3.9 C
Bratislava
nedeľa, 8 decembra, 2024

Egreš, chuťovka zo záhrady pre krásne vlasy, nechty a posilnenie imunity.

Popis

Egreše sú guľaté, hladké a jemne oplstené a podľa odrody s jemnou alebo pevnou šupkou. Mäkká dužina obsahuje veľa malých jedlých semien. Podľa odrody sú egreše žltkasté, zelenkavé, červenkasté a dokonca hnedasté.

Pôvod

Egreš je rastlina nenáročná na pestovanie. Prvé záznamy o nej pochádzajú z 15. storočia z oblasti pri Moskve, ale pestovaný bol už skôr, v kláštoroch na území dnešného Ruska. V Európe sa rozšíril v druhej polovici 16. storočia najmä vo Francúzsku. Už vtedy poznali viac ako 70 odrôd. O 50 rokov neskôr bolo známych viac ako 700 odrôd. Stromové egreše sa začali produkovať v Česku v druhej polovici 19. storočia, keď sa na ríbezľu zlatú štepil egreš. Presný názov ovocia znie egreš obyčajný.

Iné názvy

ribes uva-crispa (lat), angrešt (cz), gooseberry (en), stachelbeere (de)

Nutričné hodnoty

Jedna šálka egrešov obsahuje 1.32g bielkovín, 66 kalórií a viac ako 6.5g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 297mg
Fosfor – 40mg
Horčík – 15mg
Mangán – 0.216mg
Meď – 0.105mg
Selén – 0.9µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 38mg
Zinok – 0.18mg
Železo – 0.47mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 9µg
Kyselina pantoténová – 0.429mg
Niacín – 0.45mg
Vitamín A – 435 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.06mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.045mg
Vitamín B6 – 0.12mg
Vitamín C – 41.5mg
Vitamín E – 0.56mg

Význam pre zdravie

  • čistí črevá, zbavuje ich odpadových látok
  • zlepšuje využívanie bielkovín
  • posilňuje zrak, zabraňuje očným ťažkostiam pri cukrovke
  • podporuje rast vlasov a tvorbu zdravej kože a nechtov
  • chráni pred infekciami dýchacích ciest, prechladnutím
  • odvodňuje a pôsobí močopudne
  • priaznivo vplýva na hojenie rán, zlomenín, popálenín
  • zbavuje mozog jedovatých ťažkých kovov
  • posilňuje žily, cievy, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami, stabilizuje hladinu cholesterolu
  • obsahom kremíka pomáha pri osteoporóze, zabezpečuje správnu stavbu kostí

Zaujímavosť

Hneď po hrozne sa egreše vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Ich príjemne kyslastá chuť súvisí s vysokým podielom vínnej, jablkovej a citrónovej kyseliny, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie.

Recept

Egrešové čatníPotrebujeme:

Potrebujeme 1 kg egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, pepru a chilli.

Postup:
Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, lisovaný cesnak a mleté korenie. Za stáleho miešania ešte 20 minút povaríme. Horúce potom naplníme do pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme vychladnúť.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY