18.3 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024

Sweetie – vyzerá ako grapefruit, ale nie je to grapefruit

Chutí ako pomelo, ale nie je to pomelo.

Sweetie je hybridom pomela a grapefruitu – ide o odrodu vyšľachtenú v Izraeli a verejnosti predstavenú v roku 1984.

Podstatne mladé citrusové ovocie je plné zdraviu prospešných látok a niet divu, že sa čoraz viac dostáva do povedomia verejnosti.

Popis

Sweetie je veľkosťou ako grapefruit. Zo začiatku má tmavo zelenú kôru, ktorá, ak ovocie necháte na strome, prechádza do jasne žltej farby. Aby sa mohlo sweetie dovážať aj do vzdialenejších krajín oberá sa ešte kým je zelené. Táto farba mu už zostane, ale nemusíte sa obávať – vo vnútri proces zrenia prebieha ďalej.

Zelená farba ho v obchodoch jasne oddeľuje od grapefruitov, takže si ho určite nezmýlite. Kôra sweetie je hrubšia ako u grapefruitov.

Ak chcete ale naozaj zrelé sweetie mali by ste sa vyhnúť tomu, ktoré má tmavo zelenú farbu. Žltú farbu kôra dostane len keď plod dozrieva na strome.

Sweetie síce vyzerá ako grapefruit, ale nie je tak horké. Šťavnatá dužina tohto ovocia má sladko-horkú chuť a je bez jadierok. Jej farba prechádza od svetlo žltej až po bielu. Ak horká chuť grapefruitu nie je nič pre vás, skúste to so sweetie.

Sweetie sa veľkej obľube teší v Japonsku, kde si jeho výraznú horko sladkú chuť nevedia vynachváliť. A nie je to len chuť, ktorá ho radí na popredné priečky ovocia.

Iné názvy

Možno ste sa už so sweetie stretli a ani ste o tom nevedeli. Má viacero názvov:

  • citrus grandis osbeck × c. paradisi macf. (lat),
  • oroblanco (en),
  • jaffa sweetie (en),
  • sweetie (en).

Nutričné hodnoty

Sweetie obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a živín, ktoré ľudský organizmus potrebuje.

100g sweetie má len 41 Kcal. Nájdete v ňom aj:

  • 0,12g bielkovín,
  • 6,5g sacharidov,
  • 0,05g tuku,
  • 1,7g vlákniny,
  • 91g vody,
  • minerály: draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík, horčík, zinok a mangán,
  • vitamíny: B1, B2, B3, B6, vitamín C a E.

Význam pre zdravie

Vo sweetie nájdete spojenie tých najlepších vlastností pomela aj grapefruitu. Pomôže vám pri rôznych ochoreniach a aj chudnutí.

  • Detoxikuje – zbaví organizmus toxínov a škodlivých látok, spriechodní lymfatický systém.
  • Podporuje imunitný systém – zlepší obranyschopnosť organizmu, ochráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi a zvýši ich regeneračnú schopnosť.
  • Ochráni vás pred prepuknutím chrípky, prechladnutia, podporuje vykašliavanie hlienu a pomáha udržiavať zdravé dýchacie cesty.
  • Zlepšuje trávenie, prečisťuje tráviaci trakt a zlepšuje vstrebávanie živín.
  • Má močopudné účinky, zlepšuje funkčnosť obličiek a močových ciest
  • Pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam – prečisťuje cievy, znižuje riziko tvorby krvných zrazenín
  • Znižuje vysokú hladinu cholesterolu a aj krvný tlak
  • Je prevenciou proti vzniku niektorých onkologických ochorení
  • Má upokojujúce účinky, priaznivo pôsobí na nervový systém, zmierňuje stres a zlepšuje spánok.

Význam v kuchyni

Sweetie môžete jesť ako grapefruit. Pre svoju nízku kalorickú hodnotu a veľké množstvo živín ho mnoho ľudí konzumuje už na raňajky. Je vhodný do ovocných šalátov, kokteilov alebo zdravých smoothie nápojov, ktorým dá originálnu chuť.

Recept – Sweetie ovocný šalát

Ak chcete získať maximálnu možnú odolnosť voči chrípke, pripravte si so sweetie ovocný šalát. Stačí ak si pripravíte: sweetie, mandarínky, grapefruit, pomaranč, granátové jablko a pár lístkov čerstvej mäty. Postup: všetko očistite, rozdeľte na mesiačiky, prípadne rozkrájajte a v jednej miske poriadne premiešajte. Nezabudnite odstrániť jadierka z granátového jablka skôr než ho primiešate do šalátu.

Ak by bol tento šalát pre vás predsa len trochu kyslý skúste druhý recept.

Potrebujete: sweetie, jahody, čučoriedky a jablko. Postup: do misky dajte čučoriedky s pokrájanými jahodami, posypte trochou cukru, pridajte očistené sweetie a nakrájané jablko a poriadne premiešajte, dajte na pár hodín do chladničky a máte perfektné osvieženie na horúce letné dni.

Ak je pre vás chuť sweetie horká, pri čistení ho zbavte aj membrány, ktorá oddeľuje jednotlivé mesiačiky. Práve to je najhorkejšia časť tohto ovocia. Do šalátov pridávajte len čistú dužinu..

Zdroje

[1] https://goodfruitguide.co.uk/product/sweetie/

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

1 komentár

Komentáre sú uzavreté.

POSLEDNÉ ČLÁNKY