výskyt stále narastá. Môže spôsobovať nepríjemné pocity, ako je pálenie, rezanie, únava očí či zhoršené videnie, a v...
Chudnutie nemusí znamenať neustály pocit hladu alebo zákaz všetkých chutných jedál. Naopak – ak máte po ruke zdravé a vyvážené chuťovky, viete si uľahčiť cestu za lepšou postavou. Správne vybrané snacky pomáhajú...
Topinambur je rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m patriaca do čeľade astrovitých. Jej nadzemná časť sa podobá slnečnici, na mohutnej rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemná časť obsahuje hľuzy, ktoré sú podobné zemiakom, no chuťovo sú odlišné a skôr chuťou pripomína mladý kaleráb s príchuťou slnečnicových jadierok.
Limeta je označovaná ako „citrón trópov” a často sa aj s citrónom zamieňa. Vyzerá totižto podobne, má ale tenšiu šupku, ktorá je v polozrelom stave zelená a v úplnej zrelosti žltá. Jedna limeta môže obsahovať až dvojnásobne toľko šťavy ako jeden citrón. Limety rastú na mohutných, vždy zelených stromoch, ktoré majú často ostré tŕne. Potrebujú vlhkú tropickú klímu a spomedzi citrusových plodov sú najviac chúlostivé na chlad.
Jednoročná bylina s priamou, rozkonárenou stonkou a striedavými, perovito dielnymi listami. Z pazúch listov vyrastajú dlhé kvetné stopky, ktoré najskôr nesú previsnutý puk a potom veľký červený kvet. Korunné lupienky majú na báze tmavú škvrnu. Plod je tobolka, makovica. Celá rastlina je chlpatá. Mak je 20 až 80 cm vysoká bylina.
Sú známe dva druhy uhoriek - uhorka dlhá a štíhla s hladkou šupkou, ktorú nazývame - šalátová. Tieto druhy bývajú silnejšie, s bradavičnatou šupkou, ktoré nikdy nenechávame dorásť. Naopak tie najvyhľadávanejšie sú drobnejšie plody (veľkosti 7 - 9 cm), ktoré nakladáme. Tento druh poznáme ako nakladačky.
Plody dorastajú do veľkosti 3cm. Majú tenkú žltú až žltočervenú kôru. Pod ňou sa nachádza dužina, ktorá svojim vzhľadom pripomína očnú buľvu. Vo vnútri dužiny sa nachádza čierne semeno. Pochádza z južnej Číny. Rastie v celej juhovýchodnej Ázii.
Je to trváca bylina, ktorá sa dožíva až 50 rokov veku. Tvorí ružice listov podobných listom tabaku. Na jar kvitne bielo-zelenými alebo fialovými, či modrastými kvetmi, z ktorých vznikajú plody podobné malým rajčinkám. Charakteristickým znakom tejto byliny je koreň, ktorý môže byť dlhý až 1 meter, pripomínajúci ľudské telo.
Je to trváca bylina, ktorá sa pestuje pre dužinaté, hľuzovité hrubé odnože, ktoré bývajú až 10cm dlhé. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie.
Plodom je žltá až oranžová bobuľa s príjemnou ľahko sladkokyslou osviežujúcou chuťou, pripomínajúcu pomaranč. Podobá sa našej machovke - židovskej čerešni, ktorú pestujeme v našich záhradkách pre dekoráciu. Byľ aj listy sú husto chlpaté. Kvitne nenápadne, kvety sú svetlo zelené s fialovými škvrnami.