17.9 C
Bratislava
štvrtok, 10 októbra, 2024

Hrozno, dobré pre pleť aj mozog

Hrozno je bobuľové ovocie, ktorého sezóna v našich končinách nastáva začiatkom jesene. Patrí medzi najstaršie pestovanú kultúrnu rastlinu. Toto ovocie je bohatým zdrojom množstva živín, ktoré môžu prospieť kráse a aj zdraviu. Viete čo sa stane s vašim telom ak budete jesť hrozno každý deň?

Pôvodom pochádza hrozno z divorastúceho viniča, z oblasti Kaspického mora. Neskôr sa rozšírilo do celého Stredozemia a odtiaľ na celý kontinent. Kolonizáciou sa európsky vinič dostal aj na ďalšie kontinenty.

Zaujímavosti o hrozne

Existuje viac ako 16 000 odrôd viniča. Z viac ako 10 000 druhov sa dá vyrobiť víno.

Jedna šálka hroznových bobúľ obsahuje asi ¼ odporúčanej dennej dávky vitamínu K a C

Hrozno má 80% vody. Hrozienka, ktoré vznikajú sušením hrozna, majú vody len 15%.

Zelená a červená sú najznámejšie farby hrozna. Hrozno má ale oveľa viac farieb. Sladké bobule môžu mať zelenú, červenú, čiernu, žltú, ružovú alebo fialovú farbu. Ak ste natrafili na biele hrozno ide v skutočnosti o zelené.

Čím je farba bobúľ tmavšia tým viac antokyánov (antioxidanty) obsahuje. Najviac sa ich nachádza v šupke.

Čím pomalšie hrozno dozrieva tým je jeho chuť lepšia.

Resveratrol a oligomérne prokyanidy (OPC) sú dve zložky v hrozne, ktoré spolu tvoria neprekonateľný tým v podpore zdravia srdca a krvného obehu. Viac ako tretina týchto látok sa nachádza v semienkach.

Hrozno sa využíva aj v kozmetike. Je súčasťou prípravkov s protivráskovým a liftingovým účinkom. Kmeňové bunky z hrozna chránia kmeňové bunky pokožky a spomaľujú starnutie pleti spôsobené slnečným svetlom.

Najväčšia odroda hrozna má názov Kyoho, ktorú vyšľachtili v Japonsku. Podlhovasté bobule sú dlhé 2 až 4 cm, majú tmavofialovú až čiernu farbu a zelenú sladkú dužinu.

Pes a mačka

Hrozno a zvieratá

Aj keď je hrozno plné živín prospešných pre naše zdravie pre psov a mačky je toxické. Hrozno, hroznová šťava, sušené hrozienka,… môžu spôsobiť zlyhanie obličiek čo môže viesť k smrti. Psi skonzumujú hrozno (v akejkoľvek podobe) skôr ako mačky aj preto je otrava hroznom u mačiek zriedkavejšia (odolajú chuti hrozna). Príčinou otravy je pravdepodobne kyseliny vínna, ktorá sa v tomto ovocí nachádza.

Príznaky otravy hroznom u zvierat sú

  • vracanie
  • hnačky
  • nadmerný smäd

Nutričné hodnoty

Jedna šálka hrozna obsahuje 1.09g bielkovín, 104 kalórií a 1.4g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 288mg
Fosfor – 30mg
Horčík – 11mg
Mangán – 0.107mg
Meď – 0.192mg
Selén – 0.2µg
Sodík – 3mg
Vápnik – 15mg
Zinok – 0.11mg
Železo – 0.54mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 3µg
Kyselina pantoténová – 0.076mg
Niacín – 0.284mg
Vitamín A – 100 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.104mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.106mg
Vitamín B6 – 0.13mg
Vitamín C – 16.3mg
Vitamín E – 0.29mg
Vitamín K – 22µg

 

Obsahuje aj veľa sacharidov (hroznového cukru – čistej glukózy), množstvo sekundárnych rastlinných látok s antioxidačným účinkom.

Hrozno je bohatým zdrojom medi a vitamínu K. Meď je dôležitá pre získavanie energie. Vitamín K zohráva dôležitú úlohu pri zrážaní krvi a podporuje zdravie kosti.

Vitamíny skupiny B, ktoré hrozno obsahuje sú dôležité pre správny rast, vývoj a metabolizmus bielkovín.

Vplyv hrozna na zdravie

Srdce

Resveratrol

, oligomérne prokyanidy, kvercetín a množstvo ďalších bioaktívnych látok v hrozne prospieva srdcu. Poskytujú ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami niekoľkými spôsobmi.

Draslík znižuje krvný tlak, podporuje vylučovanie sodíka v organizme, pôsobí proti jeho účinkom a zabraňuje zužovaniu ciev a tepien. Obsah draslíka v hrozne nie je zanedbateľný, čo môže byť prospešné pre ľudí, ktorí majú vyšší krvný tlak. Obsah draslíka sa v jednotlivých druhoch hrozna líši. V 100 g červeného hrozna bez jadierok je cca 230 mg draslíka. V 100 g hroznovej šťavy je ho len cca 50 mg.

Niektoré štúdie potvrdili aj zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych chorôb u ľudí, ktorí boli týmito ochoreniami ohrození. Resveratrol a ďalšie zlúčeniny v hrozne môžu znižovať hladiny zlého cholesterolu v krvi. Väčšie účinky ohľadom cholesterolu boli zaznamenané pri konzumácii červeného hrozna.

Tmavé hrozno

Mozog

Látky v hrozne prispievajú aj k zlepšeniu krvného obehu.  Vďaka tomu sa prietok krvi zvyšuje aj v tých najtenších cievach, čo prispieva k správnemu okysličeniu mozgu. Malá štúdia potvrdila, že u ľudí s miernym úbytkom kognitívnych funkcií a stratou pamäte každodenná konzumácia hrozna zlepšila funkcie mozgu (vrátane zlepšenia pozornosti a pamäte).

Zlepšenie nálady a aj pamäte po 20 minútach od konzumácie hroznovej šťavy preukázala jedna z ďalších štúdií.

Rakovina

Polyfenoly, ktoré sa v hrozne vyskytujú hlavne v semenách a šupke. Tieto látky vás môžu chrániť pred rakovinou

  • pečene
  • močového mechúra
  • prostaty
  • krčka maternice

Resveratrol má podľa zistení potenciál spomaľovať všetky štádiá rakoviny a znižuje aj riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Zápcha

Hrozno obsahuje až 80% vody a veľa vlákniny. Konzumácia ovocia vám pomôže zostať hydratovaní. Vláknina zas podporuje vyprázdňovanie a zlepšuje funkciu čriev. Kombinácia vody a vlákniny je výborný prostriedok na zníženie rizika zápchy.

Atopická dermatitída

Polyfenoly v hrozne majú protizápalové účinky. Táto vlastnosť sa často využíva v boji s atopickým ekzémom.

Cukrovka

Hrozno obsahuje cukor, napriek tomu je pre ľudí s cukrovkou vhodné. Dajte si ale pozor, niekomu môže vyhovovať inému nie. Ak trpíte diabetom určite by ste nemali konzumovať väčšie množstvá hrozna.

Hrozno ale môže priaznivo vplývať na hodnoty cukru v krvi. Resveratrol a ďalšie zlúčeniny môže zlepšiť schopnosť organizmu využívať inzulín

  • znižuje inzulínovú rezistenciu
  • zvyšuje citlivosť na inzulín
  • chráni beta bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín
  • zlepšuje tvorbu inzulínu

Hrozno. Víno

Oči

Aj keď sa to nezdá, hrozno vás môže chrániť pred bežnými očnými chorobami. Môže chrániť bunky sietnice pred poškodením UVA svetlom, čo môže znížiť riziko vekom podmienenej degenerácie makuly. Tiež môže zmierniť riziko vzniku glaukómu, šedého zákalu a chrániť pred diabetickým poškodením oka.

Luteín a zeaxantín sú látky, ktoré preukázateľne podporujú zdravie očí, zlepšujú zrak a sú výbornou prevenciou pred problémami sa zrakom, ktoré súvisia s vekom. Obe látky sa nachádzajú práve v hrozne.

Účinkov hrozna na zdravie a podporu zdravia je množstvo. Za väčšinu z nich vďačí hlavne resveratrolu ale aj ďalším zlúčeninám, ktoré sa v ňom hojne nachádzajú. Okrem vyššie spomenutých môže priaznivo vplývať aj na iné problémy.

  • Spomaľuje starnutie a podporuje dlhovekosť – znižuje oxidačný stres a zvyšuje voči nemu odolnosť, spomaľuje starnutie buniek a reguluje bunkovú smrť. Tiež aktivuje gén (SirT1) ktorý sa spája s dlhším životom.
  • Zmierňuje zápaly – má silné protizápalové účinky a môže potláčať zápalové reakcie. Vďaka týmto účinkom vás môže chrániť pred chronickými chorobami.
  • Zdravie pokožky – resveratrol preniká cez ochrannú bariéru pokožky a zvýšiť produkciu kolagénu v jej hlbších vrstvách. Zrýchľuje hojenie rán a poskytuje ochranu pred UV žiarením.
  • Podporuje chudnutie – antokyány v hrozne môžu znižovať tuk v pečeni a spomaľovať nárast telesnej hmotnosti. Extrakt z hroznových semienok môže zvýšiť hladinu hormónu plnosti (GLP – 1), vďaka čomu znižuje chuť do jedla a navodí skôr pocit sýtosti.
  • Podporuje spánok – hrozno pred spaním je dobrý nápad. Je prirodzeným zdrojom melatonínu, čo je hormón, ktorý navodzuje ospalosť, zlepšuje kvalitu spánku a reguluje cyklus spánku a bdenia. Najviac melatonínu sa nachádza v šupke.

Nežiaduce účinky hrozna

Hrozno je ovocie a ako také vám neublíži. V niektorých prípadoch by ste ho ale vo väčšom množstve nemali konzumovať. Hlavným dôvodom môže byť práve látka resveratrol. Aj keď je táto látka zodpovedná za množstvo kladných účinkov na zdravie môže narobiť problémy ľuďom, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Resveratrol môže účinok liekov na riedenie krvi zvýšiť.

Hrozno je pomerne nebezpečné aj pre menšie deti (do cca 5 rokov). Je u nich vyššie riziko udusenia sa bobuľou hrozna než u dospelých alebo starších detí.

Nadmerná konzumácia hrozna môže spôsobiť hnačku.

Olej z hroznových semienok sa často aplikuje na pokožku. Nie je ale isté, či dlhodobé užívanie je bezpečné. Buďte preto opatrní.

Hrozno. Zelené, ružové, červené

Hrozno verzus hroznová šťava

Hrozno aj hroznová šťava majú na organizmus priaznivý vplyv. Pokiaľ ale chcete získať všetky živiny, ktoré toto ovocie ponúka siahnite po bobuliach než po šťave.

Hroznová šťava sa musí pri výrobe zohrievať aby sa zabránilo jej kvaseniu. Vplyvom teploty dochádza k zníženiu antioxidantov (až o 44%) v šťave.

Ovocné šťavy obsahujú málo alebo žiadnu vlákninu a aj viac cukru než ovocie a platí to aj pri hrozne.

Na záver

Hrozno je sladké ovocie, ktoré má obrovský vplyv na zdravie. Obsahuje vitamíny, mineráli a ďalšie zlúčeniny, ktoré vo vzájomnej kombinácii priaznivo pôsobia na organizmus, podporujú jeho zdravie a znižujú riziko rozvoja množstva chorôb.

Čím je hrozno tmavšie (červené, fialové, čierne) tým viac antioxidantov a iných látok obsahuje. To ale neznamená, že by ste sa mali iným farebným variantom hrozna vyhnúť. Všeobecne je hrozno bohatým zdrojom množstva živín. Najviac živín sa nachádza v šupke a v semienkach, preto je najlepšie ak ho budete konzumovať celé.

Recept

Jesenný šalát s hroznomPotrebujeme:

200g bezjadrového červeného hrozna s malými bobuľami, 1 hrušku, 1 jablko, 50g jemného ovčieho syra, 2čl citrónovej šťavy, 2pl minerálnej vody, postrúhaný muškátový oriešok, čerstvo postrúhané biele korenie.

Postup: Hrozno umyjeme, otrháme zo strapcov a, ak treba, rozpolíme.

ZDROJ:

webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-472/grape

webmd.com/diet/features/8-healthy-facts-about-grapes

webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-472/grape

Obrázky: pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY