10.5 C
Bratislava
piatok, 29 marca, 2024

Grenadilla – pochúťkové ovocie z Kolumbie

Plod plný vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín. V mnohom sa podobá na svojho „blízkeho príbuzného“ – maracuju. Majú podobnú textúru, podobnú farbu, ale veľký rozdiel je v chuti.

Grenadilla vás prekvapí svojou sladkou chuťou. Či už si dáte dužinu, alebo semiačka, príjemnú sladkú chuť nič nenaruší.

Popis

Povrch grenadilly tvorí hladká oranžová šupka, ktorá sa nekonzumuje. Pod ňou sa skrýva rôsolovitá, šťavnatá a aromatická dužina sladkej chuti aj s tmavými jadierkami, ktoré sú tiež jedlé. Plod má oválny- vajcovitý tvar o veľkosti 5 – 6 cm. Naozaj dozretý a sladký plod má jasne oranžovú farbu.

Iné názvy

Grenadilla má niekoľko názvov, vždy ale ide o to isté ovocie – múčenka sladká, sweet granadilla (en), grenadia,  mpingo (en), passiflora ligularis (lat), golden passionfruit, golden marcuja, grenadill (de,cz).

Pôvod

Grenadilla je ovocie, ktoré pochádza z Kolumbie, vo veľkom sa ale vyskytuje v Mexiku a strednej Amerike. Nakoľko obľubuje teplé podnebie darí sa jej aj v Južnej Afrike. Existujú aj odrody, ktoré znesú teploty okolo bodu mrazu.

Nutričné hodnoty

Plod grenadilly je plný vitamínov a stopových prvkov, ktoré majú na organizmus priaznivý vplyv. Je bohatým zdrojom surovej vlákniny, fosforu, železa, vápnika a vitamínov A, C, D, E a K.

V 100g ovocia sa nachádza:

  • 0,340 – 0,47 g rastlinných bielkovín
  • 3,2 – 5,6 g surovej vlákniny
  • 1,5 – 3,2 g tuku.
  • 35 kcal
  • minerály: fosfor – 60 mg, vápnik – 9,5 mg, železo – 1,1 mg.

Liečivé účinky

Svojim zložením je grenadilla vhodná na detoxikáciu celého organizmsu. A nie len to:

  • zaženie smäd,
  • zlepšuje obranyschopnosť organizmu,
  • zlepšuje trávenie a vstrebávanie výživných látok,
  • pomáha pri zhadzovaní hmotnosti,
  • zrýchľuje metabolizmus,
  • prečisťuje hrubé črevo – pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru,
  • priaznivo vplýva na nervový systém – má upokojujúce účinky,
  • doplní energiu a vitalitu,
  • zlepšuje hojenie rán,
  • priaznivo vplýva na rôzne kožné problémy,
  • zlepšuje vykašliavanie hlienu.

Použitie v kuchyni

Grenadilla je predovšetkým vhodná na prípravu džúsov, na ochutenie rôznych kokteilov, smoothie a pod. Tiež ju môžete pridať do ovocných koláčov, zákuskov, zmrzlín, krémov alebo ovocných šalátov.

Grenadilla je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy – podporuje tvorbu materského mlieka.

Ako ju jesť?

Ak sa chcete dostať k sladkej dužine, rozrežte ovocie na polovicu. Teraz už len stačí vydlabať lyžičkou dužinu aj s jadierkami.

Pestovanie

Aj keď je grenadilla tropická rastlina môžete ju pestovať aj v našom podnebnom pásme. V súčasnosti sú vyšľachtené aj druhy, ktoré odolajú teplotám tesne nad bodom mrazu. Rastlina je podobná nášmu viniču. Ak sa rozhodnete ju pestovať potrebujete oporu, po ktorej sa bude „šplhať“. Vypestovať si ju môžete zo semiačka, alebo zakorenením odrezkov. Najvhodnejšie je pre ňu slnečné stanovište.

Grenadilla rastie celkom rýchlo, za 2 až 3 roky zakvitne. Kvety môžu mať veľkosť až 12 cm. Po opelení sa začnú tvoriť plody.

Zaujímavosť

Grenadille sa hovorí aj „Kristova koruna“. Mnísi, ktorí túto rastlinu objavili, v nej videli symboly s utrpením Krista. V jej kvete tieto symboly ľahko nájdete. Lupene pripomínajúce apoštolov, vlákna podobné tŕňom koruny. Podľa toho grenadilla dostala aj svoje latinské pomenovanie „passio“ – utrpenie, „flora“ – kvet.

Zdroje

[1] https://www.specialtyproduce.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY